TESNA BITKA ZA AMERIČKI SENAT: Demokrate osvojile Arizonu - u igri još dva mesta koja odlučuju većinu

Tanjug

12. 11. 2022. u 08:10

DEMOKRATA Mark Keli pobedio je republikanca Blejka Mastersa u trci za Senat u američkoj saveznoj državi Arizona, pa je rezulatat posle međuizbora u SAD za Senat američkog Kongresa trenutno izjednačen, obe stranke imaju po 49 mesta.

ТЕСНА БИТКА ЗА АМЕРИЧКИ СЕНАТ: Демократе освојиле Аризону - у игри још два места која одлучују већину

Foto: AP

Demokratama je potrebna pobeda u još jednoj državi (Džordžija ili Nevada) da bi došli do većine u Senatu, pošto u slučaju da je ishod nerešen (50:50), Demokratska stranka ima većinu jer može da računa na glas potpredsednice SAD Kamale Haris.

Skoro je izvesno je da će u Džordžiji biti ponovljeni izbori, jer niko od kandidata nije prešao neophodnih 50 odsto glasova, dok je, prema projekcijama američkih medija, u Nevadi tesna bitka.

Na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova u Nevadi, republikanac Adam Leksolt ima 821 glas više od demokrate Ketrin Kortes Masto.

Kada je reč o Predstavničkom domu, republikanci su blizu pobede, jer imaju 211 mandata, a demokrate 203. Prebrojavanje glasova za Predstavnički dom još nije gotovo, a za većinu je potrebno 218 od 435 mesta, navode američki mediji.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave