SAD TVRDE: U napadu na tanker korišćen Šahed-136

Tanjug

22. 11. 2022. u 21:26

ANALIZOM olupina ustanovljeno je da je isti tip drona koji je Iran isporučio Rusiji korišćen u napadu na komercijalni tanker kod obale Omana pre nedelju dana, saopštila je danas vojska SAD.

САД ТВРДЕ: У нападу на танкер коришћен Шахед-136

Foto: EPA

Peta flota američke mornarice sa sedištem u Bahreinu objavila je fotografije i detalje istrage o napadu na tanker pod zastavom Liberije, na kojima se vide i ostaci drona Šahed-136.

Navode da je u eksploziji napravljena rupa od 76 santimetara u zadnjem delu broda, kao i da je oštećen brodski kotao, rezervoar za pitku vodu i splav za spasavanje.

-Iranski napad na komercijalni tanker koji prolazi kroz međunarodne vode bio je nameran i opasan. Ugrozio je živote posade broda i destabilizovao pomorsku bezbednost na Bliskom istoku, saopštio je viceadmiral mornarice SAD na Bliskom istoku, Bred Kuper.

Shahed - 136 Foto MO Irana

U blizini obale Omana 16. novembra je pogođen tanker u vazdušnom napadu koji je izazvao manju štetu na trupu, a niko nije povređen, niti je bilo izlivanja gasnog ulja, saopštila je kompanija Istern Pacifik šiping, vlasnik tankera.

Ovo nije prvi napad drona na neki tanker u Persijskom zalivu.

U julu 2021. godine u napadu dronom oštećen je kod obala Omana tanker sa naftnim derivatima, kojim je upravljala izraelska firma.

Iran je odbacio optužbe da je odgovoran.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)