RAT U UKRAJINI: Krvave borbe kod Kupjanska i Bahmuta; Uništena diverzantska grupa VSU, pokušali iskrcavanje (MAPA)

Novosti onlajn

13. 11. 2022. u 07:30 >> 03:05

U TOKU je 263. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Крваве борбе код Купјанска и Бахмута; Уништена диверзантска група ВСУ, покушали искрцавање (МАПА)

Foto Tanjug/AP

 

Situacija na frontu u Ukrajini: Žestoke borbe u Donbasu (MAPA)

Kratak sažetak dešavanja na vojištima u Ukrajini rat je na ruskim društvenim mrežama.

Kurska i Belgorodska oblast

Ukrajinske formacije su u subotu ispalile nekoliko eksplozivnih naprava iz helikoptera na Gluškivsku distributivnu zonu u Kurskoj oblasti, zbog čega je selo bez struje. Napajanje je kasnije obnovljeno.

VSU je pucao i na selo Krasnooktjabrski u okrugu Gluškovski. Oružane snage Ukrajine izvršile su nekoliko napada na grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti, oštetivši nekoliko objekata civilne infrastrukture.


Severni ukrajinski pravac
Komanda Oružanih snaga Ukrajine koncentrisala je najmanje 30 borbenih vozila sa ljudstvom u Galaganovki i Semjonovki, na granici sa Rusijom, u oblasti Černigov.
Ruski artiljerci su radili po ciljevima u Junakovki, Hotinu, Šaliginu, Slavgorodu i Romaškinu u Sumskoj oblasti.

U oblasti Harkova, Oružane snage RF izvršile su više napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu i Dergačiju, kao i na nekoliko pograničnih naselja.

Ilustracija



Smer Starobeljsk
U sektoru Kupjanska, nekoliko konsolidovanih taktičkih grupa VSU pokušalo je dva puta da se učvrsti kod Novoselovskog, ali su se našle pod masovnom artiljerijskom vatrom i povukle su se na prvobitne položaje sa gubicima.

Na sektoru Svatovski, Oružane snage Ukrajine su istovremeno napale položaje Oružanih snaga Rusije u pravcu Stelmahovke, Makejevke i Krasnopopovke.

Zahvaljujući blagovremenom radu ruske artiljerije i avijacije, VSU takođe nije uspeo da postigne uspeh na ovoom pravcu.

U sektoru Krasniliman komanda ukrajinske vojske prikuplja opremu i ljudstvo za pokušaj napada na Kremenu.

Foto printskrin tvzvezda.ru


Soledarski pravac
Na sektoru Bahmut, odredi PMC „Vagner“ kreću duboko u Bahmutu (Artemovsk) na jugoistočnoj periferiji grada. Tome se suprotstavljaju vojnici 53. brigade Oružanih snaga Ukrajine, opremajući dodatna uporišta na putu ofanzive ruskih snaga.

U okolinu Pokrovska stigle su jedinice 24. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Posle borbene koordinacije i kadrovskog popunjenja, jedinice će biti prebačene u Soledar.

Zapadno od Lisičanska, ruske snage, uz podršku Narodne milicije LNR, vode borbe u Belogorovki. Pojedine jedinice 54. ombre i 81. ombre koje su im se suprotstavljale povukle su se na rezervne položaje u iščekivanju pomoći.

Luganska Narodna Republika
U Lugansku i Alčevsku kasno uveče radili su sistemi PVO. Oružane snage Ukrajine pucale su i na Stahanov, Nižnju Duvanku, Rubižnje, Melovatku i Sabovku.

Donjecki pravac
Vojnici Orba „Sparta“ i 1. Slavjanske brigade, uz podršku 238. artiljerijske brigade, nastavljaju sa čišćenjem periferije Opitnog. U isto vreme, u Vodjanu, Pervomajskom i okolini Nevelskog, ruske snage postepeno potiskuju Oružane snage Ukrajine iz naselja.

Smer južno od Donjeka
Na severnoj periferiji Pavlovke nastavlja se čišćenje koje sprovode brigada marinaca Pacifičke flote i OBTF DNR. Ukrajinske formacije, zauzvrat, pucaju sa visina u Ugledaru na ruske trupe koje napreduju na sever.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru


Zaporoški pravac
Komanda VSU prebacuje na teritoriju Zaporoške oblasti pod svojom kontrolom ljudstvo, vojnu tehniku i artiljeriju. Nakon povlačenja Oružanih snaga Rusije sa desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine mogu pokušati da zauzmu Melitopolj i odu u Berdjansk kako bi opkolile rusku grupu na levoj obali reke.

Ovo će takođe omogućiti VSU da se približi Krimu i udari u bok jedinica u DNR.


Južni front: Hersonski pravac
Jedinice Oružanih snaga Ukrajine nastavile su da zauzimaju položaje na desnoj obali Dnjepra i u okolini Hersona. U grad su stigli strani novinari i visoki oficiri Oružanih snaga Ukrajine.

Odeska oblast
Ruske trupe su uz pomoć bespilotne letelice Geran-2 napale položaje Oružanih snaga Ukrajine u pansionu Čajka u Černomorsku.

 

 

Ukrajinci raketirali iz HIMARS-a naselje u LNR

U granatiranju ukrajinskih trupa sela Sabovka u Luganskoj Narodnoj Republici kod Luganska oštećeno je više stambenih zgrada i škola, javljaju dopisnici RIA Novosti sa lica mesta.

Ranije je kancelarija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine izvestila da su ukrajinske trupe ispalile pet projektila iz HIMARS MLRS na Sabovku.

Usled raketiranja oštećene su staklene površine i fasade u privatnim stambenim zgradama i školi na obodu naselja.

Foto Tanjug/AP

 

Bivši oficir za psihološki rat američke vojske: Povlačenje iz Hersona mudar potez

General Sergej Surovikin rekao je ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu da je premeštanje trupa na levu obalu reke Dnjepar najracionalnija opcija u svetlu obaveštajnih podataka da je kijevski režim planirao da uništi branu Kahovskaja, što je dovelo do odluke od 9. novembra da se delimično povući iz Hersona.

Delimično povlačenje Rusije iz oblasti Herson je „mudar i strateški izbor“, rekao je za Sputnjik Skot Benet, bivši oficir za psihološki rat američke vojske.

Taj potez, koji je Benet opisao kao strateški ispravan, napravljen je nakon obaveštajnih izveštaja o planovima Kijeva da koristi zabranjena sredstva ratovanja u Hersonu, uključujući neselektivne raketne i raketne napade na ruski grad i masivan raketni udar na branu Kahovska.

Prema Benetu, odluka o delimičnom napuštanju Hersona deo je dugoročnog plana da se iscrpe kijevske trupe, kao i plaćeničke snage SAD i NATO-a.

 

Zelenski u onlajn formatu na G20

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da će na samitu G20 na Baliju učestvovati u onlajn formatu.

-Veoma se aktivno pripremamo za važnu nedelju za Ukrajinu, diplomatsku nedelju. Održaće se samit G20 u Indoneziji i biće predstavljena naša pozicija… Već u utorak je moje obraćanje, rekao je Zelenski u svom obraćanju na Telegramu.

 

Generalštaba VSU: Ruska vojska napreduje u Donbasu i jača svoje pozicije na levoj obali Dnjepra

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u današnjem saopštenju istako je da ruske trupe napreduju na Artjomovskom, Avdejevskom i Novopavlovskom pravcu.

Takođe naglašeno je  da Oružane snage RF nastavljaju sa kopanjem utvrđenja na levoj obali Dnjepra.

Ruska vojska je izvela 1 raketni i 6 vazdušnih udara, izvela 14 napada iz MLRS-a, kaže se u saopštenju GŠ VSU.

Oružane snage RF prikupljaju pojačanja u oblasti Melitopolja, a takoše nastavljaju sa obukom mobilisanog vojnog osoblja.

 

Ukrajinci dovlače trupe iz Hersona u Zaporožje za novu ofanzivu

Komanda ujedinjene grupe trupa „Dnjepar“ priprema se za zimski period neprijateljstava i jača svoje prednje pozicije pred moguću ofanzivu na sektorima Orehovski i Guljajpoljski.

Jedinicama 9. puka specijalnih snaga Nacionalne garde Ukrajine na liniji Novoandrejevka-Ščerbaki raspoređeni su minobacači i granate EM-120.

Nekoliko posada 44. artiljerijske brigade prebačeno je u 9. puk u Kamenskom, a u zonu odgovornosti formacije NGU stigao je manevarski glavni obaveštajni odsek Ukrajine.

Ilustracija

Rad komisije generala Oružanih snaga Ukrajine zabeležen je u oblasti Čarivni. Odmah nakon posete održani su sastanci u štabu bataljona 65. brigade Oružanih snaga Ukrajine u vezi sa daljim dejstvima na pravcu u zimskom periodu. Obučenije jedinice 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine zamenile su 75. bataljon 102. brigade trupa. Taktičko kamufliranje položaja i miniranje prilaza njima vrši se na prednjim uporištu.

U drugom ešalonu, u rejonu Omelnika, formira se kombinovana rezerva OGV Dnjepar, u čijem sastavu je i 16. bataljon 58. ompbr Oružanih snaga Ukrajine, koji broji 271 osobu.

Zauzimanje Melitopolja i pristup Berdjansku je značio bi opkoljavanje Oružanih snaga RF na levoj obali Dnjepra i pristup Krimu, kao i dalji udarac u bok Donjecke grupe. Verovatno će ovde u bliskoj budućnosti videti značajan deo „hersonskih“ formacija Oružanih snaga Ukrajine.

Skandalozna tvrdnja američkog analitičara: Novac za pomoć Ukrajini opran preko kriptovaluta

Uticajni američki politički komentator Majkl Sevidž je objavio informaciju da su se desetine milijardi dolara, koje su poslate iz Sjedinjenih Država u Ukrajinu kao „vojna pomoć“, zapravo vratile u SAD u obliku kriptovalute koristeći FTX kripto berzu koja je nedavno bankrotirala.

-Da li ste se ikada zapitali na šta se troše milijarde dolara koje su poslate u Ukrajinu? Da li ste se ikada zapitali zašto bi iko verovao američkoj političkoj eliti, poput Bajdena, u vezi sa milijardama koje idu Ukrajini, zapitao se Sevidž na svojoj zvaničnoj veb stranici.

 

Uzbuna u Zaporožju

Na teritoriji Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost. U gradu Zaporožje čula se eksplozija, piše ukrajinski portal „Strana“.

 

Uništena diverzantska gruša VSU pokušala da se iskrca na poluostrvo

Ruska vojska uništila je oko 20 ukrajinskih diverzanata koji su pokušavali da se iskrcaju u rejon Kinburnskog poluostrva, saopštio je predstavnik agencija za sprovođenje zakona.

-Jutros je, prilikom pokušaja iskrcavanja u blizini sela Pokrovskoje na Kinburnskom poluostrvu, uništena diverzantska grupa 73. centra za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine. Potvrđeno je da su pogođena četiri laka motorna čamca. Procenjuje se da je do 20 ukrajinskih vojnika poginuli, rekao je on.

Prema izvoru, tokom nanošenja artiljerijskog udara bilo je moguće i suzbijanje vatrene podrške u selima Kucurub i Ivanovka, Nikolajevske oblasti.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

VSU ukinula dozvole medijima za izveštavanje

Ukrajinska vojska je ukinula dozvole za rad nekim medijima u ratnom području, jer su izveštavali o situaciji u Hersonu uprkos zabrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

-Nedavno su neki predstavnici medija, ignorišući zabranu i upozorenja, bez saglasnosti vojnih komandanata i službi za odnose s javnošću, vršili informativne aktivnosti u Hersonu pre stabilizacije situacije. Takve akcije predstavljaju grubo kršenje naredbe vrhovnog komandanta, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je nekim predstavnicima medija, koji su narušili pravila rada u oblastima ratnih dejstava, ukinuta dozvola za rad, a njihove novinarske legitimacije više nisu važeće.

 

Foto Tanjug/AP

 

Komanda Jug VSU:  Oslobođeno 179 naselja u Hersonskoj oblasti

Od početka nedelje na desnoj obali Dnjepra dezauzeto je 179 naselja.

-Od početka nedelje naše jedinice na desnoj obali Dnjepra dezauzele su 179 naselja površine više od 4,5 hiljada kvadratnih kilometara. U oslobođenim naseljima i na teritorijama Nikolajevske i Hersonske oblasti, jedinice Odbrane Snage sprovode mere stabilizacije, uključujući i deminiranje, prokomentarisao je situaciju od 13.30 Vladislav Nazarov, portparol operativne komande „Jug“.

Komunalci rade na obnavljanju infrastrukture u Hersonu

Komunalna preduzeća u Hersonu rade na obnavljanju infrastrukture koju su, kako danas piše Rojters, ruske snage oštetile i minirale pre povlačenja.

Većina objekata u tom gradu na jugu Ukrajine i dalje je bez struje i vode, saopštili su danas regionalni zvaničnici.

Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič potvrdio je da su vlasti odlučile da zadrže policijski čas od 17 do 8 časova i zabrane izlazak i ulazak u grad kao nužnu bezbednosnu meru.

Foto Tanjug/AP

-Neprijatelj je minirao sve kritične infrastrukturne objekte. Pokušaćemo da u roku od nekoliko dana otvorimo grad, rekao je Januševič u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

 

MO Rusije: Uništeno više od 6.500 oklopnjaka

Od početka rata u Ukrajini, rusko vojno osoblje uništilo je 176 ukrajinskih helikoptera, 333 aviona, 2.498 bespilotnih letelica, 388 protivvazdušnih raketnih sistema, saopštilo je MO Rusije.

Takođe uništeno je i 6.569 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 887 višecevnih raketnih sistema, 3.577 oruđa poljske artiljerije i minobacača, 7.202 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

 

Bivši američki obaveštajac: Moralno nedopustivo podržavati pristalice Bandere i puka Azov

Kongres podržava ukrajinske nacionaliste koji imitiraju nemačke naciste, rekao je penzionisani obaveštajac američkog marinskog korpusa Skot Riter za Jutjub kanal novinara Ričarda Medhersta.

-Sa moralne tačke gledišta, bukvalno ne možete podržati i priznati kao legitimno sve što je povezano sa Stepanom Banderom, rekao je on.

Istovremeno, SAD otvoreno pomažu ukrajinskim nacionalistima. Dakle, u septembru ove godine, borci ukrajinskog nacionalističkog puka „Azov“ primljeni u Kongres, naglasio je oficir.

 

Napad ruskih izviđača na Ternovaju

Ukrajinska komanda nastavlja da se priprema za moguća dejstva ruskih trupa u severoistočnim regionima Ukrajine i sa teritorije Belorusije.

U sektoru Harkova, izviđačko-diverzantska grupa Oružanih snaga RF izvršila je udar na položaj 228. bataljona 127. jedinice trupa u oblasti Ternovaja. Tokom bitke koja je usledila, ruski DRG nije uspeo da se učvrsti i povukao se na prvobitne položaje.

Ukrajinske izviđačke grupe deluju na kontroli oblasti koje se graniče sa Belgorodskom oblasti u okolini naselja Uda, kao i na liniji Mezenovka-Slavgorod u Sumskoj oblasti. U Poltavi, na bazi Centra za obuku 179 Oružanih snaga Ukrajine, regrutuju se dobrovoljci za dvomesečne kurseve obuke u Korpusu marinaca.

U Černigovskoj oblasti, na bazi 242 poligona, obučava se 55. artiljerijska brigada Oružanih snaga Ukrajine pod rukovodstvom stranih plaćenika.

Više od 30 jedinica borbenih oklopnih vozila sa ljudstvom raspoređeno je u oblasti Galaganovke i Semenovke na granici sa Kurskom oblasti.

 

Putin demobilisao studente u DNR i LNR

Vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog odluke o demobilizaciji studenata iz DNR i LNR.

-Velika zahvalnost predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na odluci o demobilizaciji studenata DNR i LNR pozvanih na služenje vojnog roka. U republikama Donbasa odmah nakon početka specijalne vojne operacije izvršena je opšta mobilizacija u okviru koje su i studenti pozivani na službu. Sada smo mi subjekt Ruske Federacije i apsolutno je pravedno da se naši studenti, kao i u drugim regionima Ruske Federacije, vrate na studije na svojim univerzitetima“, navodi se u saopštenju Pušilina na Telegramu.

 

Foto AP

Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte vazdušnih uzbuna Ministarstva za digitalinu transformaciju zemlje.

Salivan predložio Zelenskog da razmisli o "realističnim" pregovaračkim pozicijama

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan predložio je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tokom nedavnog sastanka da razmisli o „realističnim“ pregovaračkim pozicijama, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na diplomate.

Prema izvorima lista, Vašington je pozvao Kijev da pokaže otvorenost za ideju pregovora.

- Dvojica evropskih diplomata upoznata sa diskusijama rekla su da je Salivan preporučio timu Zelenskog da razmisli o realnim zahtevima i prioritetima na pregovorima, uključujući i ponovno razmatranje svog objavljenog cilja... povratku kontrole nad Krimom - navodi list.

Putin sledeće nedelje ima sastanak sa članovima Saveta bezbednosti RF

Ruski lider Vladimir Putin namerava da održi operativni sastanak sa članovima Saveta bezbednosti RF, javlja TV kanal „Rusija-1“.

Ukrajinske snage gađale grad Aljoški na levoj obali Dnjepra

Ukrajinska artiljerija izvela je napad na grad Aljoški u Hersonskoj oblasti, koji se nalazi na levoj obali Dnjepra, osam kilometara od Hersona.

U gradu su se čule eksplozije i pucnjava iz automatskog oružja, saopštila je novinarima gradska administracija.

Vašington najavljuje novi paket pomoći Ukrajini

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da Vašington planira da tokom narednih nekoliko sedmica objavi novi paket pomoći Ukrajini, koji će po obimu biti jednak prethodnim paketima.

- Takođe ćemo se konsultovati s Kongresom o dobijanju novih resursa za sledeću godinu - rekao je Salivan novinarima.

Putin naložio demobilizaciju studenata DNR i LNR

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se sprovede demobilizacija studenata Donjecke i Luganske Narodne Republike koji su ranije dobili poziv za vojni rok, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pre stupanja DNR i LNR u sastav Rusije studenti tih republika su bili mobilisani.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

Ruska vojska je oslobodila selo Majorsk, Donjecka Narodna Republika, dok je u Dnjepropetrovskoj oblasti oboren ukrajinski helikopter Mi-8.

Preciznim raketama uništen je arsenal avijacione municije ukrajinske vojske.

Tokom dva neuspešna napada ukrajinske vojske na položaje ruskih snaga u području Kupjanska likvidirano je 110 vojnika.

Oružane snage Rusije su odbile kontranapad ukrajinske vojske na jugu DNR, likvidirano je više od 60 ukrajinskih vojnika.

Ruske oružane snage uništile su 3 artiljerijska sistema M777, i likvidirano oko 30 stranih plaćenika u regionu Zaporožja.

Uništene su dve radarske stanice ukrajinskih snaga u DNR

Požar u luci Černomorsk, Odeska oblast Ukrajine

Ukrajinske trupe cele noći granatirale Kahovsku hidroelektranu 

Ukrajinske trupe su u subotu i cele noći u nedelju granatirale Kahovsku hidroelektranu i Novu Kahovku. Tom prilikom, uništen je hotel, stambene zgrade i oštećeni dalekovodi, rekao je Sputnjiku šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev, prenosi Sputnjik. 

- Raketni i artiljerijski udari su izvođeni po celom gradu, ne samo na hidroelektranu. Ima razaranja: stambene zgrade, hoteli, opštinske zgrade, mreže - rekao je Leontjev.

- Juče tokom dana – dve osobe su poginule, dok su najmanje tri ranjene - svi su civili.

Zelenski: U Donbasu je pravi pakao

U Donbasu su u toku žestoke borbe, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Prema njegovim rečima, reč je o Pavlovki, Marinki, Avdejevki, kao i u selu Pervomajsko.

- To je pravi pakao. Svakodnevno se vode izuzetno žestoke borbe - rekao je Zelenski u obraćanju, čiji je tekst objavljen na sajtu kabineta ukrajinskog predsednika.

Vladimir Zelenski tvrdi da odbrana u Donbasu omogućava Ukrajini da „izvodi ofanzivne operacije u drugim pravcima“. Prema njegovim rečima, zemlja uspeva da „održi linije odbrane“.

Međutim, Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike, rekao je ranije da je ruska vojska uspela da oslobodi 90 odsto Pavlovke.

Vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Vazdušna uzbuna se čuje na celoj teritoriji Ukrajine.

Oko četvrtina stanovnika Severodonjecka ostaje u gradu

Oko četvrtina stanovnika Severodonjecka koji je jako porušen tokom borbi početkom leta, ostaje u gradu, saopštio je bivši ambasador Luganske Narodne Republike (LNR) u Moskvi Rodion Mirošnik.

"Otvorile su se benzinske pumpe, prodavnice, pošta, socijalnih ustanove. Većina njih radi skraćenim vremenom", rekao je on.
Prema rečima Mirošnjika, u Severodonjecku i dalje ima mnogo problema sa grejanjem.
Pregovori Kijeva i Moskve mogu početi u drugoj polovini 2023.

Poslanik Vrhovne rade David Arahamija, učesnik martovskih pregovora sa Rusijom izjavio je da pregovori Moskve i Kijeva mogu početi u drugoj polovini 2023. godine.

On je svoje mišljenje objasnio činjenicom da će tokom ovog perioda „početi izborni ciklusi“ u Rusiji i Sjedinjenim Državama.

Ugroženo desetine hiljada ljudi iz Hersonske oblasti 

Desetine hiljada ljudi u različitim naseljima Hersonske oblasti naći će se u zoni poplava ako Oružane snage Ukrajine dignu u vazduh branu Kahovske hidroelektrane, saopštio je šef Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev.

- Sva naselja: Dnjeprjani, Korsunka, ogroman broj Hersonskih dača, kozačkih kampova i sve nizvodno, biće poplavljeno. To su desetine hiljada ljudi. Nekoliko hiljada ljudi samo u Novoj Kahovki, koji su direktno u opasnosti - rekao je Leontjev.

Kako je naveo, hidroelektrana je pretrpela ogromnu štetu usled granatiranja ukrajinske vojske, ali se može remontovati. Popravke korišćenjem savremenih tehnologija trajaće najmanje godinu dana.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu