IRANSKI PREDSEDNIK: Neprihvatljiv haos koji šire protesti

Tanjug

28. 09. 2022. u 23:51

IRANSKI predsednik Ebrahim Raisi izjavio je danas da je smrt mlade žene Mahse Amini u pritvoru "ražalostila" sve u Islamskoj Republici, ali je upozorio da je neprihvatljiv haos širenja protesta tim povodom.

ИРАНСКИ ПРЕДСЕДНИК: Неприхватљив хаос који шире протести

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

-Svi smo ražalošćeni ovim tragičnim incidentom, ali haos je ipak neprihatljiv, kazao je Raisi u intervjuu za državnu TV, preneo je Rojters.

-Crvena linija Vlade je bezbednost naših ljudi...Ne može se dozvoliti nekome da neredima remeti mir u društvu, dodao je iranski lider.

Iranska policija i snage bezbednosti sukobile su se ranije danas sa demonstrantima u gradovima širom Irana gde su nastavljeni protesti zbog smrti Mahse Amini, javili su državni i društveni mediji, prenosi Rojters.

Uprkos tome što je veliki broj demonstranata ubijen i što policija koristi bojevu municiju i suzavac, video zapisi na društvenim mrežama pokazuju demonstrante kako pozivaju na pad klerikalne vlasti i sukobljavaju se sa snagama bezbednosti u Teheranu, Tabrizu, Karaju, Komu, Jazdu, Sanandaju i drugim gradovima.

Protesti traju 11 dana i u njima je poginula najamanje 41 osoba, a oko 900 je povređeno.

Iranske vlasti su osnovale specijlni sud za učesnike protesta, javili su državni mediji.

Amini, devojka iz iranske provincije Kurdistan pala je u komu i umrla nakon što ju je prošle sedmice uhapsila tzv. moralna policija zbog nepoštovanja pravila o nošenju hidžaba.

BONUS VIDEO - SEDAM DECENIJA NA TRONU: Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

ČUVENA HILJADARKA IZ SFRJ: Ko je bila devojka sa novčanice i koliko para danas za nju možete da dobijete