RUSI SPREMAJU POJAČANJE: Na ruskim poligonima priprema se 200.000 rezervista za odbranu novih teritorija

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

05. 10. 2022. u 08:00

RUSKO rukovodstvo ne skriva nameru da povrati izgubljene teritorije i da izađe na administrativne granice republika i oblasti koje su joj se pripojile posle referenduma.

РУСИ СПРЕМАЈУ ПОЈАЧАЊЕ: На руским полигонима припрема се 200.000 резервиста за одбрану нових територија

Foto AP

Denis Pušilin, predsednik Donjecke narodne republike, kazao je da će Krasni Liman, strateški važan grad i železnički čvor, ponovo biti oslobođen i da vojsci stižu pojačanja. Ruske jedinice su se prošle sedmice povukle iz tog grada, jer je postojala opasnost da ih višestruko brojnija ukrajinska vojska opkoli.

Ne samo Krasni Liman već i tri grada u Harkovskoj oblasti koje su napustili da bi zauzeli povoljnije položaje, Rusi nameravaju da što pre vrate. U Donjeckoj narodnoj republici Pušilin je nagradio ordenom heroja republike za izuzetan doprinos i hrabrost predsednika Čečenije Ramzana Kadirova, o čijim zaslugama imaju visoko mišljenje i u Kremlju.

Da se povrate izgubljene teritorije, potrebno je ozbiljnije brojčano pojačanje koje će stići pošto se na vojnim poligonima pripremi 300.000 rezervista. Do dolaska rezervista Rusi će braniti pozicije na kojima se sada nalaze. Ministar odbrane RF Sergej Šojgu na savetovanju u Ministarstvu odbrane objasnio je da rezervisti neće odmah ići na front.

Oni će proći dopunsku obuku sa oficirima koji imaju ratno iskustvo.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Šojgu je potvrdio da je do sada već mobilisano i nalazi se na poligonima više od 200.000 ruskih rezervista, a narednih dana stići će ih još 100.000. Šojgu je kazao da je ruski PVO za vreme održavanja referenduma oborio sedam ukrajinskih aviona i čak 45 bespilotnih letilica. Oboreno je i 109 raketa američkih "hajmersa".

Rusko vojno rukovodstvo je svesno da sa malim brojem vojnika ne može da pobedi na nekim delovima fronta čak sedam puta brojnije ukrajinske snage. Zbog toga moskovski analitičari najavljuju da će krajem godine biti još jedna mobilizacija jer je širina fronta veća od hiljadu kilometara.

Vojni ekspert Vladislav Šurigin objašnjava da na frontu od hiljadu kilometara treba da bude oko 200 bataljona koji imaju po 500 ljudi, što je ukupno 100.000. Ali, kad se zna koliko je vojnika angažovao Kijev, Rusija mora na frontu da ima najmanje 200.000 vojnika i oficira. Kad se tome dodaju artiljerci i svi ostali, kao i pozadina, potrebno je još 100.000 ljudi, što znači da Rusi moraju imati najmanje 300.000 ljudi.

- Da bi se krenulo u napad, moramo imati najmanje dve udarne grupe sa 200.000 vojnika.

Osim toga, mora se pripremiti i rezerva od najmanje još toliko. Treba znati da za jedinice na prvoj liniji mora biti predviđena rotacija, minimalno od 20 odsto. Kad se sve to zna, za znatno veći prodor i osvajanje novih teritorija Rusija mora da ima na frontu 850.000 vojnika i oficira - objašnjava Vladislav Šurigin.

Nije tajna da sada ruske fabrike oružja i municije rade u tri smene. U Donjeckoj narodnoj republici kažu da je vojska dobila nove uređaje koji pomažu artiljercima da posle prvog projektila ukrajinske vojske mogu precizno da otkriju njihove pozicije. To je posebno važno da bi se zaustavilo rušenje gradova i ubijanje civila američkim, francuskim i nemačkim prilično preciznim haubicama.

AMERIČKI PAKET POMOĆI KIJEVU

SLEDEĆI paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu vredan 625 miliona dolara trebalo bi da se sastoji od četiri lansera artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti ("Hajmers"), municije, mina i vozila otpornih na mine, izjavila su za Rojters dva izvora obaveštena o ovom paketu američke vlade za fiskalnu 2023. godinu. Taj paket omogućava predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da povuče do 3,7 milijardi dolara viškova oružja za transfer Ukrajini do sredine decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost