AMERIKA ZABRINUTA ZBOG POTEZA PJONGJANGA: Bela kuća - Bajden će upozoriti Sija na opasnost od Severne Koreje

Tanjug

12. 11. 2022. u 07:55

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden upozoriće kineskog kolegu Si Đinpinga na sastanku u ponedeljak da će kontinuirana trka za naoružanjem Severne Koreje dovesti do povećanog vojnog prisustva SAD u tom regionu, saopštila je danas Bela kuća.

АМЕРИКА ЗАБРИНУТА ЗБОГ ПОТЕЗА ПЈОНГЈАНГА: Бела кућа - Бајден ће упозорити Сија на опасност од Северне Кореје

Foto: EPA

Kako navodi Rojters, SAD su zabrinute da Severna Koreja planira da nastavi sa testiranjem nuklearne bombe prvi put od 2017. godine i veruju da Kina i Rusija imaju kapacitet da ubede Pjongjang da ne radi to.

Bajden i Si će imati prve razgovore kao predsednici, a sastaće se na marginama samita G20 u Indoneziji naredne nedelje, na ostrvu Bali.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je da će Bajden reći Siju da je Severna Koreja pretnja, ne samo Sjedinjenim Državama i saveznicima Južnoj Koreji i Japanu, već pretnja miru i stabilnosti u celom regionu.

- Ukoliko Pjongjang nastavi da ide ovim putem, to će prosto značiti još veću vojnu prisutnost Amerike - rekao je Saliven novinarima u avionu tokom Bajdenovog putovanja u Kambodžu, gde će tokom vikenda imati niz sastanaka sa regionalnim liderima.

Saliven je dodao da "Kina ima interes da igra konstruktivnu ulogu u obuzdavanju najgorih tendencija Severne Koreje".

- Svakako, na Pekingu je da odluči o tome - dodao je Saliven.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama