BELA KUĆA PORUČUJE: Patrioti neće biti dovoljni Ukrajini za odbranu od ruskih raketa i aviona

P. Z. S. / ria.ru

18. 01. 2023. u 19:50

ISPORUKA PVO sistema Patriot neće biti odgovor na sve potrebe Ukrajine u ovoj oblasti, priznao je Džon Kirbi, koordinator strateških komunikacija Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

БЕЛА КУЋА ПОРУЧУЈЕ: Патриоти неће бити довољни Украјини за одбрану од руских ракета и авиона

Foto Tanjug/AP


-U idealnom slučaju, da biste pokrili područje samo sa sistemima Patriot, potrebno vam je nekoliko baterija koje se nalaze u blizini kritičnih objekata... O tome razmišljamo kada govorimo o protivvazdušnoj odbrani, koju pružaju samo sistemi Patriot. Ali kao što sam rekao, u Ukrajini se ne fokusiramo na specifične sisteme, rekao je Kirbi novinarima.

On je napomenuo da baterija Patriota „sama po sebi neće biti odgovor na sve potrebe Ukrajine u protivvazdušnoj odbrani“.

Neće biti operativan brzo, rekao je Kirbi, pošto je ukrajinska vojska tek počela da uči kako da koristi sistem.

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Džon Kirbi

Sjedinjene Države ne znaju koliko je PVO sistema Patriot Ukrajini potrebno, ali smatraju da su isporuke sistema PVO prioritet u pomoći Kijevu, rekao je u sredu Džon Kirbi, koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

-Nisam video i nisam upoznat sa bilo kakvom procenom konkretnog broja baterija Patriot koji su potrebni Ukrajini. Ali znamo da protivvazdušna odbrana ostaje prioritet, rekao je on novinarima.

Kirbi je dodao da će za isporuku sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini biti potrebno vreme povezano sa obukom ukrajinske vojske za rad sa Patriotom.

Ranije je Pentagon izvestio da će ukrajinska vojska razviti Patriot u bazi u Oklahomi. Amerikanci očekuju da za nekoliko meseci pripreme ukrajinsku vojsku za upotrebu i održavanje sistema Patriot, čija je prva baterija uključena u najnoviji paket pomoći Kijevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!