BRITANCI ZVALI ŠOJGUA ZBOG INCIDENTA IZNAD CRNOG MORA: Ruski "Suhoj" ispalio raketu nedaleko od britanske letelice, Volas otkrio detalje

Tanjug

20. 10. 2022. u 20:39

MINISTAR odbrane Velike Britanije Ben Volas razgovarao je danas sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom o nedavnom incidentu kada je ruski lovac Su-27 ispalio raketu u blizini britanskog izviđačkog aviona koji je patrolirao u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

БРИТАНЦИ ЗВАЛИ ШОЈГУА ЗБОГ ИНЦИДЕНТА ИЗНАД ЦРНОГ МОРА: Руски Сухој испалио ракету недалеко од британске летелице, Волас открио детаље

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Dva ruska naoružana borbena aviona Su-27 su bila u interakciji 29. septembra sa nenaoružanim avionom civilnog stila koji je bio u rutinskoj patroli iznad Crnog mora. Nije neuobičajeno da avioni budu u senci i ovaj dan nije bio drugačiji. Tokom te interakcije, međutim, ispostavilo se da je jedan od aviona Su-27 ispustio projektil u blizini aviona izvan vizuelnog dometa - rekao je Volas, a prenela agencija TASS.

Britanski ministar odbrane je rekao da je o ovom incidentu razgovarao direktno sa ruskim kolegom Šojguom, kao i da mu je preneo svoju zabrinutost u svetlu tog, kako je rekao, potencijalno opasnog angažmana.

- U pismu sam jasno stavio do znanja da je avion bio nenaoružan, u međunarodnom vazdušnom prostoru i da je pratio unapred obaveštenu putanju leta - naveo je Volas.

Kako je naglasio britanski ministar odbrane u odgovoru ruskog ministra odbrane od 10. oktobra navedeno je da su sproveli istragu o okolnostima incidenta i da je reč o tehničkom kvaru na lovcu Su-27.

Volas je kazao da je Britanija potom nastavila patroliranje.

Izrazio je uverenje da je incident mogao da dovede do potencijalno opasnih posledica, ali je dodao da Velika Britanija to ne smatra "namernom eskalacijom".

Ruska strana još nije komentarisala incident iznad Crnog mora, navodi ruska agencija.

BONUS VIDEO: PATROLA "NOVOSTI" - Naši reporteri u smeni sa pripadnicima helikopterske jedinice MUP Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (6)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis