RAT U UKRAJINI: Kličko saopštio loše vesti za Kijev (FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 12. 2022. u 09:43 >> 00:43

RAT u Ukrajini danas je ušao u 299. dan. Prema tvrdnjama vlasti Donjecke Republike, ukrajinske snage su juče granatirale bolnicu Kalinjin u Donjecku. Predsednik DNR saopštio je da ima ranjenih, i naložio hitnu obnovu objekta. Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je rekao da su promene koje su u toku u Rusiji i u celom svetu na bolje, i istakao je da se nada da će otvorenost i odlučnost Rusije učiniti svet pravednijim.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кличко саопштио лоше вести за Кијев (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter printskrin/@berlinaffaires

Nakon granatiranja Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine, uočena su netipična razaranja

Netipično za MLRS Grad, uočeno je razaranje nakon granatiranja Donjecka od strane ukrajinskih trupa, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mesta.

On je u ponedeljak uveče izvestio da su ukrajinske trupe pucale, pretpostavlja se, iz MLRS Grad, područje bolnice Kalinjin u Donjecku. Kako je saopštilo predstavništvo DNR u JCCC, ukrajinske trupe su ispalile 15 raketa na Kalinjinsku oblast. Kasnije su Oružane snage Ukrajine ispalile šest raketa iz MLRS i na Lenjinski okrug Donjecka, a takođe su gađale i Kujbiševski okrug artiljerijom NATO kalibra. Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin rekao je da su, prema preliminarnim podacima, granate pogodile zgradu Kalinjinske bolnice i vrtića.

Kako javlja dopisnik RIA Novosti, pored štete na samoj bolnici u Kalinjinu, u zemlji nedaleko od nje vidljivi su duboki tragovi granata: podzemnom eksplozijom u blizini su izbijeni kanalizacioni šahtovi, a verovatno su oštećene i podzemne komunikacije.

Pored toga, u blizini su uništene privatne garaže, a priroda razaranja bila je netipična za granatiranje konvencionalnim granatama iz MLRS-a Grad.

 

Lukašenko: Belorusija raspoređuje raketne sisteme S-400 i Iskander


Belorusija je već rasporedila ruske raketne sisteme S-400 i Iskander, izjavio je u ponedeljak beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Danas smo rasporedili sisteme S-400 i, što je najvažnije, sistem Iskander koji ste nam predali, kao što ste obećali pre šest meseci - rekao je on novinarima posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je zahvalio Putinu što je „nalazio međusobno razumevanje i podršku po svim pitanjima i donosio neophodne odluke“.

Lukašenko je takođe napomenuo da Belorusija uz rusku pomoć obučava posade za avione koji mogu da nose nuklearni teret.

- Dotakli ste se pitanja […] obučavanja naših posada koje mogu da nose specijalno oružje i specijalnu municiju - rekao je Lukašenko. „Moram da kažem da smo pripremili avione. Kako se ispostavilo, takve avione imamo još od sovjetskih vremena, testirali smo ih u Ruskoj Federaciji. Zajedno sa Rusima obučavamo posade koje mogu da upravljaju avionima koji nose ove avione. specifične nosivosti“.

Prema Lukašenku, „ovo nikome ne predstavlja pretnju“. On je napomenuo da je ranije rekao da Minsk ima „veliku zabrinutost” zbog tenzija na perimetru Unije, pre svega na Zapadu.

- Treba da obezbedimo belorusku državu. Doneli ste veoma odluku i važan korak u podršci Belorusiji - rekao je Lukašenko Putinu, a prenela agencija TASS.

 

U Donbasu ginu deca

U Donjeckoj Narodnoj Republici od početka eskalacije sukoba poginula su 4.392 civila, među kojima 132 deteta, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinska vojska zasula Kalinjinski rejon raketama

Ukrajinska vojska ispalila je večeras 15 raketa na Kalinjinski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Loše vesti za Kijev

Deficit električne energije u Kijevu raste, večeras je dostigao oko 50 odsto, saopštio e gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Putin: Održavam kontakte s kolegama, uključujući Makrona

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da održava kontakte s kolegama iz drugih zemalja, uključujući i predsednika Francuske Emanuela Makrona.

