RAT U UKRAJINI: Ukrajinske snage granatiraju izborne jedinice; Putin potpisao važne zakone

Novosti online

24. 09. 2022. u 07:26 >> 21:24

RAT u Ukrajini traje već 213 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјинске снаге гранатирају изборне јединице; Путин потписао важне законе

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka/AP Photo/Efrem Lukatsky/Profimedia/Ilustracija

Lavrov: Rusija neće preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom

Rusija u trenutnoj situaciji neće preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Ne odbijamo kontakte, a kada se dobiju odgovarajući predlozi, pristajemo. Naši partneri žele da se sastanu tiho da niko ne zna za to, izvolite. Jer uvek je bolje razgovarati nego ne razgovarati. Ali u situaciji u kojoj smo mi, Rusija sada neće preduzeti nikakve prve korake - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle obraćanja na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, prenele su RIA Novosti.

- Oni će nas kontaktirati pa ćemo videti - kazao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je naglasio da Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, ali da što duže Kijev bude to odbijao, biće teže pregovarati. On je istakao da su sve situacije kada Rusija može da upotrebi nuklearno oružje jasno precizirane u vojnoj doktrini zemlje.

Foto: Tanjug

Lavrov: Referendumi se održavaju na preporuku Zelenskog

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je večeras na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku da se referendumi u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom ruskih snaga održavaju na preporuku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

- Zapad negoduje zbog referenduma koji se trenutno održavaju u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti. Međutim, stanovnici tih teritorija samo su reagovali na činjenicu da im je to predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski preporučio u jednom od intervjua iz avgusta prošle godine, kada je savetovao sve koji se osećaju kao Rusi da odu u Rusiju - rekao je Lavrov, prenose RIA Novosti.

Naveo je da "stanovici pomenutih regiona upravo to i čine, nose sa sobom svoju zemlju, na kojoj su vekovima živeli njihovi preci".

Foto: AP

Duma bi 29. septembra mogla da raspravlja o priključenju delova Ukrajine Rusiji

Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, mogla bi 29. septembra na vanrednom zasedanju da raspravlja o zakonima kojima se delovi Ukrajine koje su pod ruskom kontrolom uključuju u sastav Rusije, javio je danas TASS, pozivajući se na neimenovani izvor.

U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, Državnoj dumi će biti podneti na ratifikaciju međunarodni ugovori, kao i nacrt saveznog ustavnog zakona o prijemu novih subjekata u sastav Ruske Federacije.

U samoproglašenima Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (DNR, LNR) i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, koje su pod ruskom kontrolom, danas se nastavljaju referendumi o pripajanju Rusiji, koji su počeli 23. septembra. Referendumi će biti završeni u utorak.

Ukrajinske snage granatiraju izborne jedinice u Energodaru

Poslanik Državne dume Rusije Genadij Panjin izjavio je da se na referendumima ne glasa pod pretnjom automatskom puškom, te da je za Rusiju važan svaki glas.

 - Na razočarenje kolektivnog Zapada, ne glasa se pod pretnjom automatom. Stanovnici DNR izlaze u dvorišta da što pre daju svoj glas. Procenat onih koji su glasali je visok - rekao je Panjin koji radi u grupi međunarodnih posmatrača.

Kako je dodao, sada tokom referenduma za Rusiju je važan svačiji glas.

 - I dalje nas optužuju za zauzimanje Krima, nasilno pripajanje. Ali razmislite: da tada stanovnici Krima nisu doneli dobrovoljnu odluku, da li bi ove godine prošle bez pobuna, otpora, emigracije? Suprotstavljanje krvavoj demokratiji Zapada, nažalost, ne samo da se nastavlja, nego i eskalira. Nema sumnje da će rezultati referenduma biti nepovratan korak i obeležiće istorijsko ponovno ujedinjenje snažne sile - rekao je ruski poslanik.

Putin potpisao važne zakone

Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao zakon o pojednostavljenom davanju ruskog državljanstva strancima koji su sklopili ugovor o služenju vojnog roka.

Oni će moći da podnesu zahtev za rusko državljanstvo bez boravišne dozvole i bez stalnog boravka u Rusiji 5 godina.

Istovremeno, oni mogu zaključiti prvi ugovor o služenju vojnog roka na 1 godinu (ranije je minimalni period takvog ugovora bio 5 godina).

Predsednik je takođe potpisao ukaze o kaznama zatvora do 10 godina za dezerterstvo i nedolazak vojnih lica na služenje vojnog roka, za dobrovoljnu predaju i za odbijanje učešća u neprijateljstvima.

Zaharova odgovorila Zapadu

Saopštenja koja zapadni mediji šire u vezi s referendumima u Donbasu nisu ništa drugo do politika dvostrukih standarda, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Želela bih da skrenem pažnju na to da je održavanje referenduma prilično široko poznato u svetu, a priča o tome da je davanje prava Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti i republikama Donbasa da naprave svoj izbor imitacija, nije ništa drugo do ispoljvanje politike dvostrukih standarda - rekla je Zaharova novinarima.

Foto: EPA

Ukrajinske snage granatiraju Energodar

Ukrajinska vojska je u subotu počela je da gađa iz artiljerije grad Energodar, saopštile su gradske vlasti.

- Nacionalisti Oružanih snaga Ukrajine otvorili su artiljerijsku vatru na grad Energodar! Vojno-civilna administracija saopštava da su zabeležena četiri naleta projektila na grad. Molimo građane da se sklone na bezbedna mesta i da poštuju pravila bezbednosti! - navedeno je u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Ukrajinska vojska tokom granatiranja Energodara cilja oblasti u kojima se nalazre izborne jedinice, saopštio je šef gradske administracije Aleksandar Volga.

Ukrajinski artiljerijski napad na Energodar počeo je u subotu tokom dana.

On je u izjavi za kanal „Rusija 24“ rekao da glasanje, bez obzira na napade, protiče neometano, odnosno da građani imaju mogućnost da glasaju u svojim domovima.

Antonovski most

Pogledajte kako sada izgleda Antonovski most nakon serije napada Oružanih snaga Ukrajine:

Bajden se setio da postoji međunarodno pravo

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da će protiv Rusije biti uvedene „brze i teške“ ekonomske sankcije kao odgovor na referendume koji se održavaju u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

- SAD nikada neće priznati ukrajinske teritorije kao bilo šta drugo, osim kao deo Ukrajine. Ruski referendumi su fikcija, lažni izgovor za pokušaje da pripoji deo Ukrajine silom, što predstavlja nedopustivo kršenje međunarodnog prava, između ostalog i Povelje UN. Sa našim saveznicima i partnerima ćemo raditi na tome kako bismo stvorili dodatne brze i moćne ekonomske izdatke za Rusiju - rekao je američki lider.

Pomirljivi ton Irana

Iran žali zbog odluke Ukrajine da zahladi odnose sa Teheranom zbog navodnog snabedvanja Moskve iranskim dronovima, saopštilo je danas iransko ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol ministarstva Naser Kanani "savetovao" je Ukrajinu da ne potpada pod uticaj trećih strana koji žele da unište odnose između dve zemlje, preneo je Rojters.

Ruska avijacija likvidirala oko 300 stranih plaćenika u Nikolajevskoj oblasti

Ruska avijacija je u Nikolajevskoj oblasti u toku proteklog dana likvidirala oko 500 ukrajinskih militanata, od kojih su oko 300 strani plaćenici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, ruska vojska je izvela raketni napad na privremeni položaj stranih plaćenika u području mesta Kalinovka u Nikolajevskoj oblasti i tom prilikom je likvidirano do 300 militanata. Takođe, visoko preciznim napadima na položaje 28. i 59 mehanizovane i motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u području grada Nikolajeva i 61. brdske pešadijske brigade u području Ternovke u Nikolajevskoj oblasti likvidirano je preko 200 ekstremista. Takođe su uništena tri tenka i 16 vojnih oklopnih vozila.

Gubici ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i u području DNR iznose preko 140 ubijenih i ranjenih vojnika. Uništeno je i 19 jedinica vojne tehnike.

Ruska sredstva PVO su iznad jezera Kahovka uništile „bajraktar TB-2“ koji je leteo iz područja Nikopolja u pravcu Zaporoške nuklearne elektrane.

Kijev je granatirao vikend naselje „Volna“ koje se nalazi nedaleko od Zaporoške nuklearke. Uzvratnom vatrom ruske artiljerije ugušena je vatrena tačka protivnika. Kako navodi ruska vojska, nivo radijacije u Zaporoškoj elektrani je u normalnim vrednostima.

Ruska vojska je uništila tri ukrajinska skladišta municije u području naselja Anovka u DNR, Sladko i Uspenovka u Zaporoškoj oblasti.

