PONOVO LOV NA VEŠTICE: Predstavnički dom Kongresa traži postupak protiv bivšeg šefa Bele kuće

A. VOJINOVIĆ

21. 12. 2022. u 08:10

BIVŠI predsednik SAD Donald Tramp preporuku Komisije Predstavničkog doma Kongresa o pokretanju krivičnog postupka protiv njega zbog podsticanja upada njegovih pristalica u zgradu Kapitola 6. januara 2021. godine, ocenio je kao "lov na veštice".

ПОНОВО ЛОВ НА ВЕШТИЦЕ: Представнички дом Конгреса тражи поступак против бившег шефа Беле куће

Foto AP

Prvi put u istoriji SAD jedan bivši američki predsednik se suočava sa mogućim krivičnim gonjenjem. Izveštaj Komisije biće objavljen danas, a Tramp tvrdi da je usmeren na potkopavanje njegove kampanje za predsedničke izbore 2024. godine.

- Narod razume da Demokratski istražni biro želi da me spreči da se kandidujem za predsednika, jer znaju da ću pobediti i da je ceo proces zapravo stranački pokušaj da sklone mene i Republikansku partiju, isto kao što su ranije hteli da me opozovu - napisao je Tramp na društvenoj mreži.

Komisija sastavljena od sedmoro demokrata i dvoje republikanaca jednoglasno je donela odluku o pokretanju postupka i navela četiri krivična dela kao osnov da se protiv nekadašnjeg šefa Bele kuće podigne optužnica. To su opstrukcija zvaničnog postupka, zavera protiv SAD, iznošenje lažnih izjava, podsticanje i podržavanje pobune.

Iako je preporuka za podizanje optužnice neobavezujuća, jer Kongres nema ovlašćenja da utiče na odluke Ministarstva pravde, demokratama se žuri. Oni, naime, žele da proces završe što pre, jer od 3. januara, kada počinje zasedanje novog Kongresa, više neće imati većinu u Predstavničkom domu, jer su je izgubili na novembarskim izborima.

Iako Tramp ne odustaje od namere da se kandiduje za drugi predsednički mandat, oko 40 demokrata iz Predstavničkog doma već je tražilo da mu se zabrani bilo kakva funkcija na saveznom nivou. Oni su se pozvali na 14. amandman američkog Ustava u kome se navodi i da osoba ne može da bude na državnoj funkciji ako je posle položene zakletve učestvovala u pobuni.

- Ne možete da budete na čelu vlade koju ste pokušali da uništite - poručio je kongresmen Dejvid Sisilin.

Osim Trampa, Komisija je najavila i da će četvoricu rebulikanaca iz Predstavničkog doma među kojima je i budući lider većine Kevin Makarti uputiti etičkoj komisiji zbog nepoštovanja sudskih poziva tokom istrage upada u Kapitol. Izdali su i preporuku Sekretarijatu za pravosuđe da se postupak pokrene i protiv Trampovog pravnog savetnika Džona Istmana koji je navodno lobirao kod tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa da blokira potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora 2020. godine, a osim toga održao je i "zapaljivi" govor na mitingu Trampovih pristalica pod nazivom "Zaustavimo krađu" uoči napada na Kapitol, iznosio tvrdnje o navodnoj krađi predsedničkih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja