"NEMAMO NAVIKU DA PUCAMO SEBI U NOGU" Kremlj odgovorio Zelenskom na tvrdnje o napadima na svoju infrastrukturu za transport gasa

Novosti onlajn

13. 10. 2022. u 16:48

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se povodom izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je rekao da Rusija navodno planira da izvede napade na svoju infrastrukturu za transport gasa.

НЕМАМО НАВИКУ ДА ПУЦАМО СЕБИ У НОГУ Кремљ одговорио Зеленском на тврдње о нападима на своју инфраструктуру за транспорт гаса

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

- Nemamo naviku da pucamo sebi u nogu - prokomentarisao je kratko Peskov.

Takođe je kazao da gasovod „Turski tok“ neće zameniti „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.

- Ne može se tako reći. Neprofesionalno je to reći, jer se radi o različitim kapacitetima - istakao je Peskov.

Po njegovim rečima, detalji o stvaranju gasnog haba u Turskoj treba da budu razrađeni sa mogućim kupcima u Južnoj Evropi. Upitan da li Rusija već zna ko će kupovati gas, Peskov je rekao da je to „predmet daljih razgovora“.

Ranije je Zelenski u intervjuu nemačkom listu „ZDF“ izjavio da Rusija planira da izvede napade na svoju infrastrukturu za transport gasa kako bi optužila za to Ukrajinu i kako bi tokom uzvratnih udara onesposobila ukrajinski sistem za transport gasa. Po rečima Zelenskog, tako bi Rusija potpuno obustavila isporuke gasa u Evropu i naterala bi je da pusti u rad „Severni tok 2“.

Printskrin/Youtube/Ofіs Prezidenta Ukraїni

Odnosi sa drugim zemljama

Upitan da li se Rusija može naći u izolaciji, Peskov je rekao da su pogoršani odnosi Rusije i pojedinih zemalja, ali da je svet više od tih država.

- Da, sada su se pokvarili odnosi Rusije – i to ne našom voljom – sa Evropom, ali ne čitavom, sa SAD, Kanadom, Australijom, Japanom, Novim Zelandom, Južnom Korejom. Dakle, sa neprijateljskim zemljama. Ali ceo svet je veći od tih nabrojanih zemalja - rekao je Peskov u intervjuu za list „Izvestija“.

On je dodao da će Rusija nastaviti da vodi veoma aktivan dijalog sa svim zemljama na osnovu uzajamne zainteresovanosti, uzajamnoj koristi i poštovanju.

Portparol Kremlja je takođe saopštio da ni Rusija ni SAD nisu inicirale sastanak lidera dve zemlje Vladimira Putina i Džoa Bajdena tokom samita G20.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

OBUKA SE NASTAVLjA: Vežbe vojnika u LNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri