ZAHAROVA: Amerika nesposobna za ravnopravan dijalog, dokaz i samit SAD-Afrika

Novosti online

16. 12. 2022. u 18:24

ANTIRUSKIM i antikineskim izjavama tokom samita SAD-Afrika, Sjedinjene Države pokazuju da nisu sposobne za ravnopravan dijalog i poštenu konkurenciju, ocenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА: Америка неспособна за равноправан дијалог, доказ и самит САД-Африка

Foto: Printskrin

 - Vašington je još jednom pokazao da je nesposoban za ravnopravan dijalog i poštenu konkurenciju, a uveravanja u slobodu izbora afričkih država govore o dvostrukim standardima - navela je Zaharova.

Kao primer za sve to, navela je ona, može da posluži dokument „O suprotstavljanju zlonamernoj delatnosti Rusije u Africi“ koji predviđa kolektivnu kaznu za bilo kakvu saradnju s Rusijom.

 - Takvo ograničavanje osnovnih političkih i ekonomskih sloboda govori o nelojalnoj konkurenciji i grubom nametanju zapadne agende drugim državama - istakla je Zaharova.

Rusija je, istakla je ona, solidarna sa afričkim prijateljima koji bez obzira na neviđeni pritisak sa Zapada, uključujući pretnje prekidom finansijske pomoći, zauzimaju nezavisan stav, pre svega po pitanju Ukrajine.

 - Rusija predlaže poštenu, uzajamno korisnu i ravnopravnu saradnju bez kazni i jednostranih sankcija i mešanja u unutrašnja pitanja - zaključila je ona.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden pokušao je da povrati izgubljeni uticaj SAD u Africi okupljanjem 49 lidera „crnog kontinenta“ u Vašingtonu i održavanjem drugog po redu samita SAD – Afrika, što je izazvano sve većom zabrinutošću Bele kuće zbog ekspanzije Kine i prisustva Rusije u tom regionu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije