I LOGIKA "DIGNUTA" U VAZDUH: Na burnoj raspravi u UN o diverziji na Severnom toku jedan i dva - "razgovor gluvih"

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

02. 10. 2022. u 07:00

U SAVETU bezbednosti OUN, na vanrednoj sednici u petak, o diverziji na gasovodima "Severni tok jedan i dva" svet je čuo ono što je znao - u pitanju je planirana diverzija!

И ЛОГИКА ДИГНУТА У ВАЗДУХ:  На бурној расправи у УН о диверзији на Северном току један и два - разговор глувих

"Severni tok 1" u Lubminu u Nemačkoj, Foto AP

Osim Rusa niko nije govorio ko bi mogao da "profitira" od napada. Zapadne zemlje su se založile za temeljnu istragu "koja može da traje jako dugo".

Vasilij Nebenzja, ruski predstavnik u SB UN, bio je jasan i konkretan - diverzija na gasovodima je bila od koristi SAD a nikako Rusiji koja je finansirala njihovu gradnju kao ni zemljama u Evropi kojima je gas potreban.

- Diverziju su izveli "ne obični teroristi" jer oni to ne bi mogli da učine bez pomoći država - rekao je Nebenzja koji je izrazio uverenje da će Rusija utvrditi ko je organizator.

Na drugoj strani predstavnici Amerike i Velike Britanije u SB OUN su podržali da Danska, Švedska i Nemačka sprovedu istragu diverzije na gasovodima. Zamenik stalnog predstavnika SAD u SB OUN Ričard Mils je kazao da su oni duboko zabrinuti očevidnom diverzijom na gasovodima, "upozorivši" da se sa istragom ne treba žuriti jer je važno da se ustanove činjenice. Slično je govorio i Brritanac u UN Džejms Karijuki.

Istog dana pomoćnik predsednik SAD za nacionalnu bezbednost Džek Salivan je unapred i bez završetka istrage rekao da predsednička administracija SAD nije sklona da smatra da odgovornost za havariju na gasovodima "Severni tok" snosi bilo koja članica NATO-a. I američki predsednik Bajden u petak je ocenio da se radi o diverziji, ali ništa nije rekao o detaljima.

Foto AP

U vreme kad je bio u toku proces sertifikacije gasovoda "dva" administracija predsednika Bajdena samo što nije pretila sankcijama Berlinu. Kasnije je Bajden februara 2022. na konferenciji posle pregovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom kazao da ako Rusija uđe sa tenkovima u Ukrajinu neće biti nikakvog "Severnog toka dva". Diverzijom na ruskim gasovodima definitivno je prekinuto partnerstvo Rusije i Nemačke.

Ostalo je nesporno da stručnjaci mogu da utvrde na kojim mestima je bio postavljen eksploziv, koje je bio snage i kakvu je on štetu napravio. U zajedničkom pismu koje su predstavnici Švedske i Danske podelili stalnim članovima SB kaže se da je snaga eksploziva bila stotine kilograma u trotilovom ekvivalentu.

Švedska ministarka spoljnih poslova Ana Linde kazala je da je važno da se raspravlja na osnovi fakata. Ali nemoguće je utvrditi ko je to napravio a da se ne krene u istrazi od toga kome je to bilo potrebno i ko će od te diverzije profitirati. Tim logičnim putem kojim bi krenuo svaki seoski pandur koji bi hteo da raspetlja neki slučaj, zapadne službe ne žele da krenu jer bi tako mogli da dođu do gazde u Vašingtonu.

Foto Arhiva

Predsednik Putin je u petak u Kremlju na svečanom potpisivanju dogovora o prisajedinjenju Donjecke i Luganske republike kao i Zaporoške i Hersonske oblasti Rusiji otvoreno kazao da su diverziju izvršili "Anglosaksonci", konkretnije Amerikanci i Britanci.

Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin tvrdi da Zapad čini sve da se skriju pravi organizatori i izvršioci tog međunarodnog terorističkog akta, ali i da postoje činjenice koje potvrđuju da su diverziju na ruskim gasovodima napravile zapadne zemlje.

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev ističe da Rusija ima informacije šta su zapadne službe ranije radile. On je obećao da će o tome obavestiti uskoro javnost.

Rusi su registrovali da su tokom septembra američki vojni helikopteri leteli nad trasom gasovoda uključujući i tačke gde je 26. septembra došlo do eksplozije.

Od diverzije će veliku štetu imati ne samo Rusija već i Nemačka, ali očigledno da će njeno rukovodstvo radije plaćati skuplji tečni gas iz SAD nego da kvari odnose sa Vašingtonom.

Foto AP

I dok vlada u Berlinu nemušto ćuti raspisali su se nemački listovi unapred napadajući Rusiju. Tabloid "Bild" je optužio Putinov specijalni odred morske pešadije koji je lociran u Kalinjingradskoj oblasti. Ali ti kapetančići koji pričaju te bajke nisu mogli da objasne koji bi to bio rezon da Rusi unište gasovod koji su tek napravili i koji još zvanično nije ni proradio.

Kako se može pročitati u ruskim medijima, Moskva je svesna da će Vašington sada praviti veliki pritisak na Tursku da prekine tranzit gasa iz Rusije. Vlasti Holandije su povukle licencu kompaniji "Sout strim transport" koja je kontrolisala eksport "Gasproma" u EU preko Crnog mora po "Turskom toku". U Moskvi objašnjavaju da to neće zaustaviti prodaju gasa, ali se može dogoditi da zapadne kompanije ne budu htele da kod redovnog servisa ili remonta gasovoda prodaju rezervne delove. U Amsterdamu objašnjavaju da su povukli licencu zbog odluke EU koja je donesena još pre osam godina. Tom odlukom se zabranjuje pružanje usluga i tehničke pomoći zemljama pod sankcijama.

Foto AP

Inače "Turski tok" je pušten u eksploataciju u januaru 2020. a kroz dve cevi može da transportuje u jugoistočnu Evropu godišnje oko 30 milijardi kubika goriva. Kupci tog gasa su Mađarska i Srbija.

Evropa sada može da dobija gas iz Rusije samo preko ove rute kao i preko ukrajinske mreže gasovoda. Naravno da je uz političku volju moguće razblokirati i gasovod "Jamal-Evropa" koji prolazi preko Poljske. Ma koliko može da zvuči čudno sve to više zavisi od volje Vašingtona nego od želja rukovodstva EU.

Foto AP

Čekaju da iscuri

U SADAŠNjIM uslovima govoriti o mogućoj popravci ruskih gasovoda je preuranjeno. Danska energetska agencija ocenila je da je iz "Severnog toga" iscurilo 778 miliona kubika, što je trodnevna potrošnja cele Nemačke. Cevi će moći da se pregledaju tek kad 2. novembra iscuri celi gas.

Specijalni ruski brod za polaganje cevi po dnu, Foto DPA

Protiv interesa Evropljana

POZNATI moskovski ekonomista Mihail Hazin kaže da je diverzija napravila veliku štetu Evropljanima. Ruski gasovodi su bili "nekakva nada" da će se obnoviti gasni transport, što bi uticalo na smanjenje cene plavog goriva.

Rusija izvozi plin na istok

RUSKE kompanije koje se bave naftom i gasom su se već okrenule na istok. Osim "Snage Sibira" trase koja je u pogonu realizovaće se projekti "Snaga Sibira-2" i plus gasovod ka Dalekom istoku. "Snaga Sibira" je kapaciteta 50 milijardi kubika godišnje, a novi tok bi trebala da bude kapaciteta od 38 do 50 milijardi kubika, dok bi gasovod za Daleki istok bio kapaciteta deset milijardi kubika. Razmatra se mogućnost transporta gasa u Indiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije