POTPISANA DEKLARACIJA NA INICIJATIVU NEMAČKE: Četrnaest članica NATO planiraju formiranje „Evropskog protivraketnog štita“

Novosti online

13. 10. 2022. u 17:18

NEMAČKA i trinaest zemalja-članica NATO su potpisali deklaraciju o formiranju savršenijeg evropskog sistema protivvazudšne odbrane (PVO), saopštila je agencija DPA.

ПОТПИСАНА ДЕКЛАРАЦИЈА НА ИНИЦИЈАТИВУ НЕМАЧКЕ: Четрнаест чланица НАТО планирају формирање „Европског противракетног штита“

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Prema informacijama agencije, na marginama sastanka ministara odbrane Severnoatlantske alijanse u Briselu, ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht i njene kolege potpisale su deklaraciju o takozvanoj inicijativi „Evropskog protivraketnog štita“. Ova incijativa bi trebalo da pomogne u rešavanju problema u evropskom PVO sistemu.

Trenutno postoje problemi koji se tiču zaštite od balističkih raketa, kao i od dronova i krstarećih raketa. Formiranje jedinstvenog PVO sistema je, kako ukazuje agencija, nastalo zbog promenljive situacije, a koja je izazvana trenutnim događajima u Ukrajini. Do sada je protivraketna odbrana u Evropi bila usmerena, pre svega, na moguće pretnje Irana.

Na ceremoniji potpisivanja su prisustvovali predstavnici Belgije, Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Holandije, Norveške, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Finske i Češke. Prema rečima diplomata, Estonija takođe namerava da učestvuje u ovom projektu.

Nemački kancelar Olaf Šolc je 29. avgusta na Karlovom univerzitetu u Pragu izjavio da je plan da se zajedno sa evropskim susedima napravi novi jedinstveni sistem PVO u Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, sistem koji bi bio napravljen zajedničkim snagama, bio bi pobeda u pogledu bezbednosti celokupne Evrope. Ujedno bi, kako je naglasio nemački premijer, to bilo jeftinije i efikasnije nego rešenja na nacionalnom nivou.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UKRAJINA - Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave