SKITSKO ZLATO IDE UKRAJINI? Presuda Vrhovnog holandskog suda očekuje se u 2023. godini

P. Z. S./ ukrinform.ua

27. 09. 2022. u 17:47

VRHOVNI sud Holandije odbio je krimskim muzejima, koji nisu uspeli da pronađu advokate koji bi zastupali njihove interese na sudu, da produže rokove za dostavljanje pismenih objašnjenja.

СКИТСКО ЗЛАТО ИДЕ УКРАЈИНИ? Пресуда Врховног холандског суда очекује се у 2023. години

Foto Shutterstock


Ovo je u komentaru dopisniku Ukrinforma u Hagu rekao Andrij Pilipenko, advokat AD „Serhij Kozjakov i partneri“ iz tima u slučaju „Skitsko zlato“.

-Vrhovni sud je 22. aprila 2022. godine odlučio da stranke moraju dostaviti proširena pismena objašnjenja Vrhovnom sudu Holandije do 16. septembra. Istovremeno, takozvani krimski muzeji su 14. septembra uputili „hitnu” peticiju Vrhovnom sudu da se rok za dostavljanje pismenih objašnjenja produži za 2 meseca, navodno zato što ne mogu da nađu advokate u Holandiji. Po njihovom mišljenju, to je povezano sa „političkom situacijom u Kraljevini Holandiji“, rekao je on.

Pilipenko je napomenuo da je Ukrajina, zajedno sa Muzejom Alard Pirson, uložila prigovor na peticiju.

-Vrhovni sud je odlučio da ruskoj strani uskrati zadovoljenje njihovog zahteva zbog nepostojanja uverljivih okolnosti. Odnosno, pismena objašnjenja Vrhovnom sudu uopšte u korist Ukrajine podneli su samo država Ukrajina i Muzej Alard Pirson. Sa velikom verovatnoćom, sud više neće dozvoliti ruskoj strani da dostavi svoja objašnjenja, objasnio je Pilipenko.

Kako prenosi Ukrinform, odluka Vrhovnog suda Holandije u slučaju vlasništva nad kolekcijom skitskog zlata očekuje se 2023. godine.

Ministarstvo pravde, zajedno sa ICIP-om, Ministarstvom spoljnih poslova i advokatima, u potpunosti se priprema i, kao i do sada, pruža ubedljive argumente i dokaze u okviru razmatranja predmeta.

Takozvani krimski muzeji podneli su 26. januara 2022. godine kasacionu žalbu na odluku amsterdamskog apelacionog suda u vezi sa vraćanjem skitskog zlata Ukrajini.

Holandska advokatska firma Houthof odbila je da zastupa interese „ruskih krimskih muzeja” u slučaju „skitskog zlata” u Vrhovnom sudu u Hagu.

Kao rezultat saslušanja u Apelacionom sudu u Amsterdamu o vlasništvu nad kolekcijom „Skitsko zlato“, sud je 26. oktobra 2021. odlučio da vrati eksponate izložbe „Krim, Zlatno ostrvo u Crnom moru“ u Kijev, rukovodeći se ukrajinskim zakonodavstvom i isključivim pravom Ukrajine da raspolaže svojim kulturnim nasleđem.

Međutim, četiri entiteta koji se predstavljaju kao krimski muzeji - Centralni muzej Tavrida, Istorijsko-kulturni rezervat Kerč, Istorijski i kulturni rezervat Bahčisarai i Nacionalni rezervat Hersones Tavri - žalili su se Vrhovnom sudu Holandije da ospori odluku Suda Žalba u Amsterdamu.

Zbirka skitskog zlata doneta je u muzej u Amsterdamu na izložbu još pre okupacije poluostrva od strane Rusije. Skitsko zlato, dok traje parnica, čuva se u Muzeju Alard Pirson u Amsterdamu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna