BAJDEN DAO MAKRONU OGLEDALO: Predsednici razmenili skupe i značajne poklone

Đ.G.

01. 12. 2022. u 18:24

PREDSEDNICI SAD i Francuske Džo Bajden i Emanuel Makron razmenili su skupe i značajne poklone, saopštile su pres-službe najviših zvaničnika dve zemlje tokom državne posete francuskog lidera Vašingtonu.

БАЈДЕН ДАО МАКРОНУ ОГЛЕДАЛО: Председници разменили скупе и значајне поклоне

Foto: Profimedia

Američki lider je, između ostalog, svom kolegi, kojeg je ranije danas nazvao "svojim prijateljem", poklonio ogledalo od drveta prikupljenog na teritoriji Bele kuće. Kako je pojasnila pres služba, radi se o replici ornamenta iz kolekcije Bele kuće.

Pored toga, Bajden je Makronu poklonio kolekciju vinilnih ploča sa snimcima američkih muzičara, kao i arhivsku kopiju patenta za prvi fonograf, koji je američki pronalazač Tomas Edison stvorio 1877. godine. Makronovoj supruzi je američko-francuski dizajner poklonio komad zlata i smaragda .

Makron je, prema Jelisejskoj palati, zauzvrat doneo Bajdenu vinilnu ploču i CD sa originalnom muzikom za film Čovek i žena iz 1966, koji su Bajden i njegova supruga gledali na svom prvom sastanku. Osim toga, francuski gost je američkom predsedniku poklonio činiju koju je 2012. godine napravila francuska kuća posuđa Hristof, koja simbolizuje prve istorijske veze dve zemlje, kao i džemper svetski poznatog francuskog brenda Sent Džejms i sat iz LIP-a.

Bajdenova supruga Džil, nastavnica engleskog jezika koja se obično naziva "doktor Bajden", dobila je dve knjige od Makrona: "Madam Bovari" Gistava Flobera i odabrane spise Alberta Kamija. Potpredsednica SAD Kamala Haris , koja je prethodnog dana sa Makronom posetila sedište NASA -e u Vašingtonu, dobila je od predsednika Francuske "svemirski" poklon: model evropske rakete-nosača Ariane 5, koja se sklapa u francuskoj fabrici ArianeGroup - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

(UŽIVO) DRUGI DAN SEDNICE O KIM: Vučić - Naš interes mora da bude da razgovaramo i da dolazimo do kompromisnih rešenja