RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE OBJAVILO: Najnovije informacije o povlačenju iz Hersona

Novosti online

11. 11. 2022. u 14:35

PRERASPOREĐIVANjE preko reke Dnjepar završeno je jutros bez gubitaka života ili opreme, naveli su ruski zvaničnici.

РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ОБЈАВИЛО: Најновије информације о повлачењу из Херсона

Foto AP

Ruske snage su završile premeštaj na levu obalu reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Manevar je završen u petak rano ujutro, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane RF je negiralo izveštaje da je vojna oprema napuštena tokom procesa, ili da je Moskva pretrpela žrtve tokom povlačenja.

- Ruske jedinice su zauzele pripremljene odbrambene linije i položaje - saopštilo je rusko mMinistarstvo odbrane.

- Nije dozvoljen gubitak ljudstva, naoružanja, vozila ili materijala ruskih snaga. Svim civilima koji su želeli da napuste desnu obalu Hersonske oblasti pružena je pomoć - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se tvrdi da su ukrajinske trupe pokušale da artiljerijskom vatrom ometaju kretanje civila preko reke, ali to nisu uspele. 

Rusija je presrela 28 raketa ispaljenih iz lansera HIMARS i preusmerila pet drugih putem elektronskih protivmera, navodi se u saopštenju.

Ruska artiljerija i avioni odvratili su ukrajinske jedinice od zatvaranja jaza sa rekom, dodala je vojska. Zaustavljeni su na najmanje 30 kilometara od rečnih prelaza, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je trupama da pređu reku u sredu ujutro. On je rekao da je taj korak preduzet da se izbegne nepotrebna pogibija vojnika i da se zauzme jači odbrambeni položaj.

Odlukom, koju su vojni zvaničnici opisali kao „tešku“, glavni grad pokrajine, Herson, bio je izložen kijevskim snagama. 

Regionalne vlasti su nedeljama pozivale stanovnike grada da odu na bezbedna mesta na istoku.

Rusija je prošlog meseca inkorporirala Hersonsku oblast, nakon što su ljudi na referendumu glasali za otcepljenje od Ukrajine i pridruživanje Rusiji.

Kijev je glasanje nazvao „lažnim“ i obećao da će nastaviti borbu dok ne bude zauzeta sva zemlja za koju smatra da je s pravom ukrajinska.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

MOJE TELO POŠALJITE U ČAČAK, SRCE OSTAVITE U LJUBLJANI: Bora emotivan pred koncert u rodnom gradu