BIZMARKOVI NAPALI BERBOKOVU: Ne samo da se negativno odnosi prema drugim zemljama, već i prema svojoj

I. STANOJEVIĆ

20. 12. 2022. u 08:00

MI, porodica Bizmark, zgroženi smo i neizrecivo tužni načinom na koji se naša istorija i zemlja tretiraju. Uklanjanje portreta Ota fon Bizmarka, osnivača MIP Nemačke i njegovog prvog šefa, a i preimenovanje sale, pokazuje da šefici nemačke diplomatije Analeni Berbok nedostaje svest za domaću istoriju.

БИЗМАРКОВИ НАПАЛИ БЕРБОКОВУ: Не само да се негативно односи према другим земљама, већ и према својој

Foto AP

 Ministarka spoljnih poslova promašila je funkciju, jer ne samo da se negativno odnosi prema drugim zemljama, već izvrće istoriju svoje zemlje i ignoriše nasleđe prvog nemačkog kancelara Ota fon Bizmarka, od kog Nemačka i danas ima koristi.

Navodi se ovo u saopštenju potomaka Ota fon Bizmarka koji oštro kritikuju Berbokovu i odluku o promeni imena sale iz "Bizmarkove", u "Salu nemačkog jedinstva". Tvrde i da je ovaj njen gest ostao bez objašnjenja i da za to nema ni razloga.

 - Svaka istorijska ličnost mora da se razmatra i vrednuje u određenoj, konkretnoj situaciji. Uzimanje za merilo isključivo demokratskih i državnopravnih principa sadašnjice, pokazuje nedostatak istorijske svesti - piše Aleksandar fon Bizmark, u saopštenju koje prenose nemački mediji.

Porodica Bizmark slavi 750 godina postojanja. Prema podacima porodičnog udruženja, 2015. godine bilo je oko 340 članova, podseća "Špigl". "Bild" piše da političar opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Jirgen Hart (59) kritikuje neosnovano preimenovanje kao "zaboravljanje istorije, kao i toliko toga u borbi Zelene stranke protiv svega što se ne uklapa u njihov pogled na svet".

Hart smatra da nemačka diplomatija treba dobro da razmotri svoje nasleđe, umesto što ga ignoriše.

- Bizmark kao ličnost i njegovo delo, danas se, naravno, moraju drugačije sagledavati, ali je njegov istorijski značaj nesporan za Nemačku i posebno za jedinstvo naše otadžbine - poručuje ovaj demohrišćanin.

Prvi kancelar Nemačkog rajha, Oto fon Bizmark bio je na funkciji tri decenije. Bio je i na čelu MIP, koje je osnovao 1870, godinu dana pre formiranja svenemačkog Rajha, pod imenom Služba za spoljne poslove, koje se održalo do danas. Bizmark nikada nije radio u sali koja je nosila njegovo ime. MIP Nemačke je u zgradi bivše Centralne banke Rajha. U vreme Istočne Nemačke (NDR), u Bizmarkovoj sali sastajao se Politbiro Socijalističke partije(SED). "Njegova" sala postojala je i u Ministarstvu u Bonu, od ponovnog uspostavljanja, 1951. godine. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa