BAJDEN DAO MAKRONU OGLEDALO: Predsednici razmenili skupe i značajne poklone

Đ.G.

01. 12. 2022. u 18:24

PREDSEDNICI SAD i Francuske Džo Bajden i Emanuel Makron razmenili su skupe i značajne poklone, saopštile su pres-službe najviših zvaničnika dve zemlje tokom državne posete francuskog lidera Vašingtonu.

БАЈДЕН ДАО МАКРОНУ ОГЛЕДАЛО: Председници разменили скупе и значајне поклоне

Foto: Profimedia

Američki lider je, između ostalog, svom kolegi, kojeg je ranije danas nazvao "svojim prijateljem", poklonio ogledalo od drveta prikupljenog na teritoriji Bele kuće. Kako je pojasnila pres služba, radi se o replici ornamenta iz kolekcije Bele kuće.

Pored toga, Bajden je Makronu poklonio kolekciju vinilnih ploča sa snimcima američkih muzičara, kao i arhivsku kopiju patenta za prvi fonograf, koji je američki pronalazač Tomas Edison stvorio 1877. godine. Makronovoj supruzi je američko-francuski dizajner poklonio komad zlata i smaragda .

Makron je, prema Jelisejskoj palati, zauzvrat doneo Bajdenu vinilnu ploču i CD sa originalnom muzikom za film Čovek i žena iz 1966, koji su Bajden i njegova supruga gledali na svom prvom sastanku. Osim toga, francuski gost je američkom predsedniku poklonio činiju koju je 2012. godine napravila francuska kuća posuđa Hristof, koja simbolizuje prve istorijske veze dve zemlje, kao i džemper svetski poznatog francuskog brenda Sent Džejms i sat iz LIP-a.

Bajdenova supruga Džil, nastavnica engleskog jezika koja se obično naziva "doktor Bajden", dobila je dve knjige od Makrona: "Madam Bovari" Gistava Flobera i odabrane spise Alberta Kamija. Potpredsednica SAD Kamala Haris , koja je prethodnog dana sa Makronom posetila sedište NASA -e u Vašingtonu, dobila je od predsednika Francuske "svemirski" poklon: model evropske rakete-nosača Ariane 5, koja se sklapa u francuskoj fabrici ArianeGroup - prenela je RIA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: U pravcu Hersona za 24 časa pogođeno je 27 osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine (FOTO)