SNBO UKRAJINE O RUSKIM RAKETAMA: Jedina zaštita od S-300 i S-400 uništavanje samih lansera

P. Z. S./unian.net

17. 01. 2023. u 20:42

UKRAJINSKIM snagama PVO i PRO je teško da na vreme fiksiraju trenutak lansiranja ovih raketa i da ih identifikuju.

СНБО УКРАЈИНЕ О РУСКИМ РАКЕТАМА: Једина заштита од С-300 и С-400 уништавање самих лансера

Foto Tanjug/AP


Za sada, jedina opcija za Ukrajinu da zaštiti od ruskih raketa S-300 i S-400 je uništavanje samih lansera direktno na položajima.

Ovo je saopštio Centar za suzbijanje dezinformacija pri Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. Napominje se da su ujutru 14. januara Rusi napali Kijev sa severa protivvazdušnim vođenim raketama ruskog PVO sistema S-400.

Konačni podaci odakle su izvršena takva lansiranja nisu objavljeni, međutim analitičari grupe za praćenje „Beloruski gajun” smatraju da je Brjanska oblast Ruske Federacije bila područje lansiranja raketa 48N6DM sa S-400.

Takođe, stručnjaci ne isključuju granatiranje sa beloruskog aerodroma „Zjabrovka”, koji se nalazi u blizini Gomelja, 20 km od granice sa Ukrajinom. Upravo ovaj aerodrom u Belorusiji je već zvanično figurirao kao lansirna zona S-300 za udare po kopnenim ciljevima u Černigovskoj oblasti.

Preliminarna analiza fotografije olupine pronađene rakete ukazuje da je reč o raketama tipa 48N6DM, koje je, najverovatnije, Rusija upotrebila drugi put u granatiranju Kijeva. Slični ostaci primećeni su u pogođenom delu privatne kuće u Protasov Jaru, kao i u uništenom hotelu Alfavito u blizini Palate Ukrajina posle raketnih napada na prestonicu 31. decembra.

-Podmuklost upotrebe 48N6DM od strane Rusa leži u činjenici da je ukrajinskim snagama PVO i PRO teško da na vreme fiksiraju trenutak lansiranja takve rakete i identifikuju je. U takvim uslovima to nije uvek moguće na vreme upozoriti stanovništvo na raketnu pretnju, što je potvrdilo i poslednje granatiranje, kada vazdušni sistem nije imao vremena da proradi u prestonici, navodi se u izveštaju.

CPD je podsetio da upotreba protivvazdušnih raketa 48N6DM za udare po zemlji uključuje njihovo lansiranje duž balističke putanje, zbog čega su za presretanje potrebni sistemi protivraketne odbrane kao što su Patriot PAC3 sa kinetičkim presretačima MSE ili francusko-italijanski SAMP-T, koji još nisu dostupni u Oružanim snagama Ukrajine.

Napominje se da nema sumnje da će Rusija nastaviti da koristi čitav asortiman raketnog naoružanja za granatiranje ukrajinskih gradova – od zastarele avio municije do novih raketa 48N6DM S-300 i njihovog najnovijeg analoga S-400.

-Za sada je jedina opcija zaštite od ruskih raketa da se sami lanseri unište direktno na pozicijama sa kojih se izvode udari, ma gde se oni nalazili na teritoriji Belorusije ili u Rusiji, saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Ministarstvo je dodalo da korišćenjem ovakvih projektila sa teritorije Belorusije, osvajači očekuju ukrajinski odgovor na one položaje na beloruskoj teritoriji gde su raspoređene rakete S-300 i S-400, kako bi Belorusiju uvukli u rat na strani Rusija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!