IRAN NAJAVLJUJE ODMAZDU PROTIV EU: Napad uperen na stranke koje se bave "ohrabrivanjem i podsticanjem terorizma, nasilja i mržnje"

Novosti Onlajn

27. 10. 2022. u 14:28

IRAN je uveo uzvratne sankcije brojnim zvaničnicima EU, medijima i nevladinim organizacijama navodeći da pojedinci i institucije u bloku podstiču tekuće nerede u zemlji.

ИРАН НАЈАВЉУЈЕ ОДМАЗДУ ПРОТИВ ЕУ: Напад уперен на странке које се баве охрабривањем и подстицањем тероризма, насиља и мржње

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

U saopštenju od srede, teheransko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je Brisel zbog ciljanja sankcija na entitete u Iranu ranije ovog meseca.

Najavljeno je uvođenje mera odmazde protiv stranaka koje se bave "ohrabrivanjem i podsticanjem terorizma, nasilja i mržnje", navodno izazivajući nerede i terorističke napade u Iranu.

Spisak organizacija ima nekoliko medija, uključujući nemački Dojče vele Persijski i francuski RFI Persijski. Iran je takođe sankcionisao brojne nevladine organizacije, kao što je Međunarodna liga protiv rasizma i antisemitizma koju finansira Francuska.

Među pojedincima na crnoj listi nalaze se vrhunske ličnosti sankcionisanih organizacija, kao i neki evropski zvaničnici, uključujući poslanike, francuske zakonodavce i šefove francuskih opština. Teheran je takođe uveo ograničenja za dve visoke ličnosti u redakciji nemačkog tabloida Bild.

Ova mera sprečava osobe pod sankcijama da putuju u Iran. Bilo koja imovina ljudi i grupa na listi u iranskoj jurisdikciji bila bi konfiskovana.

EU je 17. oktobra uvela sankcije iranskim organizacijama i zvaničnicima, koje je Brisel optužio za kršenje ljudskih prava. Taj potez usledio je nakon velikih protesta u okrugu, koji su izazvani smrću mlade žene u policijskom pritvoru.

Mahsu Amini, 22, uhapsila je iranska policija za moral i umrla je nekoliko sati kasnije. Vlasti su saopštile da je imala već postojeće zdravstveno stanje koje se pokazalo fatalnim, ali neki članovi njene porodice tvrde da je pretučena nasmrt.

Sankcije EU bile su usmerene na policijsku granu, zvanično nazvanu Gasht-e-Ershad (Patrola za navođenje), kao i na organizacije uključene u iranski odgovor na masovne proteste i nerede. U saopštenju iranskog ministarstva spoljnih poslova te sankcije su nazvane "neosnovanim" i mešanjem u iranske unutrašnje stvari - preneo je RT.

BONUS VIDEO:

NUKLEARNI NAPAD KAO ODGOVOR NA NUKLEARNI NAPAD: Pogledajte kako Rusi vežbaju za najgori scenario

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)