HTELI DA SMENE ŠOLCA I ŠTAJNMAJERA? Sve o terorističkoj organizaciji koja je jutros izazvala haos u Nemačkoj

Novosti online

07. 12. 2022. u 09:39

SAVEZNA kancelarija kriminalističke policije BKA uz pratnju specijalnih jednica nemačke policije GSG-9 i SEK pokrenuli su policijsku akciju racije i hapšenja neonacista širom Nemačke.

ХТЕЛИ ДА СМЕНЕ ШОЛЦА И ШТАЈНМАЈЕРА? Све о терористичкој организацији која је јутрос изазвала хаос у Немачкој

Foto: AP

Operacija se sprovodi pod oznakom "Soko-senks" i u okviru nje 3.000 pripadnika službi bezbednosti pretreslo je 137 objekata u vlasništvu 52 osumnjičena, dok je njih 25 uhapšeno, javlja nemački Bild.

Akcija je počela u šest sati ujutro pretresom kuća u berlinskoj rezidencijalnoj četvrti Vanze. Akcije su koordinisano pokrenute i u Bad Lobenštajnu, Baden-Virtenbergu, u Saksoniji, Bavarskoj, Hesenu, Donjoj Saksoniji, ali i u susednoj Austriji - Kicbil i Peruđa u Italiji.

Kako javlja Bild, mreža je formirana oko princa Hajnriha koji je klasifikovan kao bezbednosna pretnja, kao i bivša poslanica AFD i berlinska sudija Birgit M. V.

Među uhapšenima je i ruski državljanin Vitalij B.

Hteli da smene sadašnju vlast

Sve je počelo kada su istražitelji ušli u trag tajnoj organizaciji u Hesenu, kada je u avgustu 2022. vlastima prijavljeno postojanje tajne "antiustavne grupe"

"Optuženi pripadaju terorističkoj organizaciji osnovanoj krajem novembra 2021. koja je imala za cilj rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj i njegovu zamenu novim oblikom vladavine", saopštio je savezni državni tužilac.

Navodno, tajna grupa je smatrala da je i sam čin nasilja veoma važan i neophodan kako bi se promenio sistem na svim nivoima vlasti.

Ono što je interesantno jeste da je među zaverenicima bio i pripadnik specijalne vojne nemačke jednice KSK, a to je otkrila vojna kontraobaveštajna služba.

Kako javlja Bild, radi se o ljudima koji su imali uticajne pozicije u društvu i jake socijalne i finansijske veze. Među onima koji su bili planirani za ovaj puč bili su i bivši vojnici Bundesvera, a kako javlja Bild, neki od njih nabavljali su i oružje.

(Bild.de)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!