PREDSTAVA KOJOJ NISU SVI APLAUDIRALI: Mediji o poseti Zelenskog

Novosti online

22. 12. 2022. u 14:31

POSETA Vladimira Zelenskog Vašingtonu u trenutku koji je kritičan za Ukrajinu, iako je bio „epska pozorišna predstava“, neće pomoći Kijevu da osigura podršku republikanaca u Kongresu SAD, pišu zapadni mediji.

ПРЕДСТАВА КОЈОЈ НИСУ СВИ АПЛАУДИРАЛИ: Медији о посети Зеленског

Foto: Tviter/@UkraineRussia2

Zelenski je u sredu doputovao u Vašington, gde je razgovarao s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i nastupio pred Kongresom SAD. On je izjavio da ne zna kako izgleda „pravedan svet s Rusijom“, ali da je uveren da on isključuje kompromise u vezi s teritorijom i suverenitetom.

Kritičan trenutak

Kako piše američki list „Politiko“, vreme za posetu Zelenskog Vašingtonu nije izabrano slučajno. Za manje od dve sedmice republikanci će preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom u Kongresu SAD, što može da ugrozi dalje finansiranje Kijeva.

Poseta Zelenskog treba da pokaže solidarnost „uznemirene Evrope“, da bi ona i dalje pomagala Kijevu zbog napada na ukrajinsku infrastrukturu.

„Opasni uslovi podstakli su Zelenskog da se uputi u Vašington da bi zahvalio Bajdenu za podršku, kao i da naglasi da je borba daleko od kraja“, piše „Politiko“.

„Novi Čerčil“

Britanski list „Fajnenšel tajms“ naziva posetu Zelenskog Vašingtonu „munjevitom“.

Iako su SAD ranije posećivali i bivši predsednik Južnog Vijetnama Ngo Din Zjem, i bivši predsednik Avganistana Hamid Karzaj, kojima je Vašington obećao pomoć, a potom krenuo na njih vojskom, zapadni mediji, uključujući „Fajnenšel tajms“ i španski „Pais“, uporedili su posetu Zelenskog s nastupom britanskog premijera Vinstona Čerčila pred Kongresom SAD 1941. godine, tokom Drugog svetskog rata.

Sam Zelenski, koji se više puta pojavljivao na fotografijama na kojima su u pozadini ukrajinski vojnici s nacističkom simbolikom, nije propustio da u govoru pred američkim kongresmenima uporedi Ukrajince sa saveznicima tokom rata protiv nacističke Nemačke.

Nemački list „Špigl“ navodi da Zelenskog ne treba uskoro očekivati u poseti Nemačkoj.

„U najbližoj budućnosti ne treba očekivati da će Zelenski uručiti nemačkom kancelaru Šolcu medalju počasnog ukrajinskog vojnika, kao što je juče učinio s Bajdenom“, navodi list.

„Špigl“ navodi da je pomoć Nemačke Ukrajini do sada bila „svega“ oko pet milijardi evra, dok je Vašington Kijevu obezbedio oko 50 milijardi dolara, pre svega kroz isporuke naoružanja.

Saratoga, Uranci i hemija

Niz zapadnih medija je skrenuo pažnju na to da se Zelenski pripremio za nastup pred američkom publikom. Pored Ardenske bitke u Drugom svetskom ratu, on je, takođe, spomenuo i Bitku kod Saratoge – jedan od ključnih sukoba tokom Rata za nezavisnost u SAD.

S tom bitkom uporedio je borbe u Artjomovsku, u kojem je ukrajinska vojska u posebno teškom položaju.

Iako „Politiko“ navodi da između Bajdena i Zelenskog postoji „hemija“, američki predsednik nije uspeo da izbegne svoje tradicionalne lapsuse, te je Ukrajince nazvao Urancima.

„Obezbedili smo milijarde dolara direktne budžetske podrške kako bismo bili uvereni da će ukrajinska vlada uspeti da osigura osnovne, fundamentalne usluge Urancima (Ukrajincima), kao što su zdravstveno osiguranje, obrazovanje“, rekao je predsednik SAD, a preneto je na sajtu Bele kuće.

Strani mediji su, takođe, skrenuli pažnju na odeću političara. Kako navodi „Politiko“, Bajden je imao žuto-plavu kravatu – u bojama Ukrajine. „Fajnenšel tajms“ skreće pažnju na to da je u tim bojama bio i niz demokrata.

Zelenski je, međutim, bio u svojoj prepoznatljivoj vojnoj odeći, navode „Politiko“ i „Pais“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona