KOLAPS U BRITANIJI ZBOG ŠTRAJKA LEKARA: "Ne možemo da garantujemo bezbednost pacijenata"

Tanjug

20. 12. 2022. u 22:46

UPRAVA britanskih zdravstvenih institucija upozorila je danas britansku vladu da je ugrožena bezbednost pacijenata zbog najavljenog štrajka radnika hitne pomoći i današnjeg štrajka medicinskih sestara, koje su obustavile rad zbog nezadovoljstva platama.

КОЛАПС У БРИТАНИЈИ ЗБОГ ШТРАЈКА ЛЕКАРА: Не можемо да гарантујемо безбедност пацијената

Foto: Profimedia

Oko 100.000 medicinskih sestara štrajkovalo je danas po drugi put u poslednjih sedam dana.

Njihov sindikat postavio je ultimatum vladi da u roku od 48 časova odgovori na zahtev da se povećaju plate ili da se suoči sa novim obustavama rada u januaru, preneo je Rojters.

Zaposleni u hitnoj pomoći u Engleskoj i Velsu trebalo bi sutra i 28. decembra da održe štrajkove koji će ugrožene pacijente ostaviti da se sami snalaze da bi stigli do bolnica.

- Ne možemo da garantujemo bezbednost pacijenata, ne možemo da izbegnemo rizike koji nastaju tokom štrajkova - rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si Metju Tejlor, izvršni direktor Konfederacije sindikata NHS, koja zastupa zaposlene u britanskom javnom zdravstvenom sistemu.

On je izrazio zabrinutost zbog mogućih rizika zbog novih štrajkova tokom zimskih meseci i poručio da predstoji "veoma opasan period".

- Zbog toga odlučno ponavljamo poziv vladi i trgovinskim

sindikatima da pokušaju da pronađu način za rešavanje ovog spora - poručio je Tejlor.

Današnji štrajk medicinskih sestara je bez presedana u 106-godišnjoj istoriji sindikalnog udruživanja medicinskih sestara (RCN).

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024