BELA KUĆA ZABRINUTA: Sve više kineskih dronova leti iznad Vašingtona

P. Z. S. / ria.ru

23. 11. 2022. u 17:32

AMERIČKE vlasti su zabrinute zbog stalnih letova bespilotnih letelica iznad Vašingtona, piše Politiko.

БЕЛА КУЋА ЗАБРИНУТА: Све више кинеских дронова лети изнад Вашингтона

Foto: EPA


-Stotine dronova kineske proizvodnje primećene su u zoni zabranjenih letova iznad Vašingtona poslednjih meseci. Ovaj trend bi, strahuju agencije nacionalne bezbednosti, mogao da postane nova avenija za špijunažu u inostranstvu, rekli su kolumnisti Brajan Bender i Enrju Desidero.

Dronovi kineske kompanije DJI napravljeni su u zabavne svrhe i „geo-obezbeđeni” kako bi sprečili letenje iznad neželjenih područja, kažu, ali korisnici lako mogu da prevaziđu ugrađena ograničenja.

Pisci Politike saznali su za poverljive brifinge koje su federalni zvaničnici i stručnjaci za bespilotnu letelicu davali senatskim komitetima za domovinsku bezbednost, trgovinu i obaveštajne poslove. Kongres je odbio da zvanično komentariše ovo pitanje.

Neki stručnjaci poriču vezu između čestih letova i međunarodne špijunaže Kine.

-To bi mogli biti bezopasni dronovi za prikupljanje obaveštajnih podataka koji samo lete po tom području i nasumično posmatraju šta se dešava, rekla je Rejčel Stol, potpredsednica istraživačkog centra Stimson.

Ona je, međutim, dodala da se dronovi mogu koristiti u „podle” svrhe.

Senator Marko Rubio izrazio je zabrinutost zbog porekla civilnih dronova. On je sugerisao da DJI krije svoje veze sa zvaničnim Pekingom. Po njegovom mišljenju, oni mogu da „nalepe nalepnicu na proizvode da neka nekineska kompanija prepakuje dronove i da ne znaš ni odakle se kupuju”.

Prema Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo. U Sjedinjenim Državama registrovano je više od 800.000 dronova.

U Vašingtonu postoji takozvana „Special Flight Rules Area” – krug od 55 milja, unutar kojeg su zabranjeni letovi amaterskih i komercijalnih dronova. Međutim, kako navodi agencija za unutrašnju bezbednost, od 2018. američke tajne službe zaustavile su stotine ilegalnih letova kako bi „osigurale bezbednost predsednika“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)