DAN POSLE POČETKA MOBILIZACIJE U RUSIJI: Iz Moskve nova upozorenja Zapadu

Branko VLAHOVIĆ - od stalnog dopisnika: Moskva

23. 09. 2022. u 08:15

RUSIJA može da upotrebi bilo koje oružje za odbranu, uključujući strateško nuklearno i savremeno oružje, izjavio je juče zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

ДАН ПОСЛЕ ПОЧЕТКА МОБИЛИЗАЦИЈЕ У РУСИЈИ: Из Москве нова упозорења Западу

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Različiti penzionisani idioti sa generalskim epoletama ne treba da nas plaše pričama da će NATO napasti Krim, jer naše hipersonično oružje može mnogo brže da stigne do ciljeva u Evropi i SAD - istakao je Medvedev. - Zapadni establišment, generalno, svi građani zemalja NATO da shvate da je Rusija sama izabrala svoj put. Nema povratka.

On je napomenuo da će "oružane snage značajno ojačati odbranu svih pridruženih teritorija".

Medvedev je dodao da za tu odbranu mogu da se koriste ne samo mogućnosti mobilizacije, već i bilo koje rusko oružje, uključujući strateško nuklearno oružje i oružje zasnovano na novim tehnologijama.

Predstavnici proruskih vlasti u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici (DNR i LNR) u Donbasu na istoku Ukrajine najavili su da će na tim teritorijama biti organizovan referendum o ujedinjenju sa Rusijom od 23. do 27. septembra.

Referendumi o pridruživanju Rusiji u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti biće organizovani u istom terminu.

Dan ranije potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačov je izjavio da će se posle referenduma svaki napad na oslobođene teritorije smatrati napadom na Rusiju.

Nova ruska interkontinentalna balistička raketa "sarmat" koja će, nakon završetka ispitivanja i uvođenja u naoružanje, zameniti postojeće rakete "vojvoda", u klasifikaciji NATO označena je kao "sotona", ali kako smatra generalni direktor i glavni konstruktor Državnog raketnog centra "Makejev", ruski akademik Vladimir Degtjar, ona bi se mogla nazvati i "sotona na kvadrat".

Glavni konstruktor je istakao da "sarmat" ima na desetine vidova bojevih glava, dok sistem upravljanja "sarmatom" omogućava raketi da se navodi na cilj čak i u slučaju da je pogodi projektil protivraketne odbrane.

On je dodao da će "sarmat" obezvrediti sva dostignuća zemalja NATO u oblasti naoružanja. Prema njegovim rečima, bojeve glave najnovije ruske interkontinentalne balističke rakete veoma je teško otkriti tokom leta.

Prvo lansiranje "sarmata" izvedeno je 20. aprila ove godine.

Kada je reč o oružju, Severna Koreja saopštila je juče da nikada nije snabdevala Rusiju oružjem i municijom i da nema takve planove, upozorivši SAD da "zatvore usta" i prestanu da šire glasine s ciljem da "naruše imidž" te zemlje.

Vašington takođe optužuje Iran da isporučuje dronove Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini, što je Teheran negirao.

Francuska i Nemačka najavile su da će nastaviti da pružaju vojnu podršku Ukrajini, u naoružanju i vojnoj obuci, ali i navele da je za to potrebna saradnja u okviru NATO. Dan posle odluke ruskog predsednika Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je to rezultat činjenice da se Rusija defakto suprotstavlja NATO snagama sa svim svojim logističkim kapacitetima.

Kako je rekao, status ruske specijalne vojne operacije ostao je nepromenjen nakon što je proglašena delimična mobilizacija.

- To je specijalna vojna operacija - rekao je Peskov i dodao da se status vojnih dejstava u Ukrajini nije promenio ni na koji način, odgovarajući na pitanje da li delimična operacija znači da se specijalna operacija u Ukrajini sada može zvati ratom.

Peskov je demantovao navode pojedinih medija da je plan Moskve mobilizacija milion vojnika. "Novaja gazeta Evropa" prethodno je objavila da postoji tajni sedmi paragraf koji pominje mogućnost regrutacije do milion ljudi.

Delimična mobilizacija se odnosi na osobe koje imaju vojno iskustvo. Biće pozvano 300.000 rezervista.

Putinova odluka je izazvala proteste u više gradova Rusije, a prema navodima pokreta za zaštitu ljudskih prava OVD-Info, uhapšeno je 1.311 ljudi. Oni su naveli da su 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Portparol Kremlja je izveštaje o redovima na granicama i kupovini karata zbog mobilizacije nazvao preteranim.

- Ova informacija je veoma preuveličana. Mnogo je lažnih informacija - rekao je Peskov.

Upravo zbog gužvi na granicama juče je Evropska komisija izdala saopštenje da "EU treba da zauzme zajednički stav o zahtevima za ulazak na njenu teritoriju državljana Rusije koji beže iz svoje zemlje zbog rata u Ukrajini". Kako se navodi, zemlje članice EU moraće da procenjuju zahteve po principu "od slučaja do slučaja".

Razmena vatre na istoku Ukrajine je nastavljena i juče a gradonačelnik Donjecka, kojeg su postavile ruske snage, Aleksej Kulemzin, saopštio je da je najmanje šest civila poginulo i isto toliko povređeno u raketnom napadu ukrajinskih snaga na pijacu u centru Donjecka.

- Podaci o žrtvama i dalje pristižu - podvukao je Kulezmin na svom nalogu na "Telegramu".

U Melitopolju je bila eksplozija u rejonu centralne pijace. U prodavnici odeće lakše su povređena tri čoveka. Na Krimu su na tri mesta radio-uređajima uspeli da neutrališu ukrajinske bespilotne letelice.

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je sprečila diverziju na gasovodu kojim gas ide ka Turskoj, a zatim u zemlje južne Evrope. Bio je zadržan agent Službe bezbednosti Ukrajine koji je kod sebe imao dve eksplozivne naprave velike moći.

Juče je izvršena i razmena zarobljenika između dve strane. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u kratkoj informaciji da je ukrajinska strana u razmeni zarobljenika oslobodila 55 pripadnika vojske Ruske Federacije i samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike.

U saopštenju se ne pominje koliko je, zauzvrat, pušteno ukrajinskih oficira i vojnika, ali se zna da je među razmenjenima i komandir ukrajinskog nacionalističkog bataljona Azov, koji se predao u Marijupolju, u tamošnjoj čeličani, što je mnoge u Rusiji šokiralo. U Kijevu se to slavi kao pobeda.

Predsednik Donjecke NR Denis Pušilin, jedini je, sa ruske strane, potvrdio da je iz zarobljeništva pušteno 215 ukrajinskih vojnika, a da je, na drugoj strani, oslobođeno 55 ruskih vojnika i oficira kao i ukrajinski političar Viktor Medvedčuk, koji je uhapšen u Kijevu i zatim optužen za nacionalnu izdaju.

Pušilin je podsetio da je Viktor Medvedčuk mnogo učinio da se ranije napravi razmena zarobljenika, pa je hiljade ruskih vojnika iz Dombasa bilo oslobođeno. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao je da su Rusi prvo predlagali da za Medvedčuka daju 50 ukrajinskih zarobljenika, ali da Kijev nije pristao, već je tražio 200. Zelenski je u toku noći rekao da uhapšeni Medvedčuk nije više interesantan istražnim organima jer je kazao sve što je trebalo.

Šef službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Maljuk, potvrdio da je Medvedčuk već prebačen u Rusiju. Pošto je Putin krstio njegovu ćerku to je bilo dovoljno da ga proglase za "ruskog čoveka".

Posle najnovije razmene Zelenski je slavodobitnički kazao da su uspeli da oslobode svoje heroje komandire Azova, zarobljene u čeličani "Azovstalj". U Tursku je prebačen komandir Azova Denis Prokopenko, čiji je nadimak Redis koji je bio proglašen herojem Ukrajine dok je bio u "Azovstalju". Oslobođen je i njegov zamenik Svjatoslav Palamar.

Šef predsedničke administracije Andrej Jermak je izvestio Zelenskog da je oslobođeno 215 Ukrajinaca od kojih 108 vojnika i oficira Azova i oni su zamenjeni za 55 Rusa, među kojima su jedan potpukovnik i jedan major, dok su ostali mlađi oficiri i vojnici. Očekuje se da će se uskoro vratiti još 32 zarobljena ruska vojnika.

Mnogi su se, ne samo u Donbasu, juče pitali zašto se toliko govorilo da će, već ove jeseni, početi suđenje vođama jedinica koje su počinile zločine nad civilima u ratnoj zoni na istoku Ukrajine.

Pre samo nekoliko dana, Pušilin je kazao ruskim novinarima da stranim plaćenicima, osuđenim na smrt, kazna neće biti izvedena javno. To pokazuje da ni on nije znao detalje pregovora o razmeni zarobljenika koje je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan vodio sa Putinom i Zelenskim. Sve priče o suđenju ratnim zločincima sada postaju neozbiljne, jer ispada da će se suditi "sitnim ribama" ili, kako govore optimisti u Donbasu, kad se konačno pobedi, pred sud će biti izvedeni Zelenski i družina kao i oni koji su, na čelu sa Petrom Porošenkom, doveli do nacionalističkog ključanja 2014. godine.

U dogovoru sa Erdoganom svi oslobođeni će biti u Turskoj do kraja ratnih operacija u Ukrajini. Erdogan im garantuje bezbednost, ali neće dozvoliti da se opet uključe u ratne operacije u Ukrajini.

Što se tiče zarobljenih i osuđenih stranaca oni su oslobođeni uz posredovanje princa Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana. Oslobođeno je pet građana Velike Britanije, dva Amerikanca, Marokanac, Šveđanin i Hrvat. Naravno da zapadni mediji ne pišu da se radi o deset zarobljenih plaćenika među kojima je bio i Hrvat Vjekoslav Prebeg. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)