ERDOGANOV PORTPAROL:Turskoj curi vreme da ratifikuje kandidature Švedske i Finske u NATO

Tanjug

14. 01. 2023. u 15:46

TURSKOJ ponestaje vremena da ratifikuje kandidature Švedske i Finske za članstvo u NATO pre nego što održi izbore koji se očekuju u maju, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

ЕРДОГАНОВ ПОРТПАРОЛ:Турској цури време да ратификује кандидатуре Шведске и Финске у НАТО

Foto AP

Kalin je rekao da turska ratifikacija zavisi od toga koliko brzo će Stokholm ispuniti obećanja o borbi protiv terorizma data u okviru dogovora sa Ankarom, upozoravajući da bi to moglo da potraje mesecima, preneo je Rojters.

-Stokholm je u potpunosti posvećen primeni sporazuma koji je potpisan prošle godine u Madridu, ali joj je potrebno još šest meseci da se napišu novi zakoni koji bi omogućili pravosudnom sistemu da implementiraju novu definiciju terorizma, kazao je on na konferenciji za novinare u Istanbulu.

Kalin je rekao da švedska vlada treba da pošalje jasnu poruku terorističkim organizacijama da Švedska više nije sigurno utočište za njih i da više neće moći tu da prikupljaju novac, regrutuju članove i bave se drugim aktivnostima.

-Imamo problem sa vremenom ukoliko žele da se pridruže NATO pre

samita NATO u junu, dodao je Kalin, misleći na predsedničke i parlamentarne izbore koji se očekuju u Turskoj u maju.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da će parlament neko vreme pauzirati sa radom pred izbore, postoji vremenski okvir od dva - dva ipo meseca da se sve uradi.

Švedska i Finska su potpisale sporazum sa Turskom prošle godine u cilju prevazilaženja primedbi Ankare njihovom članstvu u NATO.

Turska je istakla da Švedska treba da zauzme jasniji stav protiv terorista, uključujući pristalice zabranjene Radničke partije Kurdistana i ljude za koje se sumnja da su organizovali neuspeli državni udar u Turskoj 2016. godine.

Ankara je, takođe, pozvala na ukidanje embarga na oružje koji je uveden nakon njenog upada u severnu Siriju 2019. godine.

Švedska i Finska su podnele zahtev za članstvo u NATO posle ruskog napada na Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)