FEDERALNI SUD BLOKIRAO ODLUKU DRŽAVE NJUJORK: Ponovo dozvoljeno nošenje oružja u javnosti

Tanjug

23. 11. 2022. u 19:16

FEDERALNI sud SAD blokirao je danas odluku države Njujork da ograniči nošenje oružja na privatnom posedu u skladu sa zakonom usvojenim nakon junske presude Vrhovnog suda SAD a koja je ukinula strogi državni režim o nošenju oružja.

ФЕДЕРАЛНИ СУД БЛОКИРАО ОДЛУКУ ДРЖАВЕ ЊУЈОРК: Поново дозвољено ношење оружја у јавности

Foto AP

Odlukom okružnog sudije Džona Sinatre u distriktu Bufalo poništena je odredba zakona prema kojoj je posedovanje vatrenog oružja na bilo kom privatnom posedu licenciranom vlasnikom oružja smatrano krivičnim delom, osim ako vlasnik imanja to ne dozvoli znakom ili davanjem izričitog pristanka, preneo je AP.

Sinatra, koga je imenovao republikanski bivši predsednik Donald Tramp, utvrdio je da je tom odredbom prekršeno pravo na „držanje i nošenje oružja“ drugog amandmana Ustava SAD.

Presuda je označila poslednju pobedu u sudnici za vlasnike oružja koji su osporili njujorški Zakon o poboljšanju skrivenog nošenja, koji je od 1. septembra otežavao dobijanje dozvole za vatreno oružje i zabranjivao vatreno oružje na „osetljivim“ javnim i privatnim lokacijama.

Sinatra je rekao da je ta odredba neustavna prema presedanima Vrhovnog suda, uključujući junsku presudu.

-Vlasnici poseda zaista imaju pravo da na njima ne dozvole oružje“, izjavio je Sinatra, i dodao da država ne može jednostrano da koristi to pravo i da se tako meša u prava građana koji poštuju zakon, a koji žele da imaju mogućnost da se odbrane van svojih domova“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu