FEDERALNI SUD BLOKIRAO ODLUKU DRŽAVE NJUJORK: Ponovo dozvoljeno nošenje oružja u javnosti

Tanjug

23. 11. 2022. u 19:16

FEDERALNI sud SAD blokirao je danas odluku države Njujork da ograniči nošenje oružja na privatnom posedu u skladu sa zakonom usvojenim nakon junske presude Vrhovnog suda SAD a koja je ukinula strogi državni režim o nošenju oružja.

ФЕДЕРАЛНИ СУД БЛОКИРАО ОДЛУКУ ДРЖАВЕ ЊУЈОРК: Поново дозвољено ношење оружја у јавности

Foto AP

Odlukom okružnog sudije Džona Sinatre u distriktu Bufalo poništena je odredba zakona prema kojoj je posedovanje vatrenog oružja na bilo kom privatnom posedu licenciranom vlasnikom oružja smatrano krivičnim delom, osim ako vlasnik imanja to ne dozvoli znakom ili davanjem izričitog pristanka, preneo je AP.

Sinatra, koga je imenovao republikanski bivši predsednik Donald Tramp, utvrdio je da je tom odredbom prekršeno pravo na „držanje i nošenje oružja“ drugog amandmana Ustava SAD.

Presuda je označila poslednju pobedu u sudnici za vlasnike oružja koji su osporili njujorški Zakon o poboljšanju skrivenog nošenja, koji je od 1. septembra otežavao dobijanje dozvole za vatreno oružje i zabranjivao vatreno oružje na „osetljivim“ javnim i privatnim lokacijama.

Sinatra je rekao da je ta odredba neustavna prema presedanima Vrhovnog suda, uključujući junsku presudu.

-Vlasnici poseda zaista imaju pravo da na njima ne dozvole oružje“, izjavio je Sinatra, i dodao da država ne može jednostrano da koristi to pravo i da se tako meša u prava građana koji poštuju zakon, a koji žele da imaju mogućnost da se odbrane van svojih domova“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

U STVARNOM ŽIVOTU NE BI BILO MOGUĆE: Gledaocima Boljeg života nije smetalo