NATO RASPOREĐUJE NAJMOĆNIJE NOSAČE AVIONA PO EVROPI: Dve američke "aždaje" uplovile u Mediteran

Novosti online

19. 11. 2022. u 19:38

PET nosača aviona iz četiri različite zemlje članice NATO-a, uključujući najnoviji supernosač američke mornarice USS Gerald R. Ford , koji je na svom prvom operativnom raspoređivanju, zajedno sa mnoštvom pratilaca, trenutno plove širom Evrope.

НАТО РАСПОРЕЂУЈЕ НАЈМОЋНИЈЕ НОСАЧЕ АВИОНА ПО ЕВРОПИ: Две америчке аждаје упловиле у Медитеран

Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/U.S. Navy via AP

 Alijansa kaže da su ova istovremena raspoređivanja pružila dragocenu priliku da pokažu svoje procedure za koordinaciju različitih aktivnosti velikog broja velikih pomorskih sredstava, baš kao što bi to moglo da bude u budućem vrhunskom sukobu.

Sve ovo se, naravno, dešava dok NATO nastavlja da održava pojačani položaj snaga u svetlu tekućeg rata u Ukrajini. 

Sadašnji dugogodišnji strahovi od mogućnosti da se taj sukob prelije na susedne zemlje izraženi su upravo ove nedelje nakon što je "zalutala" raketa prešla granicu između Ukrajine i Poljske i ubila dve osobe na farmi u ovoj drugoj zemlji, koja je članica NATO.

Treba napomenuti da udarne grupe nosača aviona obično uključuju podmornice. Iako se ovi podaci ne objavljuju, u Evropi je poslednjih meseci zabeležena značajna količina podmorničkih aktivnosti SAD.

Što se tiče trenutnih NATO operacija, supernosač američke mornarice Džerald R. Ford trenutno je usidren u Solentu, moreuzu između Velike Britanije i ostrva Vajt koji je na oba kraja povezan sa Lamanšom. 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!