NEMAČKA OBARA PREDLOG POLJSKE: Ništa od sistema "Patriot" na teritoriji Ukrajine

Đ.G.

25. 11. 2022. u 21:17

NEMAČKA je odbila poziv Poljske da isporuči svoje raketne sisteme zemlja-vazduh američke proizvodnje MIM-104 "Patriot" Ukrajini.

НЕМАЧКА ОБАРА ПРЕДЛОГ ПОЉСКЕ: Ништа од система Патриот на територији Украјине

Foto: Profimedia/Ilustracija

Odbijanje je uslijedilo nakon što je poljski ministar odbrane Marius Blaščak zatražio da se oružje koje je Berlin ponudio Varšavi dostavi Kijevu i raspoređeno u zapadnom dijelu zemlje, u blizini ukrajinsko-poljske granice.

- Ovi Patrioti su deo integrisane protivvazdušne odbrane NATO-a, što znači da su namenjeni da budu raspoređeni na teritoriji NATO-a - rekla je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht u četvrtak.

- Svaka upotreba van teritorije NATO-a zahtevala bi prethodne razgovore sa NATO-om i saveznicima - rekla je ona.

Nemačka je ponudila da pojača odbranu Poljske nakon što je raketa pala na istočni deo zemlje prošle nedelje, ubivši dve osobe. Ukrajinski zvaničnici i izveštaji nekih zapadnih medija prvobitno su tvrdili da ga je ispalila Rusija. Međutim, poljski predsednik Andžej Duda je kasnije rekao da su ga verovatno pokrenule ukrajinske snage protivvazdušne odbrane i da je skrenuo sa kursa dok je pokušavao da odbije ruski napad.

Jaroslav Kačinjski, lider poljske vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda i bivši premijer, rekao je u sredu novinskoj agenciji PAP da bi za bezbednost Poljske bilo najbolje da „Nemačka preda opremu (Patriot) Ukrajincima, obučava ukrajinske posade sa odredba da će baterije biti stacionirane u zapadnoj Ukrajini“. Njegovi komentari došli su dok je vodio kampanju za parlamentarne izbore sledeće godine.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da su nedavne civilne žrtve u Kijevu uzrokovane radom ukrajinskog protivvazdušnog naoružanja, uključujući i ono koje je isporučio Zapad. U međuvremenu, Njujork tajms je nedavno izvestio da je još u septembru antiradarska raketa američke proizvodnje HARM koju je ispalio ukrajinski mlaznjak verovatno skrenula sa kursa i pogodila stambenu zgradu u gradu Kramatorsku koji je pod kontrolom Ukrajine, pri čemu su povređene tri osobe - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)