LIDERI G7 USVOJILI ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE: Za Ukrajinu – podrška, za Rusiju – osuda i upozorenje

Novosti onlajn

11. 10. 2022. u 20:02

LIDERI zemalja G7 (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan) nakon samita u onlajn-formatu usvojili su zajedničku izjavu o situaciji oko Ukrajine, objavila je pres-služba nemačke vlade nakon virtuelnog samita lidera G7.

ЛИДЕРИ Г7 УСВОЈИЛИ ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ: За Украјину – подршка, за Русију – осуда и упозорење

Foto Tanjug/AP

- Osuđujemo namerne korake Rusije usmerene na eskalaciju, uključujući delimičnu mobilizaciju rezervista i neodgovornu nuklearnu retoriku koja ugrožava globalni mir i bezbednost. Ponavljamo da će svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Rusije imati ozbiljne posledice - navodi se u saopštenju.

Zemlje G7 podržavaju „mirno rešavanje sukoba Ukrajine sa Rusijom“, iako je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije potpisao ukaz o nemogućnosti pregovora sa predsednikom Rusije.

Zemlje G7 osuđuju i nedvosmisleno odbacuju ruski „nezakonit pokušaj aneksije Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine, pored Autonomne Republike Krim i Sevastopolja“. Oni navode da nikada neće priznati „lažne referendume koje Rusija koristi kako bi to opravdala“.

Lideri G7 iskazali su nameru da nastave da podržavaju akcije Ukrajine u sukobu.

- Nastavićemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu pomoć Ukrajini i čvrsto ćemo je podržavati dokle god bude bilo potrebno. Nameravamo da pomognemo Ukrajini da podmiri svoje potrebe tokom pripreme za zimu.

Takođe su istakli da pružaju „punu podršku nezavisnosti Ukrajine i njenom suverenitetu u okviru međunarodno priznatih granica“.

- U skladu sa međunarodnim pravom, posebno u skladu sa Poveljom UN, Ukrajina ima zakonito pravo da se brani od ruske agresije i da uspostavi potpunu kontrolu nad svojom teritorijom u skladu sa međunarodno priznatim granicama - navodi se u dokumentu.

Zemlje G7 takođe su apelovale na Minsk da „prestane da pomaže“ Moskvi u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- Objava o formiranju zajedničke vojne grupacije sa Rusijom predstavlja najnoviji primer saučesništva beloruskog režima. Ponovo pozivamo Lukašenkov režim da u potpunosti poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu - navodi se u dokumentu.

Lideri država G7 nameravaju da nastave sa sankcionom politikom protiv Rusije i onih koji je podržavaju u situaciji oko Ukrajine.

Takođe su izrazili duboku zabrinutost zbog namernih oštećenja gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.

- Odlučno osuđujemo svako namerno uništavanje kritične infrastrukture. Pozdravljamo istrage koje su u toku - ističe se u saopštenju.

Lideri G7 su poručili da će „delovati u tesnoj koordinaciji kako bi eliminisali negativan uticaj ruske agresije na globalnu ekonomsku stabilnost, između ostalog i nastavkom saradnje u cilju osiguravanja energetske bezbednosti“.

Zemlje G7 smatraju da u procesu posleratne obnove Ukrajine treba, između ostalog, koristiti ruska sredstva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!