U Hersonskoj oblasti uništene su 42 granate, ispaljene iz višecevnog raketnog bacača „Himars“ i „Oljha“, tri protivradarske rakete „Harm“ i dve taktičke rakete „Točka U“.

U Dnjepropetrovskoj oblasti ruski lovci su oborili ukrajinski MiG-29 koji je bio modifikovan za korišćenje američkih raketa „Harm“.

Od početka specijalne vojne operacije ruska vojska je uništila 299 aviona, 155 helikoptera, 2.062 bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine.

MO RF objavilo snimak dejstva Su-25 na ratištu

Litvanija ne da azil Rusima koji napuštaju zemlju

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielijus Landsbergis izjavio je da ta zemlja neće davati azil Rusima koji napuštaju zemlju zbog mobilizacije koju je naredio predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Litvanija neće davati azil onima koji jednostavno beže od odgovornosti. Rusi treba da ostanu u svojoj zemlji i da se bore. Protiv Putina -  naveo je on na Tviteru.

Ukrajina se osvetila Iranu

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine donelo je odluku da iranskom ambasadoru u Kijevu oduzme akreditacije zbog navodnih isporuka oružja Rusiji što nije potvrđeno.

- U Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je 23. septembra pozvan otpravnik poslova Irana u Ukrajini. Ukrajinska strana je donela odluku da iranskom ambasadoru u Ukrajini oduzme akreditacije, kao i da značajno smanji broj diplomatskog osoblja iranske ambasade u Kijevu - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

U saopštenju, međutim, nisu navedeni nikakvi dokazi za iznete tvrdnje. Ranije je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer saopštila da SAD smatraju da je Iran navodno poslao Rusiji prvu partiju bespilotnih letelica.

NATO ne namerava da ratuje sa Rusijom zbog Ukrajine

NATO ne namerava da ratuje sa Rusijom zbog događaja u Ukrajini, ali računa na deeskalaciju sa obe strane, rekao je predsednik Rumunije Klaus Johanis.

- Rumunija ne namerava da ratuje, kao što ni NATO ne namerava da ratuje sa Rusijom, ali mora da dođe da deeskalacije sa obe strane. Ovo je veoma napeta situacija i mi, koji imamo najdužu granicu sa Ukrajinom od svih NATO saveznika, očigledno smo u posebnom položaju, ali smo spremni za svaki scenario - rekao je Johanis tokom radne posete Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je naglasio, Rumunija ipak računa na mirovne pregovore Rusije i Ukrajine.

Mišel: EU da otvori granice za Ruse koji beže

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je u Njujorku da Evropa treba da otvori granice za "Ruse koji beže iz zemlje" jer su "u opasnosti zbog svojih političkih opredeljenja".

Nemci opet misle da Rusi neće pobediti

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, u nedeljnoj poruci građanima, da Rusija neće pobediti u ratu u Ukrajini i da postoje "druga bojna polja" kojima se mora posvetiti međunarodna zajednica, pre svega glad, koja je velika opasnost.

Velika izlaznost na referendumu u Zaporoškoj oblasti

Predsednica izborne komisije Zaporoške oblasti Galina Katjušenko ocenila je da je izlaznost žitelja tog regiona tokom prvog dana referenduma o ujedinjenju s Rusijom bila "neverovatna".

Prema prvim podacima, izlaznost na referendumu u Zaporoškoj oblasti tokom prvog dana glasanja bila je 20,52 odsto ukupnog broja birača.

- Nismo očekivali takvu izlaznost prvog dana. Juče je izlaznost bila neverovatna. Članovi izbornih komisija obilaze jednog dana jednu ulicu, sledećeg dana drugu, ali za njima su ljudi trčali s pasošima, iz drugih dvorišta, da bi glasali - rekla je Katjušenkova za RT.

BBC tvrdi da Ukrajinci izveštavaju da "naoružani vojnici idu od vrata do vrata u okupiranim delovima Ukrajine radi prikupljanja glasova na referendumima za pripajanje tih područja Rusiji".

Likvidirani ukrajisnki diverzanti

U Zaporoškoj oblasti su likvidirani ukrajinski diverzanti, saopštio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov u emisiji „Solovjov lajv“.

- Juče je došlo do pokušaja proboja diverzantsko-izviđačke grupe. Sa dva terenska vozila su prešli preko kontakt-linije u području Pologa i krenuli su ka Rozovki, ali su pronađeni i neutralisani - rekao je Rogov.

Britanci o ruskim planovima

Britanska obaveštajna služba saopštila je danas da će ruska vojska najverovatnije pokušati da napadne brane u Ukrajini, kako bi poplavile rute ukrajinske vojske.

Ukrajinske snage granatirale pijacu u Novoj Kahovki

Šest velikih objekata je srušeno, a 15 je oštećeno tokom ukrajinskog granatiranja pijace u Novoj Kahovki, u Hersonskoj oblasti, rečeno je Sputnjiku i hitnim službama tog regiona.

Ukupna šteta, nastala usled raketnog napada, obuhvata površinu od oko 170 kvadratnih metara. Pet prodavnica je izgorelo, a požar je u međuvremenu lokalizovan. U napadu nema žrtava.

Vicepremijer Krima: Zapad mora da se pomiri s novim svetskim poretkom

Vicepremijer Krima Georgij Muradov pozvao je zapadne zemlje da se pomire s novim svetskim poretkom, u kojem Rusija ima ulogu jednog od svetskih centara.

- Naši protivnici treba jasno da shvate da građenje novog svetskog poretka bez Rusije, bez uzimanja u obzir njenih nacionalnih interesa, neće uspeti. Upravo to mi pokazujemo svojim bivšim partnerima, koji za sada ne mogu da se pomire s našom ulogom jednog od svetskih centara - rekao je Muradov.

Zelenski o mobilizaciji

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je da je mobilizacija u rusku vojsku na teritorijama koje kontrolišu ruske snage "zločin protiv konkretnih ljudi, protiv naroda".

Zelenski je u video-obraćanju rekao da će "svet sasvim ispravno reagovati i na pseudo-referendume" i da će oni biti nedvosmisleno osuđeni, kao i na, kako je rekao, "zločinačku mobilizaciju" koju Rusija pokušava da sprovede na Krimu i u drugim delovima Ukrajine koje još uvek kontroliše.

Hersonska oblast želi zajedničku budućnost sa Rusijom

Hersonska oblast se nikada neće vratiti u sastav Ukrajine, njena budućnost je neraskidivo povezana samo s Rusijom, izjhavio je zamenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Uveren sam da ćemo uskoro postati subjekt jedne jedinsvene velike zemlje, države - rekao je Stremousov.

Više od 11.000 žitelja Hersonske oblasti glasalo je na referendumu o ujedinjenju tog regiona s Rusijom na izbornim jedinicama koje se nalaze na teritoriji Ruske Federacije, rekla je novinarima predsednica izborne komisije Hersonske oblasti Marina Zaharova.

Sjajne vesti za Putina

Mađarska ima dovoljno rezervi gasa u skladištu, ali za jedan broj evropskih zemalja biće nemoguće da prežive zimu bez ruskog gasa, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Kijev: Dvoje stradalo u napadu dronovima na Odesu

Na Fejsbuk stranici Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine navodi se da su u jučerašnjem ruskom napadu na Odesu, uz upotrebu jurišnih bespilotnih letelica, dve osobe poginule, a još dve su povređene.

Prema podacima ukrajinskih snaga, uništena je upravna zgrada u zoni luke, a gradonačelnik grada Genadij Truhanov prijavio je štetu na četiri stambena objekta.

Delimična mobilizacija u Rusiji

U Primorskom kraju u vojne jedinice i podjedinice koje se formiraju počeli su da pristižu građani pozvani iz rezerve u okviru delimične mobilizacije.

Zelenski izdao nalog Generalštabu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o stvaranju 20 vojnih uprava na nekontrolisanoj ukrajinskoj strani teritorije Luganske Narodne Republike.

Ovo je preneo Ukrinform.

Zelenski je ukazom naložio Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine da sprovede aktivnosti u vezi sa stvaranjem ovih uprava.

Napominje se da ovaj dokument stupa na snagu od dana objavljivanja.

U četiri ukrajinske oblasti, na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom, održavaju se referendumi o pripajanju Rusiji. Lideri četiri oblasti očekuju pozitivan ishod referenduma, nazivajući ga velikim istorijskim događajem. Kijev, EU, NATO i lideri Grupe sedam, osudili su referendume nazivajući ih nelegitimnim kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija. U Rusiji, počela najavljena vojna mobilizacija. 

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin je pre tri dana objavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je rekao da se delimična mobilizacija, koju je najavio Putin, odnosi na osobe koje imaju vojno iskustvo i najavio da će biti pozvano 300.000 rezervista.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je "protiv Ukrajine počinjen zločin" i zatražio da Rusija bude kažnjena za to.

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)