BRITANCI ŽALE ZA EU: Anketa pokazala nezadovoljstvo naroda zbog Bregzita

Đ.G.

18. 11. 2022. u 07:51

VEĆINA Britanaca sada veruje da je napuštanje Evropske unije bilo pogrešna odluka, pokazala je anketa analitičke kompanije YouGov. Prema istraživanju, svaki peti od onih koji su glasali za Bregzit na referendumu 2016. više nije pristaša Bregzita.

БРИТАНЦИ ЖАЛЕ ЗА ЕУ: Анкета показала незадовољство народа због Брегзита

Foto Ap

Anketa, sprovedena 9-10. novembra i objavljena u četvrtak, pokazala je da je skoro dve godine otkako je Britanija napustila EU 31. decembra 2020, podrška Bregzitu na „rekordno niskom nivou”. Samo 32 odsto britanske javnosti sada kaže da je bilo ispravno glasati za odlazak, dok je 56 odsto reklo da je to bila pogrešna odluka, naveli su iz kompanije YouGov.

Tokom referenduma 2016. skoro 52 odsto biračkog tela glasalo je za Bregzit.

Sve do opštih izbora 2017. ankete su potvrđivale rezultat plebiscita; da je većina javnosti podržala izlazak iz EU. Ali, prema  YouGov-u, od 2017. javno mnjenje, sa manjim izuzecima, „zamahnulo je u drugom pravcu“, a najnoviji rezultati pokazuju da je jaz „do sada najveći“

Među glasačima, „najveći nivo svih vremena“ od 19 odsto veruje da je izlazak iz EU bio pogrešan za Britaniju. Podrška Bregzitu u ovoj grupi ispitanika sada je „rekordno niska“ od 70 odsto, prema anketi od 1.708 ispitanika - preneo je RT.

Dok se mnoge evropske nacije sada bore sa krizom troškova života i energije, koja je pogoršana zapadnim sankcijama Moskvi i naglim smanjenjem isporuke ruske energije, Velika Britanija će patiti više od drugih zbog Bregzita. Svati Dingra, spoljni član Komiteta za monetarnu politiku Banke Engleske, objasnila je u sredu:

- Jednostavan način razmišljanja o tome šta je Bregzit učinio ekonomiji jeste da je u periodu nakon referenduma došlo do najveće depresijacije koju je bilo koja od četiri velike svetske ekonomije videla preko noći - objasnila je Dingra na parlamentarnom saslušanju.

Ona je otkrila da je Bregzit dodao 6% cenama hrane u Velikoj Britaniji i da je koštao britanske radnike otprilike 2,6% njihovih plata u realnom iznosu. Odlazak iz EU, prema Dingri, takođe je doveo do smanjenja poslovnih investicija i trgovinskih brojeva - preneo je RT.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)