AMERIČKI MEDIJI: CIA otkrila plan za regrutaciju nezadovoljnih Rusa

P. Z. S. / rt.com

23. 11. 2022. u 22:17

CIA je zainteresovana da regrutuje Ruse koji su „zgroženi“ sukobom u Ukrajini, navodi se u izveštaju Volstrit džornala u utorak. Tvrdnju je izneo zamenik direktora operacija Dejvid Marlou tokom nedavnog sastanka u istraživačkom centru u Vašingtonu.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: ЦИА открила план за регрутацију незадовољних Руса

Foto Shutterstock


-Tražimo širom sveta Ruse koji su zgroženi zbog toga kao i mi, rekao je Marlou, misleći na aktuelne događaje u Ukrajini. "Zato što smo otvoreni za posao."

Marlou je govorio „pred odabranom publikom univerzitetskih nastavnika i osoblja“ u Hejden centru Univerziteta Džordž Mejson u Arlingtonu u Virdžiniji. Događaj „CIA u 75“ bio je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti otkako je preuzeo dužnost u junu 2021, prema WSJ. Iako je događaj održan prošle nedelje, Hejden centar je u ponedeljak objavio snimak tog događaja.

Zamenica direktora CIA za analizu Linda Vajsgold, opisana kao odgovorna za izradu gotovih obaveštajnih izveštaja za predsednika Džoa Bajdena i ostatak američkog rukovodstva, takođe je bila u panelu, zajedno sa nekadašnjim vršiocem dužnosti direktora agencije Majklom Morelom.

Imenovan od strane aktuelnog direktora CIA-e Vilijam Bernsa, Marlou govori arapski i ekspert je za Bliski i Srednji istok. Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin je „proćerdao“ svu svoju moć i uticaj „invazijom“ na Ukrajinu u februaru. On je sukob opisao kao ogroman neuspeh Moskve i rekao da je to predstavljalo priliku zapadnim obaveštajnim agencijama da regrutuju nezadovoljne Ruse.

Saopštenje je usledilo nakon nekoliko slučajeva tokom kojih su zapadne obaveštajne agencije pokušale da priđu ruskom osoblju koje služi u inostranstvu, navodi Moskva.

Prošlog meseca Moskva je pozvala holandskog ambasadora zbog izveštaja da je britanski špijun pokušao da regrutuje ruskog vojnog atašea u Hagu. Ranije ove godine, Kremlj je osudio pokušaje SAD da podstaknu ruske diplomate kao „veoma drsko ponašanje“ i „neprihvatljivo“.

Hejden centar (The Hayden Center) je 2017. godine osnovao penzionisani general američkog vazduhoplovstva Majkl V. Hejden (Michael V. Hayden), nekoliko meseci nakon što je postao saradnik CNN-a. Hejden je vodio Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA) između 1999-2005 i CIA-u od 2006-2009, usred takvih afera kao što su mučenje osumnjičenih za terorizam i masovno praćenje Amerikanaca bez naloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!