"JEDNA ZEMLJA, DVA SISTEMA": Kina pozvala sunarodnike Tajvana da se odupru separatizmu

Novosti Onlajn

15. 10. 2022. u 16:26

PEKING smatra da je od suštinskog značaja da se sunarodnici sa obe strane Tajvanskog moreuza odupru separatizmu i spoljnom mešanju i promovišu mirno ujedinjenje zemlje, rekao je Sun Jeli, portparol 20. Kongresa KPK.

ЈЕДНА ЗЕМЉА, ДВА СИСТЕМА: Кина позвала сународнике Тајвана да се одупру сепаратизму

Foto: Profimedia

- Mirno ujedinjenje i princip „jedna zemlja, dva sistema“ je naša glavna politika u rešavanju pitanja Tajvana... Ponovno ujedinjenje mirnim putem najbolje je u skladu sa zajedničkim interesima kineske nacije, uključujući i tajvanske sunarodnike, i najviše je pogoduje dugoročnom i stabilnom razvoju Kine . Ovo je naš prvi izbor da rešimo tajvanski problem - rekao je Sun Jeli na konferenciji za novinare uoči otvaranja 20. Kongresa Komunističke partije Kine.

On je istakao da je Peking spreman da nastavi iskreno da se bori i uloži sve napore za mirno ujedinjenje.

- Trenutno, separatističke snage koje podržavaju tajvansku nezavisnost stalno provociraju, a spoljne snage intenziviraju svoje napore da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine, što ozbiljno šteti fundamentalnim interesima kineske nacije i interesima sunarodnika sa obe strane Tajvana. Tesnac, ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i šteti izgledima za mirno ujedinjenje. Ako se dozvoli da se ovo dalje razvija, to će samo gurnuti Tajvan u ponor katastrofe -  rekao je on.

Sun Jeli je dodao da "nijedna osoba, nijedna sila ne bi trebalo da potceni našu čvrstu odlučnost, nepokolebljivu volju i značajnu sposobnost da branimo državni suverenitet i teritorijalni integritet".

- Nadam se da većina tajvanskih sunarodnika shvata istinu da je ponovno ujedinjenje korisno, da je nezavisnost Tajvana ćorsokak i da se ne može osloniti na autsajdere. strano mešanje, zajedno stvaraju svetlu budućnost za mirno ujedinjenje - naglasio je on.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan. Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu - prenela je RIA.

BONUS VIDEO:

TRENUTAK KAD RAKETA POGAĐA ZGRADU: Ekskluzivan snimak iz Belgoroda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije