"NOVOSTI" SA GRAĐANIMA BRITANIJE: Svet posle Elizabete Druge više nikada neće biti isti

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

11. 09. 2022. u 23:54

HVALA vam, Gospođo. Svima ćete, sa žaljenjem, nedostajati. Počivajte u miru, Vaša visosti. Neka vas bog blagoslovi.

НОВОСТИ СА ГРАЂАНИМА БРИТАНИЈЕ: Свет после Елизабете Друге више никада неће бити исти

Foto Tanjug/AP

Frenk, Džesi, Sofija i Čarls, iz grofovije Sari.

To je samo jedna od pisanih poruka koju ovih dana u ogromnim količinama ostavljaju podanici počivše kraljice Elizabete Druge ispred Bakingemske palate i u obližnjem parku. Na jednoj od njih, nesigurnom dečjom rukom, dodato je: "Moj život je stablo, a vi ste mu dodali list".

Britanci su voleli svoju kraljicu. U nesmanjenom broju dolaze da joj odaju poslednju počast, od trenutka kada su saznali tužnu vest. Među njima, mališan drži majku za ruku. Odjednom se otrgne, pa potrči prema hrpi amajlija. Pokušava da iz pljuska latica izvuče plišanog medu, ostavljenog za kraljičin poslednji put. Da je uspeo u nevinoj nameri, bila bi mu to uspomena za ceo život.

- Nemamo više nijedan suvenir s kraljičinim likom. Sve smo rasprodali! Ostala je još ova torbica za pijac - kaže nam Danijela u suvenirnici na ulici Pikadili, odakle se, kroz park, najbrže stiže do kraljevske palate.

A nove, s Čarslovim likom, još nisu odštampali. Pripreme su uveliko u toku. Uspevamo, nešto dalje, u Oksford stritu, da pronađemo jednu preostalu šolju, sada već relikviju s kraljičinim portretom. Deset funti, za vruću kafu s kraljicom, svakog jutra, u novom, Čarlsovom dobu.

Foto Tanjug/AP

- Za vas je ona bila britanska kraljica. Za nas je bila kraljica - reči, kojom se francuski predsednik Emanuel Makron obratio komšijama u žalosti, možda najbolje opisaju kakav je trag Elizabeta Druga ostavila u svom vekovanju. Iz senke je utisnula pečat svetu. Njen se lik nalazio na čak trideset različitih svetskih moneta, zbog čega je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Ulice Londona preplavljene su kraljičinim likom, na crnoj podlozi, s datumom rođenja i smrti, na svetlećim bilbordima. Izviruju iz metroa, izloga banaka i prodavnica, na uličnim banerima. Ljudi zastaju i slikaju se za uspomenu. Sada nije vreme za reklame. Ovim ulicama, svakog trenutka prođe neko s buketom. Ako nisu veći, onda, bar, oni kupljeni u kiosku za šest funti.

Foto Tanjug/AP

Sve to, oko Bakingemske palate i na ulicama britanske prestonice prate mnogobrojne ekipe sedme sile sa svih meridijana. Za izveštače je instaliran šator ispred dvorca. Svaki zabeležen trenutak ostaje dragoceno svedočanstvo u istoriji sveta.

Još od šezdesetih, utvrđena je šifra "Londonski most", koja je do tančina predviđala poteze u slučaju Elizabetine smrti, od kraljevske koreografije, preko političkih, diplomatskih i vojnih poteza, do toga da zvona Big Bena budu presvučena bakrom, da u žalosti ne bi previše odsečno zvonila. Početkom večeri 8. septembra stigla je informacija da je "Londonski most pao". Ujedinjeno Kraljevstvo utonulo je u žalost.

Sve je ovih dana u Velikoj Britaniji u znaku kralja i kraljice. Dnevni listovi bave se samo ovom temom. "Mojoj dragoj mami, hvala ti" ili "Bože, spasi kralja", samo su neki od naslova, preko čitavih naslovnih stranica, u "Sanu" i "Tajmsu".

