NATO: Ne želimo sukob s Rusijom i nećemo biti uvučeni u konflikt u Ukrajini

Novosti online

19. 11. 2022. u 18:36

NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom. Alijansa neće biti uvučena u konflikt u Ukrajini, nego će joj pomoći, rekao je šef Pentagona Lojd Ostin.

НАТО: Не желимо сукоб с Русијом и нећемо бити увучени у конфликт у Украјини

Foto AP

 -NATO je odbrambeni savez i on ne želi konfrontaciju sa Rusijom. Savez nije pretnja Rusiji. Ne treba biti u zabludi: nećemo biti uvučeni u rat koji je Putin odabrao- rekao je Ostin na konferenciji o bezbednosti u Halifaksu, Kanada.

Ostin je ocenio da je sukob u Ukrajini najveća bezbednosna kriza s kojom se suočila Amerika od okončanja Hladnog rata.

 -Ishod rata u Ukrajini može da doprinese da se odredi kurs globalne bezbednosti. Podržavaćemo Ukrajinu u njenoj odbrambenoj borbi, branićemo svaki pedalj teritorije NATO, nastavićemo da jačamo kolektivnu odbranu i potencijal NATO za obuzdavanje- naveo je šef Pentagona.

Rusija ima upečatljivo oružje

Šef Pentagona smatra da Rusija raspolaže impresivnim naoružanjem.

 -Znate, Rusija ima veliku vojsku i izuzetno naoružanje- rekao je on. On je, međutim, rekao da čak ni to nije omogućilo Rusiji da pobedi u Ukrajini.

On je ponovio izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da „Ukrajina nikad neće biti pobeda za Rusiju“.

 -Znamo da u narednom periodu može biti poteškoća jer Ukrajinu čeka jaka zima- rekao je Ostin i dodao da SAD i njihovi saveznici i dalje nameravaju da podržavaju Kijev.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je rekao da su „EU i NATO odavno hibridni učesnici u hibridnom sukobu, hibridnom ratu u Ukrajini".

 -Radi se o isporukama oružja, treninzima, obukama vojnika, pomoći u obezbeđivanju ogromne količine obaveštajnih podataka, učešću u određivanju ciljeva – kao što znate, Amerikanci se time bave. To je i rad instruktora na terenu, a da ne govorimo o hiljadama plaćenika- rekao je šef ruske diplomatije.

(Sputnjik)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!