SEKS UTROJE KAO "SVETO TROJSTVO": Vatikan potresa skandal sa slovenačkim sveštenikom u glavnoj ulozi

J.KERBLER

22. 12. 2022. u 07:45

VATIKAN potresa seks-skandal, a u glavnoj ulozi je slovenački sveštenik Marko Ivan Rupnik (68), kog dve redovnice optužuju da ih je nagovarao na seks utroje, pod izgovorom da je reč o Svetom Trojstvu.

СЕКС УТРОЈЕ КАО СВЕТО ТРОЈСТВО: Ватикан потреса скандал са словеначким свештеником у главној улози

Foto: AP

Radi se o isusovačkom svešteniku koji je u dobrim odnosima sa papom Franjom, a na listi greha koje je počinio je i zlostavljanje žena devedesetih godina prošlog veka u Sloveniji, što je Crkva istražila, ali nije i sankcionisala.

Afera je otkrivena kada je crkveno telo zaduženo za nauk vere primilo prijavu protiv sveštenika, a u istrazi su ispitani mnogi koji su bili u kontaktu sa Rupnikom. Rezultati istrage su dostavljeni Svetoj stolici, ali je Vatikan obustavio dalje postupke zbog zastarelosti. Jedino su na snazi "upravne mere", što znači da ne može da učestvuje u vršenju crkvenih aktivnosti.

VODIO BI VEŽBE

Vatikan je i pre tri godine sankcionisao Rupnika, kada je ispovedao ženu sa kojom je imao seksualne odnose, ali se zbog toga pokajao, pa mu je oprošteno. Sad Rupnik najavljuje da bi u februaru sledeće godine želeo da vodi duhovne vežbe u svetištu Loreto Marijan, ali ostaje dilema hoće li to Vatikan dopustiti.

Rupnik je dugo godina vodio radionicu duhovne umetnosti Aleti u Italiji, a kako je studirao likovnu umetnost, papa Jovan Pavle Drugi mu je poverio obnovu mozaika u kapeli u vatikanskoj Apostolskoj palati. Obnovio je i glavnu kapelu španske biskupske konferencije u Madridu i radio na uređenju katedrale, kao i u obnovi oltara u Fatimi. Dug je spisak crkvi, od Italije do Amerike, gde je Rupnik radio kao umetnik, a u Vatikanu je pre dve godine održao i propoved za papa Franju i Rimsku kuriju.

Kada se saznalo za optužbe najmanje devet žena da ih je seksualno napastvovao, Vatikan je imenovao biskupa Danijela Libanorija da nastavi istragu na osnovu tvrdnji italijanskih redovnica, ali i žena koje nisu imale veze sa Crkvom. Jedna od njih kaže da je kao devojka za vreme studija medicine dolazila u njegov atelje, jer ju je zanimala umetnost.

"Pozirala sam mu, a on me poljubio u usta i rekao da tako ljubi oltar". Kasnije ju je odgovorio od nastavka studija i postala je redovnica, a sveštenik je stupio u odnose sa njom. "Psihički me lomio, ako nisam pristajala na njegove želje, optuživao me je da duhovno ne napredujem."

Odnos sa Rupnikom redovnice su imale u Sloveniji i Vatikanu, a neke su napustile Crkvu i razmišljaju o privatnoj tužbi. Tek ove nedelje je i vođstvo isusovaca, istog reda kojem je pripadao i sadašnji papa, zatražilo od svih žrtava da se jave. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)