AMERIČKI ANALITIČAR SMATRA: Avganistanski scenario mogao bi se dogoditi Ukrajini

Đ.G.

20. 12. 2022. u 19:16

VAŠINGTON bi u budućnosti mogao da sledi sopstvene nacionalne interese, ograničavajući podršku Ukrajini, baš kao što je prethodna američka administracija uradila ranije sa Avganistanom, povlačeći svoje snage iz zemlje, rekao je Harlan Ulman, viši savetnik u Atlantskom savetu, u članku u brda koji je objavljen u utorak.

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР СМАТРА: Авганистански сценарио могао би се догодити Украјини

Foto Tanjug/AP

- Strategija SAD, koju su de fakto prihvatili NATO i Evropska unija, je da snabdevaju Ukrajinu vojnom i nevojnom pomoći dovoljnom za odbranu i opstanak, ali ne nužno dovoljnom da protera Rusiju sa svih ili većeg dela teritorija koje kontroliše na Krimu i u Donbasu. Iako je mogući transfer raketne baterije Patriot u Ukrajinu snažan politički signal, taktički uticaj može biti minimalan - rekao je on.

- Čini se da su Ukrajina i njen predsednik Volodimir Zelenski dobili ovlašćenje da diktiraju uslove za okončanje rata. Ali u nekoj fazi SAD će delovati u sopstvenim interesima, verovatno kao što je administracijaTrampa radila u pregovorima za povlačenje iz Avganistana sa talibanima (zabranjenim u Rusiji), a ne avganistanskom vladom. I dok su SAD i NATO u čvrstom dogovoru u podršci Ukrajini, da li će ta kohezija opstati ako se rat nastavi na neodređeno vreme? - rekao je analitičar.

Prema Ulmanu, strategija Ukrajine je da zauzme novu rusku teritoriju. Kijev je „spreman da plati naizgled svaku cenu za postizanje tog cilja“.

- Međutim, kako nastupa zima, a troškovi skoro godinu dana rata postaju sve veći, nejasno je koliko dugo ova drskost može trajati ako se uslovi pogoršaju i iscrpe i vojne i civilne zalihe - rekao je on.

Ulman je rekao da su produžene vojne operacije u Ukrajini najverovatniji scenario. On je rekao da Zapad treba da ubrza slanje preciznijeg oružja Ukrajini i da joj garantuje dugoročnu podršku.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je 24. februara specijalnu vojnu intervenciju u Ukrajini kao odgovor na zahtev za pomoć šefova republika Donbasa. Zapad je potom uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji i pojačao isporuku oružja Kijevu, vrednog milijarde dolara - prenela je agencija TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)