ĐINPING SA PUTINOM U ŠANGAJU: Spremni smo da sarađujemo i svet povedemo na put pozitivnog razvoja

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

15. 09. 2022. u 21:30

PEKING je spreman da zajedno sa Moskvom povede svet koji se menja na put održivog razvoja, rekao je danas u Samarkandu, drevnom gradu Uzbekistana, kineski predsednik Si Đinping na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je održan na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

ЂИНПИНГ СА ПУТИНОМ У ШАНГАЈУ: Спремни смо да сарађујемо и свет поведемо на пут позитивног развоја

Foto: AP

- Spremni smo da zajedno sa našim ruskim kolegama damo primer odgovorne svetske sile i odigramo vodeću ulogu kako bismo izveli svet koji se ubrzano menja na put održivog i pozitivnog razvoja - rekao je predsednik Kine i dodao da je njegova zemlja spremna da sarađuje sa Rusijom, produbljuje saradnju i trgovinu i pruža uzajamnu podršku u pitanjima koja se tiču ključnih interesa obe zemlje.

Putin je na sastanku istakao da su pokušaji stvaranja unipolarnog sveta neprihvatljivi za većinu zemalja.

- Ti pokušaji poprimili su u poslednje vreme apsolutno nakazne obrise i apsolutno su neprihvatljivi za ogromnu većinu država na planeti - rekao je Putin. - Rusija i Kina se zalažu za uspostavljanje pravednog, demokratskog i multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu i centralnoj ulozi Ujedinjenih nacija, a ne na nekim pravilima koje je neko izmislio, a ne mari da objasni šta predstavljaju.

Putin je dodao da razume da je kineski predsednik Si Đinping zabrinut i da ima pitanja u vezi sa situacijom u Ukrajini, ali je istakao da Rusija ceni "uravnotežen stav" Pekinga prema ukrajinskoj krizi, dodaje Rojters.

Foto: AP

Lider Rusije je tokom sastanka sa Sijem rekao da Moskva podržava politiku "jedne Kine" i da se protivi "provokacijama SAD" u Tajvanskom moreuzu.

Tokom prvog susreta dvojice lidera od početka "specijalne vojne operacije" Rusije u Ukrajini, u februaru ove godine, Si je nazvao Putina "starim prijateljem".

Na dvodnevnom samitu zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju učestvuju lideri Rusije, Kine, Kazahstana, Kirgizije, Pakistana, Uzbekistana i Tadžikistana. Na samitu su prisutni i predstavnici zemalja posmatrača, Belorusije, Irana, Avganistana i Mongolije. Osim njih, doputovali su i lideri Turske, Azerbejdžana, Jermenije i zemalja partnera u dijalogu. Neki ŠOS nazivaju i "alternativom velike sedmorke".

Na samitu će se, u toku dva dana, razgovarati ne samo o jačanju i perspektivi ekonomskih veza, kulturno-humanitarnoj razmeni, već i o međunarodnoj bezbednosti. Ulogu predsedavajuće zemlje posle samita u Samarkandu preuzeće Indija.

Foto: AP

Da nisu u pravu oni koji na Zapadu šire priču o izolovanosti Putina najbolje dokazuje njegov program susreta u Samarkandu. Putin se sreo sa predsednicima Irana, Pakistana, Kine, Uzbekistana, Turkmenije i Kirgizije. Za petak su planirani njegovi razgovori sa predsednicima Azerbejdžana, Turske i na kraju, po okončanju samita, sa premijerom Indije Narendrom Modijem. Tema je širenje strateške saradnje.

Već sada se zna da će na kraju biti usvojena Samarkandska deklaracija ŠOS u kojoj će se istaći želja za gradnju pravednijeg i demokratičnijeg mnogopolarnog svetskog poretka. Očekuje se da će se u Samarkandu doneti odluka o širenju članistva u ŠOS. Belorusija i Iran žele da postanu stalne članice. Na samitu u Samarkandu će se doneti plan postepenog povećanja broja nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima.

I pre dolaska Redžepa Tajipa Erdogana u Samarkand, u Ankari su saopštili da će on sa Putinom razgovarati o gasu, kao i prelasku plaćanja delimično u rubljima i lirama. Rusko-turska trgovinska razmena rapidno raste, za šta su zainteresovane obe zemlje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo