HOĆE U PENZIJU, A NE PRAVO NA GROBLJE: Širom Francuske masovni protesti protiv podizanja dosadašnje granice penzionisanja

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

20. 01. 2023. u 07:00

FRANCUSKA se podigla na noge. Protiv penzijske reforme juče je organizovano preko 200 manifestacija širom zemlje, s najmasovnijom, po podne, u Parizu, gde je izbrojano oko 400.000 ljudi. Protestne povorke šetale su Tuluzom, Marseljom, Bordoom...

ХОЋЕ У ПЕНЗИЈУ, А НЕ ПРАВО НА ГРОБЉЕ: Широм Француске масовни протести против подизања досадашње границе пензионисања

Foto AP

Protesti su održani čak i u prekomorskim teritorijama, kao što je Reunion. Obustavljen je čak i saobraćaj feribotom između Kalea i Dovera.

- Nisu ovo godine Blera i Margaret Tačer - poručio je lider levičara Žan - Lik Melanšon, aludirajući na ultraliberalizam.

Ogroman broj službenika je uglavnom ostao kod kuće. Oni koji nisu štrajkovali, radili su "na daljinu", jer u avanturu odlaska na posao osudio se samo onaj ko je baš morao.

I Srbi iz Pariza delili su sudbinu velikih poremećaja:

- Juče je baš po redu vožnje dolazio autobus iz Srbije, a pošto mu je poslednja stanica na Trgu Republike, bio je plan da ga pošalju alternativnim putem, na drugi terminal, bliže izlazu iz grada - istakao je za "Novosti" počasni predsednik Saveza Srba Milisav Aleksić i dugogodišnji turistički radnik.

Foto AP

Imajući u vidu da je gradski saobraćaj bio znatno proređen, negde i u prekidu, rodbinu i prijatelje s autobusa morali su da čekaju automobilima, ali ne bez teškoća, jer je centar grada bio zatvoren za saobraćaj. Zbog kretanja povorke manifestanata čija je maršruta bila između trgova Republike i Nacije, bili su neprohodni bulevari Tampl, Domenil, Didro, Bomarše, Trg Bastilja.

Oko Pariza se već rano ujutro formirala kolona automobila duža od 200 kilometara, dvostruko više nego uobičajeno.

- Suprug me je dovezao kolima, putovali smo dva sata - kaže Marija koja se probijala na posao u prodavnicu sa severne periferije, gde živi, na južnu, gde je zaposlena.

U ratu brojki između organizatora i vlasti, štrajkovalo je od trećine do 80 odsto nastavnika u pojedinim školama. U "Totalovim" rafinerijama rad je obustavilo između 70 i 100 odsto zaposlenih. Štrajkači zaposleni u elektrodistribuciji su čak razmišljali da ciljano tokom dana nakratko seku i struju.

Ispred pojedinih liceja dežurali su đaci-štrajkači koji su pokušali da filtriraju ulaz. Među protestantima je bilo i đaka i studenata, koji se masovno ne slažu sa penzijskom reformom.

- Ako stariji budu više radili, za nas mlađe će biti još manje posla. A svoju penziju ko zna da li ćemo i dočekati - kažu.

Protesti i starijih i mladih protiv vladine penzione reforme u Francuskoj, Foto AP

Krajnji levičari poručuju da pet odsto ljudi već ne dočeka penziju od 62 godine jer umru ranije, a da bi sa povećanjem starosne granice na 64, ona bila nedostižna za 6,5 odsto zaposlenih, ili još 8.000 ljudi. Kažu, reforma će, tako, imati "svoje groblje".

- Imajući u vidu brojke koje posedujem, mislim da će milion manifestanata biti premašeno - poručio je još tokom prepodneva lider moćnog sindikata Se-Že-Te Filip Martinez.

Neki sindikati smatraju da je od ranog jutra protest doživeo uspeh i traže da se štrajk održi u kontinuitetu. Nova okupljanja su već najavljena za kraj ovog meseca i početak sledećeg. Poruka vlasti je da građani imaju ustavno pravo na protest, ali da je neprihvatljiva blokada zemlje. Najtvrđi štrajkači ističu da će ih, naprotiv, vlast čuti samo ukoliko budu napravili - kolaps.

Foto AP

PRETILO HILjADU RAZBIJAČA

VLASTI i organizatori su strahovali od mogućih nereda, koji se gotovo po pravilu viđaju na ovakvim manifestacijama. Pred okupljanje u Parizu je izražena bojazan od akcija oko 1.000 najradikalnijih napadača na policiju i gradski mobilijar, što se i dogodilo. U prestonici na čuvanju reda tokom protesta bilo je angažovano 3.500 policajaca, dok su vlasnici banaka, osiguravajućih društava i prodavnica pokušali kako-tako da zaštite izloge. Uhapšeno je bar tridesetak izgrednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima