BOLSONAROVE PRISTALICE PROTESTUJU ŠIROM BRAZILA: Blokade u 18 saveznih država

P. Z. S. / sputniknews.com

31. 10. 2022. u 23:17

VIŠE od 100 protesta koje su organizovali vozači kamiona koji podržavaju Žaira Bolsonara, koji je izgubio na nedeljnim predsedničkim izborima, održano je u ponedeljak u 18 brazilskih država, javljaju brazilski mediji.

БОЛСОНАРОВЕ ПРИСТАЛИЦЕ ПРОТЕСТУЈУ ШИРОМ БРАЗИЛА: Блокаде у 18 савезних држава

Foto: Printscreen/ Jutjub/ SBT Žurnalismo

Prema zvaničnim rezultatima brazilskog Višeg izbornog suda (TSE), objavljenim nakon što je 100% glasačkih listića obrađeno ranije tokom dana, Bolsonaro je izgubio u nedeljnom drugom krugu sa 49,1% glasova, dok je bivši predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva dobio 50,9% glasova, čime je obezbeđena pobeda.

Novinski portal G1 javio je da je organizovano više od 100 protesta na putevima u državama Baija, Espirito Santo, Gojas, Minas Žerais, Mato Groso, Mato Groso do Sul, Parana, Rio de Žaneiro, Rondonija, Rio Grande do Sul, Santa Katarina, Sao Paulo, Tocantins, Amazonas, Acre, Roraima i Maranhao.

Autoputevi na kojima se održavaju demonstracije potpuno su blokirani, izuzeci su napravljeni za neke automobile i vozila hitne pomoći, navodi se u izveštaju i dodaje da policija preduzima mere za normalizaciju saobraćaja.

U Brazilu su 2. oktobra održani opšti izbori. Lula je dobio 48,4%, dok je Bolsonaro dobio 43,2% glasova. Pošto nijedan od kandidata nije uspeo da pređe 50 odsto u prvom krugu, drugi krug je zakazan za 30. oktobar.

Pobedom na izborima u nedelju, 76-godišnji Lula će sada postati lider Brazila za period 2023-2027. Ovo će mu biti treći mandat. Lula je bio na čelu Brazila dva uzastopna mandata između 2003. i 2010. godine, ali je niz optužbi za korupciju doveo do njegovog zatvaranja. On je počeo da služi svoju 12-godišnju kaznu 2018. godine, ali je Vrhovni sud Brazila kasnije poništio slučaj i Lula je pušten iz zatvora 2019. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!