PUTIN - NAPAD DELO UKRAJINSKIH SPECIJALACA: Za volanom kamiona-bombe bio Tatarstanac Mahir Jusubov (51) iz Kazanja

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

10. 10. 2022. u 07:11

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je da su izvršioci i naručioci eksplozije na Krimskom mostu specijalne službe Ukrajine.

ПУТИН - НАПАД ДЕЛО УКРАЈИНСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: За воланом камиона-бомбе био Татарстанац Махир Јусубов (51) из Казања

Foto Tanjug/AP

On je to saopštio na sastanku sa predsednikom Istražnog komiteta Aleksandrom Bastrikinim, prenele su RIA Novosti.

- Kao što ste upravo izvestili, nema sumnje. To je teroristički akt usmeren na uništavanje važne civilne infrastrukture Ruske Federacije - rekao je Putin.

Kako je javio Sputnjik, Bastrikin je dodao da su u incident umešani "državljani Rusije i stranih zemalja koji su pomagali u pripremi ovog terorističkog akta".

Predsednik Istražnog komiteta najavio je pokretanje krivičnog postupka po članu "terorizam".

- Već smo utvrdili rutu kamiona na kome je došlo do eksplozije. To su Bugarska, Gruzija, Jermenija, Severna Osetija, Krasnodar... Identifikovani su prevoznici. Uz pomoć agenata FSB uspeli smo da identifikujemo osumnjičene među onima koji su mogli da pripreme teroristički napad - precizirao je Bastrikin. On je dodao da će službe nastaviti da istražuju ciljeve ove eksplozije.

Foto Tanjug/AP

Posle subotnje euforije u ukrajinskim tajnim službama i predsedničkoj administraciji Zelenskog, gde su pljuštale slavodobitničke izjave i obećanja da će detalje svoje akcije na Krimskom mostu izneti tek posle definitivne pobede, došlo je do naglog zaokreta verovatno posle sugestije sa Zapada. U Kijevu su počeli da tvrde kako je diverzija rezultat "borbe frakcija" u ruskom vojnom rukovodstvu. Na taj način su hteli da se ograde od terorizma.

Foto Tanjug/AP

Istovremeno je ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Rejnsalu čestitao ukrajinskim specijalcima na izvedenoj akciji na Krimskom mostu. On je terorizam nazvao "smelim postupkom".

Iako istražni organi službeno nisu saopštili ime vozača teretnjaka u kojem je bio aktiviran eksploziv, ruski mediji pišu da se radi o Mahiru Jusubovu (51) iz glavnog grada Tatarstana Kazana, koji se bavio prevozom. Vlasnik teretnjaka je bio njegov bratanac Samir, a Mahir Jusubov je celi septembar vozio po Krasnodarskom kraju na jugu Rusije. Ruska saobraćajna milicija, koja je pregledala dokumente vozača i teretnog vozila, tvrdi da se Jusubov držao mirno i nije izazivao nikakvu sumnju. Teretnjak je bio pun, ali nije prošao kroz "rendgen" koji može da vidi ima li nešto sumnjivo u teretu. Aleksandar Mihajlov, general-major Federalne službe bezbednosti, smatra da je eksploziv aktiviran preko "radio-kanala". On je istakao da je kod vizuelnog pregleda automobila koji je napunjen robom veoma teško pronaći bilo šta.

Porudžbinu za prevoz Mahir Jusubov je preuzeo preko interneta. Neka firma TEK-34 zatražila je prevoz tereta do Simferopolja.Vlasnik firme je od 2020. godine Oleg Antipov, ali je ona prestala da radi da bi "oživela" u martu 2022. Neki mediji tvrde da je porudžbina za prevoz stigla iz Moskve.

Foto: Tanjug

Ostala su tri glavna pitanja na koja nema odgovora. Prvi je zašto kamion nije pregledan uređajima koji otkrivaju ima li u njemu eksploziva ili droge. Drugo, ko je punio robom teretnjak i podmetnuo eksploziv i, treće, kako je aktiviran.

Naravno da će istražni organi raditi i na tome da li je vozač pripadao nekoj terorističkoj ćeliji.

Prijatelji i poznanici Mahira Jusubova tvrde da on nije bio muslimanski verski fanatik i sa svojim prijateljima je znao da popije pivo, jeo je svinjetinu... U Kazanu se bavio veleprodajom voća i povrća i zato se družio sa Azerbejdžancima. Auto-prevozom se počeo baviti u Krasnodaru kad je napustio Kazan zbog sukoba sa ocem koji se razveo od Mahirove majke. Istražitelji sada detaljno izučavaju maršrutu kojom je prošao kamion do dolaska na most. Posebno se bave gradom Armavirom gde je on po porudžbini preko interneta utovario teret. U dokumentima je pisalo da se voze rezervni delovi. Jusubov sigurno nije znao da mu je među teret ubačen eksploziv.

Ogorčeni građani Rusije u subotu i nedelju su postavljali pitanje kakav će biti odgovor Kremlja na najnoviji teroristički akt na Krimskom mostu. Moskovski politikolog Andrej Suzdaljcev je kazao da narod čeka odgovor iz Kremlja, ali prvo treba videti kako je došlo do diverzije, a Rusija ima vremena da odgovori.

Foto: FSB RF

Stalno ponavljanje "crvenih linija" koje Rusija neće dozvoliti da se pređu izgubile su pravi smisao, smatra veći broj ruskih političara, ali i običnih građana.

- Želimo da čujemo kakva će biti reakcija ruskih vlasti. Ali ne možemo više da slušamo priču o "crvenim linijama" - kazao je potpredsednik Skupštine Moskve Andrej Medvedev. A politikolog Lav Veršinjin je podsetio da je ranije obećavano da će kad rukovodstvo u Kijevu pređe "crvene linije" ruska vojska gađati po "centrima koji donose rešenja". Ali posle gađanja ruskih teritorija u Belgorodskoj, Kurskoj i Voronješkoj oblasti, nije bilo ruskog odgovora.

Vladimir Jevsejev, moskovski ekspert Instituta zemalja Saveza nezavisnih država, otvoreno je rekao da Rusija ne može da pobedi sa "malo krvi".

- Ne može se ratovati na polovinu. Rusija je morala da uništi železničku infrastrukturu preko koje Ukrajinci prevoze tenkove i drugo oružje. Mobilizaciju je trebalo napraviti znatno ranije jer se u Ukrajini vodi pravi rat - kaže Vladimir Jevsejev.

 

TRAMP ZA PREGOVORE ŠTO PRE

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp izjavio je da što pre treba početi sa pregovorima o završetku sukoba u Ukrajini, inače situacija može da preraste u treći svetski rat. Govoreći pred svojim pristalicama u Nevadi, Tramp je otvoreno kazao da je sadašnje ameriko rukovodstvo, sa Bajdenom na čelu, svojom agresivnom retorikom nateralo Putina da krene u specijalnu vojnu operaciju.

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI U AKCIJI: Pogledajte kako su uništili utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

RAT U UKRAJINI: Šta je sve Zelenski tražio od NATO-a?; Časovom Jaru preti kolaps? (FOTO)