LAVROV KRITIKOVAO AKCIJE SAD U UN: Svi se sećaju kako su vođeni ratovi protiv Jugoslavije, Iraka, Libije - odneli su stotine hiljada života

Novosti online

24. 09. 2022. u 20:26

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je akcije SAD protiv drugih država u UN i rekao da Vašington i njegovi saveznici žele da „zaustave zamajac istorije“, piše "RIA".

ЛАВРОВ КРИТИКОВАО АКЦИЈЕ САД У УН: Сви се сећају како су вођени ратови против Југославије, Ирака, Либије - однели су стотине хиљада живота

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

Govoreći tokom opšte političke diskusije 77. zasedanja Generalne skupštine UN, Lavrov je istakao da je „unipolarni model svetskog razvoja koji je služio interesima Zapada – zlatna milijarda, čiju su prekomernu potrošnju vekovima obezbeđivali resursi Azija, Afrika i Latinska Amerika, postaju stvar prošlosti“, piše "RIA".

 - Danas formiranje suverenih država, spremnih da brane nacionalne interese, vodi ka formiranju ravnopravne, socijalno orijentisane i održive multipolarne arhitekture. Međutim, objektivne geopolitičke procese sagledavaju Vašington i vladajuće elite zapadnih zemalja koje su se potpuno potčinile kao pretnju njihovom dominantnom položaju - rekao je Lavrov.

 - SAD i njihovi saveznici žele da zaustave zamajac istorije. Jednom, nakon što je proglasio pobedu u Hladnom ratu, Vašington se uzdigao skoro do ranga glasnika Gospoda Boga na Zemlji, koji nema nikakve obaveze, već samo „ sveto“ pravo nekažnjenog delovanja Svaka država može biti proglašena zonom ovih akcija, pogotovo ako se nekako nije dopala samoproglašenim „gospodari sveta“ - rekao je Lavrov. Naglasio je da se svi sećaju „kako su vođeni agresivni ratovi protiv Jugoslavije, Iraka, Libije, koji su odneli stotine hiljada života civila“.

 - Bar u jednoj od ovih zemalja, da li su legitimni interesi Zapada zaista pogođeni? Da li su zabranili engleski ili jezike drugih zemalja članica NATO, zapadne medije, kulturu? Da li su Anglosaksonce proglasili „neljudima“? Kakvi su rezultati američkih "avantura" na Bliskom istoku ? Poboljšanje ljudskih prava i vladavine prava? Stabilizacija društveno-političke situacije? Rast blagostanja stanovništva? Navedite državu u koju je Vašington nasilno intervenisao i gde je zbog toga život postao bolji - zaključio je on.

BONUS VIDEO:

DA NE ZABORAVIMO UBIJANJE DECE: Položeni venci na spomenik u Tašmajdanskom parku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

DOSTA SRBA ŽIVI TAMO: Prema istraživanjima, reč je o NAJNELJUBAZNIJEM gradu na svetu