JUŽNA KOREJA UVODI SANKCIJE PJONGJANGU: Odgovor na nedavna lansiranja projektila sa severa

Novosti Onlajn

14. 10. 2022. u 10:26

PRVA unilateralna ograničenja u poslednjih pet godina nastala su kao odgovor na nedavna lansiranja projektila sa severa

ЈУЖНА КОРЕЈА УВОДИ САНКЦИЈЕ ПЈОНГЈАНГУ: Одговор на недавна лансирања пројектила са севера

Foto Tanjug/AP

Južna Koreja je uvela sankcije Severnoj Koreji zbog njenog nedavnog naleta raketnih testova u prvom takvom potezu u skoro pet godina, saopštilo je u petak nacionalno Ministarstvo spoljnih poslova.

- Snažno osuđujemo poslednju seriju raketnih provokacija Severne Koreje neviđene učestalosti i uvođenja taktičke nuklearne bombe protiv nas - saopštilo je ministarstvo.

Dalje se navodi da će Seul staviti na crnu listu 15 severnokorejskih pojedinaca i 16 organizacija koje su doprinele razvoju nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga i pomogle mu da izbegne sankcije.

Lista cilja na severnokorejsko ministarstvo raketne industrije, njegovo ministarstvo pomorstva, ministarstvo industrije sirove nafte, ogranak severnokorejskog prevoznika Er Korjo i nekoliko brodskih kompanija.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da su svi pomenuti pojedinci i organizacije već bili sankcionisani od strane SAD u periodu od decembra 2016. do maja 2022.

Takođe je napomenulo da će dodatne sankcije pomoći da se blokiraju i smanje „ilegalne transakcije novca“ sa određenim severnokorejskim entitetima i fizička lica. Taj potez će takođe poslužiti za „poboljšanje saradnje sa saveznicima (južnokorejskim) kao što su SAD, Japan i Australija“, koji su insistirali na uvođenju jednostranih sankcija.

Poslednji put je Jug uveo jednostrane sankcije svom severnom susedu u decembru 2017, kada je nacija stavila na crnu listu 20 organizacija i 12 pojedinaca da odgovore na testiranje interkontinentalne balističke rakete Hvasong-15 (ICBM).

Severna Koreja je u sredu saopštila da je uspešno testirala dve krstareće rakete, za koje tvrdi da su pogodile ciljeve udaljene 2.000 kilometara. Ove nedelje, severnokorejske nuklearne snage su takođe izvestile o uspešnom završetku testa koji simulira ubacivanje taktičkih bojevih glava u skriveni silos. Prema državnoj korejskoj centralnoj novinskoj agenciji Pjongjanga (KCNA), najnoviji test je bio deo severnokorejskih vežbi koje su imale za cilj da osiguraju da može da „ zbriše“ potencijalne južnokorejske i američke mete.

Južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol upozorio je u ponedeljak da se region suočava sa „ozbiljnom bezbednosnom realnošću“ usled zveckanja nuklearnom sabljom Pjongjanga.

Severnokorejska lansiranja balističkih projektila poslednjih nedelja bila su odgovor na velike vojne vežbe SAD i Južne Koreje, saopštila je KCNA. Kim Džong Un je upozorio da bi „neodgovorno zaoštravanje situacije od strane režima SAD i Južne Koreje“ izazvalo još jači odgovor Pjongjanga - preneo je RT.

BONUS VIDEO:

TRENUTAK KAD RAKETA POGAĐA ZGRADU: Ekskluzivan snimak iz Belgoroda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna