BRITANSKI PREMIJERI NEUSPEŠNI: Časopis Ekonomist o modernim predsednicima Vlade njegovog visočanstva

P. Z. S. / ria.ru

23. 10. 2022. u 16:47

DUŽNOSTI premijera Velike Britanije postalo je nemoguće ispuniti, rekao je autor časopisa The Economist.

БРИТАНСКИ ПРЕМИЈЕРИ НЕУСПЕШНИ: Часопис Економист о модерним председницима Владе његовог височанства

Foto AP


Prema njegovom mišljenju, problem niza neuspešnih premijera u zemlji nije samo, i ne toliko, u nepravilno odabranim kadrovima, već u pogrešno konstruisanom sistemu vlasti.

Autor članka je primetio da ako je početkom 20. veka premijer Velike Britanije mogao većinu vremena da provodi na svom imanju, dok su se određena ministarstva bavila državnim poslovima, onda savremeni šef vlade obavlja ogroman broj funkcija.

-Oni su šefovi vlada, šefovi stranaka, prikupljači sredstava, predsednici parlamenta, strani izaslanici, savetnici u slučaju tragedije, lokalni poslanici koje birači mogu da oteraju, a sada i borci protiv kuge. Nijedan premijer ne može dobro da obavlja sve ove dužnosti, i svi će u nekoj fazi beznadežno propasti – o čemu svedoči poseta gospođe Mej lišene saosećanja zadimljenim ruševinama Grenfel kule i zakasnelim početnim odgovorom gospodina Džonsona na pandemiju. “, objašnjava izdanje.

Ekonomist je podsetio i na izjavu bivšeg premijera Tonija Blera, koji je rad šefa britanske vlade opisao kao „najnervoznije, najzbunjujuće iskustvo koje grize nokte, mučno, zastrašujuće iskustvo koje crpi hrabrost”. Kako vreme prolazi, ove odgovornosti se samo povećavaju.

Osim toga, u članku se izveštava o sve većoj konfuziji između funkcija i odgovornosti premijera i predsednika, koji se postepeno mešaju u zadacima šefa britanske vlade.

-Premijeri su počeli da se ponašaju kao predsednici: drže članove svog kabineta na uzici, razgovaraju sa medijima pre nego što razgovaraju sa svojim poslanicima, kontrolišu sve, uključujući i ratove, iz Dauning strita, i vode čisto lične kampanje u izbori.” , primetio je časopis.

Foto:AP

Britanska premijerka Liz Tras najavila je ostavku 20. oktobra. Istovremeno je napomenula da će ostati na čelu kabineta dok ne bude izabran njen naslednik. Bila je na funkciji samo 44 dana kada je objavljena njena odluka, čime je postala premijerka sa najkraćim mandatom u britanskoj istoriji.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)