Foto Tanjug/AP

"San", u izdanju za subotu, kraljevskoj porodici posvetio je dve trećine svog lista koji je izašao na 64 stranice u osnovnom izdanju, plus 24 stranice specijalnog dodatka! Unutra su priče o Elizabeti Drugoj, Čarlsu Trećem, princezi supruzi Kamili, princezi Dajani, sinovima princu Vilijamu i Hariju, ali i razgovori s podanicima, storije iz Komonvelta, o Britaniji u svetu, kraljevom detinjstvu, uz osvrt na tenis, kriket i konjički sport, sve iz kraljevskog ugla... Poznati tabloid grafički predstavlja i izmene koje će se, posle sedam decenija, dogoditi u grbu, monetama i ostalim segmentima svakodnevnog života.

Foto Tanjug/AP

Svima je u svežem sećanju odlazak Dajane, kada je slična slika odavanja počasti viđena ispred kraljevskog dvorca. Tada je, ipak, bilo mnogo više tuge. Jer, onda se iznenada ugasio jedan mladi život. Danas kao da se tuguje s osećajem ispunjenosti. Potekne suza, ali se i pojavi osmeh u sećanju na sve tragove koje je ostavilo proteklo vreme. Kraljica je dugo poživela. Ne tuguje se isto za nekim ko je imao 36 i 96 godina.

Zastave su na pola koplja, ne igraju se ovih dana utakmice, sve je ispunjeno pijetetom. Ispunjeni su i pabovi. Život teče dalje. Pije se i u pomen na kraljicu. Račun, potpuno nenadano, donosi Una iz Mirijeva, student psihologije. Ima mnogo našeg sveta u Londonu. I oni, danas, svedoče o istorijskom trenutku.

Elizabeti počast odaju cele porodice. Oko Bakingemske palate ovih dana ima puno dece, beba u kolicama, trudnica. Rodiće se, ovde, 2022. godine, i sledećih, izvesno, mnogo malih Elizabeta i Čarlsova.

ZAJEDNO

PRINC Hari sa suprugom Megan pridružio se princu i princezi od Velsa, Vilijamu i Kejt, u šetnji među ljudima koji su, tokom vikenda, odavali poštu preminuloj britanskoj kraljici, ispred zamka Vindzor. To povećava izglede za ponovno zbližavanje braće, nagađaju svetski mediji, iako parovi nisu mnogo komunicirali tokom šetnje. Dvojica sinova kralja Čarlsa Trećeg, nekada bliska posle smrti njihove majke Dajane u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, posvađali su se kad su Hari i Megan odustali od kraljevskih titula i preselili se u SAD.

Foto Tanjug/AP

SUVEREN AUSTRALIJE I NOVOG ZELANDA

KRALj Čarls Treći juče je zvanično proglašen suverenom Australije i Novog Zelanda na svečanim ceremonijama, u prestonicama ovih dveju zemalja. Britanski monarh je vladar i još 14 teritorija izvan Ujedinjenog Kraljevstva, među kojima i Indije, koja je juče saopštila da tuguje za kraljicom Elizabetom Drugom. Australijski premijer Entoni Albaneze je saopštio da će nacionalni dan žalosti u Australiji biti 22. septembar.

DVOJNICA ODLAZI U "PENZIJU"

- IZ poštovanja prema najdugovečnijoj britanskoj vladarki, odustajem od dosadašnjeg posla nakon 34 godine, ali ću čuvati svoju "kraljičinu" odeću u znak sećanja na ženu koju sam osećala kao člana porodice - kaže dvojnica kraljice Elizabete Druge, Meri Renolds (89), koja živi u Epingu u Eseksu. Ona je prvi put postala kraljičina dvojnica 1988, ali su joj da jako liči na kraljicu rekli još kad je imala 17 godina. Pojavljivala se na televiziji i filmu, a među istaknutim angažmanima su glavna uloga u komediji "Bulsaj", iz 1990. s pokojnim ser Rodžerom Murom i pojavljivanje u seriji "Doktor Hu".

"OBAVEŠTENE" I PČELE

KRALjEVSKIM pčelama, kojih trenutno ima oko 20.000, a tokom leta i više od milion, trebalo je takođe "saopštiti" da je njihov dosadašnji monarh preminuo, a na njegovo mesto došao novi. Drevnu tradiciju ispoštovao je kraljevski pčelar Džon Čepl (79), koji je time otklonio viševekovni strah da će pčele prestati da proizvode med, napustiti košnice, ili čak uginuti, ako se ne "razgovara" s njima o ovoj krupnoj promeni. Razgovaranje sa pčelama običaj je mnogih zemalja, a najpoznatiji je u Engleskoj, ali i u Irskoj, Velsu, Nemačkoj, kao i u SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini