OBRT U AMERIČKOM KONGRESU: Makartiju se izmiče "fotelja", ni u drugom krugu nema pobede

Tanjug

03. 01. 2023. u 22:48

DRUGI krug glasanja za novog predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa završen je večeras, a kandidat Republikanske stranke iz Kalifornije Kevin Makarti nije ni blizu osvajanja potrebne većine glasova, javlja Gardijan.

ОБРТ У АМЕРИЧКОМ КОНГРЕСУ: Макартију се измиче фотеља, ни у другом кругу нема победе

Foto: Profimedia

To je prvi put u proteklih sto godina da se održava drugi krug glasanja za predsedavajućeg Predstavničkog doma.

Posmatrači tvrde da demokrata Hakim Džefriz ima 212 glasova, Mekarti 203, koliko je dobio i u prvom krugu, a njegov kolega republikanac Džim Džordan svega 19 glasova, navodi Gardijan.

Ponovo je nejasno šta će se dalje dešavati, međutim osim u slučaju da Mekarti ne odustane, predstoji i treći krug glasanja.

Današnje 118. zasedanje američkog Kongresa počelo je stranačkom bitkom oko izbora novog predsedavajućeg Predsedavajućeg doma.

Mekarti nije osvojio potrebnih 218 glasova da bi nasledio predsedavajuću Nensi Pelosi iz Demokratske stranke jer su ultrakonzervativni članovi njegove  stranke glasali protiv njega.

Predstavnici "tvrde struje", među kojima su Skot Peri, Endi Bigs i Loren Bobert, izrazili su protivljenje, zabrinuti da Mekarti nije dovoljno posvećen "kulturnom ratu", i konzervativnim ciljevima, navodi Gardijan.

Mekarti je na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata pokušao da ubedi svoje protivnike da glasaju za njega i obećao da će ostati u trci dok ne dobije potrebne glasove, dodaje britanski dnevnik.

 

BONUS VIDEO: PRE 100 GODINA NASTAO JE SOVJETSKI SAVEZ - Burna istorija nekadašnje supersile

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024