- S mnogim partnerima održavam odnose. Uključujući predsednika Francuske. Zaista održavamo kontakt telefonom - rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Putin je podsetio na to da je Makron i „nakon početka specijalne vojne operacije dolazio u posete Moskvi“.

Peskov poručio Zalužnom da odmori

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas načelniku Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Valeriju Zalužnom, da se "odmori" nakon njegovih izjava da Moskva i Minsk pripremaju zajedničku operaciju protiv Ukrajine.

- Kako se zove general? On treba da se odmori. Premoren je - rekao je Peskov odgovarajući na zahtev novinara na redovnoj konferenciji za štampu da prokomentariše izjavu Zalužnog, prenose RIA Novosti.

Zalužni je ranije za Ekonomist rekao da ne sumnja da će Rusija ponovo izvesti napad na Ukrajinu sa severa, preko belorusko-ukrajinske granice.

Gutereš: Nema izgleda za održavanje mirovnih pregovora

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema izgleda za održavanje mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva u bliskoj budućnosti.

- Nisam optimista u pogledu mogućnosti efikasnih mirovnih pregovora u bliskoj budućnosti. Verujem da će se vojna konfrontacija nastaviti i mislim da ćemo morati da sačekamo dok ne budu bili mogući ozbiljni mirovni pregovori - rekao je Gutereš.

Istovremeno, on je izrazio nadu da će 2023. godine ipak biti postignut mir u Ukrajini.

Putin potpisao naredbu o pomoći vojnicima

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas naredbu kojom se propisuju dodatne mere pomoći vojnicima koji su se istakli tokom specijalne vojne operacije.

Putin je danas predložio da se ovim vojnicima, kao i porodicama poginulih besplatno obezbede posedi koji pripadaju državi, odnosno lokalnim opštinama, a koji se nalaze na Krimu, u gradu Sevastopolju ili u Moskovskoj oblasti. 

Putinova naredba odnosi se ne samo na one koji su ratni veterani ili koji su se toliko istakli tokom aktuelnog sukoba da su bili nagrađeni posebnim odlikovanjima, već i na porodice onih koji su poginuli tokom specijalne vojne operacije.

Naredba stupa na snagu danas.

Politički dogovor o nivou ograničenja cena gasa

Ministri energetike zemalja Evropske unije postigli su na sastanku u ponedeljak politički dogovor o nivou ograničenja cena gasa, u okviru mehanizma korekcije tržišta,rekao je novinarima izvor u EU.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da se devet zemalja EU, među kojima su Mađarska i Nemačka, usprotivilo se uvođenju ograničenja cena gasa tokom probnog glasanja na sednici evropskih ministara energetike.

Zelenski se žali na iranske dronove

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski požalio se Anglosaksoncima na iranske dronove "šehide", upitavši zašto ih Iran dostavlja Rusiji, jer oni nisu NATO, da bi smeli da isporučuju oružje.

- Ukrajina je ponovo napadnuta iranskim dronovima, i to sa 34 'šehida'. Konkretno govorim i o nazivu i o količinama. To su 'šehidi'! Iz nove serije koju je Rusija dobila od Irana, 250 komada. Ruske rakete i iranski dronovi stalno se koriste za udare na naš energetski sektor - požalio se Zelenski.

On je dodao da su poznati svi detalji o tome.

- Samo jedan nedavni masovni udar na Ukrajinu ugrozio je više od 20 miliona naših ljudi. Kao rezultat toga, milionski gradovi i većina ukrajinskih regiona ostali su potpuno bez struje. Uveče 16. decembra, 22 miliona Ukrajinaca ostalo je bez struje. Više od 10 miliona ljudi imalo je prekide vode i grejanja. Zamislite ove razmere - rekao je ukrajinski predsednik.

Moskva: Planovi Grčke da preda Kijevu S-300 ─ neprijateljski

Planovi Grčke da isporuči S-300 Ukrajini predstavljaju provokaciju, svu vojnu tehniku poslatu Kijevu uništiće Oružane snage Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je napomenula da grčko rukovodstvo u poslednje vreme sve više izjavljuje da je spremno da Ukrajini isporuči protivvazdušne raketne sisteme S-300PMU-1 bazirane na ostrvu Krit, pod uslovom da u zamenu dobije dodatni broj američkih PVO sistema „Patriot“.

Foto: EPA

- Smatramo provokativne planove za isporuke kijevskom režimu S-300 i drugih ruskih/sovjetskih sistema za protivvazdušnu odbranu otvoreno neprijateljskim prema Rusiji - ističe se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, reč je o najgrubljem kršenju odredaba rusko-grčkih međuvladinih sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji od 30. oktobra 1995. godine i o isporukama vojnih proizvoda od 3. decembra 2013. godine, kojima se Grčkoj nedvosmisleno zabranjuje re-izvoz isporučene vojne tehnike trećoj strani bez saglasnosti Rusije.

Ona je naglasila da će kršenje ugovornih obaveza neminovno imati posledice, a da ne govorimo o značajnom slabljenju grčke odbrambene sposobnosti u oblasti PVO, piše Sputnjik.

Poljaci raspoređuju "Patriote" na granici sa Ukrajinom

Protivraketni sistemi „Patriot“ koje je Nemačka isporučila Poljskoj, biće raspoređeni u Lublinskom vojvodstvu u Poljskoj, u blizini granice sa Ukrajinom, saopštio je poljski ministar za nacionalnu odbranu Mariuš Blaščak.

- U Lublinskom vojvodstvu se 15. novembra ove godine dogodila tragična katastrofa, pa otuda i raspoređivanje novih sistema 'Patriot' upravo u ovom vojvodstvu, kako bi se sprečilo ponavljanje takvih situacija - objasnio je ministar.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno, Blaščak insistira da bi, u cilju bezbednosti Poljske, bilo bolje da se nemački sistemi rasporede na ukrajinskoj teritoriji.

Prema rečima ministra, raketa koja je pala na teritoriju Poljske nalazila se u poljskom vazdušnom prostoru svega nekoliko sekundi i zato je sprečavanje ponavljanja takve situacije izuzetno teško.

- Čujemo da Vašington razmatra mogućnost predaje Ukrajini sistema "Patriot". Mislim da je to dobra odluka - istakao je on.

Peskov demantuje tvrdnje o razlozima Putinove posete Minsku

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je glupim i neosnovanim izmišljotinama objave da je navodni cilj današnje posete ruskog lidera Vladimira Putina Minsku da primora Belorusiju da učestvuje u specijalnoj operaciji Rusije u Ukrajini, piše Sputnjik.

Na pitanje, kako se odnosi prema objavama u kojima se navodi da je to razlog za pregovore, Peskov je odgovorio:

- Kao prema apsolutno glupim i neosnovanim izmišljotinama - istakao je portparol.

On je naglasio da je Belorusija glavni saveznik Rusije i da se po pitanju integracije država preduzimaju koraci koji su u skladu sa njihovim interesima.

- Belorusija je saveznik i partner broj jedan za Rusiju. Upravo sa Minskom imamo najnapredniji režim integracije. Niko nikoga ne primorava, svi preduzimaju one korake koji na najbolji način odgovaraju interesima naših naroda i interesima naše savezne države - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanja novinara.

Zelenski tražio od zapadnih lidera isporuku širokog spektra sistema naoružanja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je od zapadnih lidera, uključujući britanskog premijera Riši Sunaka, da pojačaju isporuku širokog spektra sistema naoružanja toj zemlji.

- Tražim od vas da povećate mogućnost isporuke sistema protivvazdušne odbrane našoj zemlji i da pomognete da se ubrzaju relevantne odluke koje će naši partneri doneti - zamolio je Zelenski Sunaka tokom obraćanja putem video linka na sastanku u Letoniji sa čelnicima zemalja Zajedničkih snaga za brzo delovanje (JEF) predvođenih Velikom Britanijom.

Samit JEF-a održava se u Rigi, a osim Britanije tu grupu čine i Danska, Island, Litvanija, Letonija, Estonija, Norveška, Finska, Švedska i Holandija.

Putin stigao u Minsk na sastanak sa Lukašenkom

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u Minsk gde će razgovorati sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, a jedna od tema sastanka biće bezbednosna situacija u regionu i zajedničke mere za odgovor na moguće pretnje.

Putina je na aerodromu lično dočekao Lukašenko.

Kako je ranije saopštila pres služba beloruskog predsednika, u Palati nezavisnosti prvo će biti održan sastanak u širem sastavu, na kome će učestvovati članovi vlade obe države, a kasnije će dva predsednika razgovarati u četiri oka.

Šefovi država nameravaju da počnu razgovor od teme belorusko-ruske integracije, piše Sputnjik.

Ukrenergo: Energetski sistem Ukrajine "u teškoj situaciji" zbog ruskih napada

Napadi ruskih dronova na infrastrukturne objekte u Ukrajini oštetili su nekoliko ciljeva tokom noći 19. decembra, dovodeći energetski sistem zemlje u "tešku situaciju", navode iz kompanije Ukrenergo.

Radnici su već na mestima udara i obavljaju neophodne popravke, navode iz te kompanije.

Hitni prekidi struje su u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Žitomirskoj, Čerkaskoj, Černigovskoj, Zaporoškoj oblasti i gradu Kijevu.

Danilov: Rusija ima rakete za još 3-4 masovna napada na Ukrajinu pre nego što ponestane zaliha

Rusija ima dovoljno zaliha raketa za još tri-četiri napada velikih razmera na Ukrajinu, ali će tada ostati "potpuno bez raketa", rekao je sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov u intervjuu za Ukrajinsku pravdu.

Belorusija: Završena iznenadna provera borbene gotovosti

Oružane snage Belorusije su uspešno završile iznenadnu proveru borbene gotovosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Belorusije putem Telegrama.

- Oružane snage su završile sve aktivnosti vezane za proveru borbene gotovosti, koje je vodio državni sekretar Saveta bezbednosti Aleksandar Volfovič - navodi se u saopštenju ministarstva koje prenosi TASS.

Proveru borbene gotovosti je naredio predsednik Belorusije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Lukašenko.

Dejstvo ruske avijacije u zoni SVO

Rusko MO: Zauzeti povoljniji položaji u pravcu Donjecka

Ruske snage su tokom prethodnog dana, zahvaljujući ofanzivnim akcijama, zauzele povoljnije položaje u pravcu Donjecka, tvrde iz ruskog Ministarstva odbrane.

- Artiljerijskom vatrom osujećeni su neprijateljski pokušaji da izvidi položaje ruske vojske u DNR.

Iz MO tvrde da je ruska vojska na području Donjecka likvidirala preko 130 ukrajinskih vojnika.

Ruske trupe u Belorusiji spremne za vežbu

Ruske trupe koje su u oktobru premeštene u Belorusiju započeće taktičke vojne vežbe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Posle obavljenih taktičkih vežbi će komanda izneti završnu procenu borbene gotovosti i spremnosti jedinica - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz saopštenja ne proizilazi kada i gde u Belorusiji će se održati ove vojne vežbe.

Rusija je u oktobru poslala oko 9.000 vojnika u Belorusiju, prenosi Interfaks.

Na Krimu osuđen Jevgenij Petrušin

Na Krimu je osuđen ruski državljanin Jevgenij Petrušin, koji je proglašen krivim za veleizdaju, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

- Osuđen je na 12 godina kazne zatvora strogog režima i novčanu kaznu od 100.000 rubalja - navodi se u saopštenju.

Presuda je već stupila na snagu.

Petrušin je navodno po nalogu Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, prikupljao i prenosio informacije o Crnomorskoj floti u periodu 2020-2021.

Zelenski: Spremamo se za sve moguće scenarije sa Belorusijom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Belorusije, u trenutku kada ruski predsednik Vladimir Putin putuje u Minsk, a ruske trupe koje su tamo stacionirane vrše pripreme za vežbe.

Foto AP

Zvaničnici u Kijevu mesecima upozoravaju da bi susedna Belorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemesečnom ratu, prenosi Rojters.

- Zaštita granice, kako sa Rusijom tako i sa Belorusijom, stalni je naš prioritet. Spremamo se za sve moguće odbrambene scenarije - rekao je Zelenski posle sastanka vojnog vrha Ukrajine u nedelju.

U ruskom napadu dronovima na Kijev pogođena vitalna infrastruktura

U najnovijim ruskim napadima na Kijev i okolinu jutros je pogođena "vitalna infrastruktura", saopštile su ukrajinske vlasti dodajući da su sistemi protivvazdušne odbrane uništili oko 15 od 20 dronova usmerenih na prestonicu.

Rusija je u napadima širom Ukrajine jutros upotrebila oko 35 dronova "šahid" iranske proizvodnje, od kojih je 30 uništeno, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Oružane snage Ukrajine saopštile su da su dronovi lansirani sa istočne obale Azovskog mora.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je izjavio da, prema prvim informacijama, u napadu na glavni grad Ukrajine nije bilo mrtvih ili povređenih, a medicinske ekipe su na mestima udara u okrugu Solomjanski i Ševčenkijski, prenosi Rojters.

- Rezultat napada na prestonicu su oštećeni objekti vitalne infrastrukture - saopštio je Kličko na Telegramu.

Pušilin: Centar Marinke očišćen od ukrajinskih trupa

Centar Marinke je već očišćen od ukrajinskih trupa, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, na TV kanalu Rusija 24.

Denis Pušilin/Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

- U Marinki centar grada je očišćen od neprijatelja. Oni neboderi koji su služili kao utvrđenje neprijatelja su praktično pod kontrolom - rekao je on.

Pušilin je dodao da je u delu grada ostao deo neprijateljskih trupa.

- Što se tiče avdejevskog pravca, ovde su snage koncentrisane na oslobađanje Pervomajskog, što takođe otvara određene mogućnosti za oslobođenje - nastavio je vd šefa republike.

Velika Britanija: Stotine hiljade komada municije za Ukrajinu u 2023.

Velika Britanija će u 2023. godini snabdeti Ukrajinu stotinama hiljada komada artiljerijske municije, objavila je kancelarija britanskog premijera Rišija Sunaka.

Prema saopštenju, Velika Britanija će povećati budžet za naoružavanje Ukrajine sa 250 na 304 miliona funti da bi osigurala neprekidno snabdevanje Ukrajine oružjem tokom cele sledeće godine, prenosi TASS.

U 2022. godini, Velika Britanija je poslala Ukrajini preko 100.000 komada artiljerijske municije.

U Kijevu vanredna isključenja struje nakon ruskog napada dronovima

U Kijevu su uvedena vanredna isključenja struje nakon ruskog napada dronovima, u kojem je oštećena infrastruktura.

Prethodno su vlasti Kijeva saopštile da su u napadu oštećeni objekti infrastrukture i privatne kuće.

Ukrajina: Oboreno devet dronova "šahid" iznad Kijeva

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je danas devet dronova "šahid" iranske proizvodnje koje su ispalile ruske snage, objavila je danas gradska administracija Kijeva na Telegramu.

Načelnik kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba izjavio je da su u napadu oštećeni objekti infrastrukture i privatne kuće, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Eksplozije u Kijevu

U Kijevu i okolini se čulo nekoliko ekplozija, a po svedočenju očevidaca, požar je izbio u centralnom gradskom delu Ševčenkijski, preneo je Rojters.

Prema rečima gradonačelnika Vitalija Klička, hitne službe su na terenu na mestu eksplozija.

Kličko je rekao da će uslediti više detalja.

Ruski specnaz tokom izviđanja

Rusi grupišu trupe kod Melitopolja

Ukrajinska vojska je primetila grupisanje većeg broja ruskih vojnika u naseljima u blizini Melitopolja, izvestio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Putin danas sa Lukašenkom

Ruski predsednik Vladimir Putin otputovaće danas u jednodnevnu radnu posetu Minsku gde će razgovarati sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona