TRZAVICE U ODNOSIMA RUSIJE I FRANCUSKE: Zaharova poručila - Izjava Makrona o konfliktu Bakua i Jerevana je neprihvatljiva

Novosti onlajn

13. 10. 2022. u 18:33

OPTUŽBE francuskog predsednika Emanuela Makrona o destabilizujućoj ulozi Moskve u sukobu Bakua i Jerevana su neprihvatljive, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ТРЗАВИЦЕ У ОДНОСИМА РУСИЈЕ И ФРАНЦУСКЕ: Захарова поручила - Изјава Макрона о конфликту Бакуа и Јеревана је неприхватљива

Foto: Tanjug/Alexander Demyanchuk/TASS Host Photo Agency Pool via AP

- Smatramo da su izjave Makrona skandalozne i apsolutno neprihvatljive. Takvi ispadi su u duhu antiruske politike Zapada da demonizuju Rusiju i svedoče o pokušajima prenošenja konfrontacije sa Ukrajine na druge delove postsovjetskog prostora, uključujući Južni Kavkaz - rekla je Zaharova.

Ona je podsetila da, za razliku od Francuske koja je samo pozivala na mir, Rusija je u praksi učestvovala u rešavanju konflikta u Nagorno-Karabahu. Diplomata je spomenula i trilateralni sporazum koji je zaključen u novembru 2020. godine, nakon čega su borbe prestale, a ruski mirovnjaci ušli u region.

- Pokušaji Pariza da zabiju klin u odnose Rusije sa nama bliskim Azerbejdžanom i Jermenijom, koji sa Rusijom imaju višegodišnje i višestruke veze, osuđeni su na propast i samo će dovesti do daljeg smanjenja autoriteta Francuske u regionu - zaključila je Zaharova.

Emanuel Makron je 13. oktobra u intervjuu kanalu „Frans 2“ optužio Rusiju da eskalira situaciju na jermensko-azerbejdžanskoj granici sa ciljem destabilizacije situacije u regionu Kavkaza.

U utorak, 13. septembra, tokom noći na jermensko-azerbejdžanskoj granici došlo je do sukoba, a strane optužuju jedna drugu za izazivanje konflikta.

Savet ODKB je na vanrednoj sednici u režimu video-konferencije 13. septembra doneo odluku da pošalje u Jermeniju misiju radi procene situacije u vezi sa eskalacijom na jermensko-azerbejdžanskoj granici.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

OBUKA SE NASTAVLjA: Vežbe vojnika u LNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)