ČARLS TREĆI PROGLAŠEN ZA SUVERENA KANADE: Desetodnevna žalost zbog smrti Elizabete Druge

P. Z. S. / ria.ru

10. 09. 2022. u 17:50

BRITANSKI kralj Čarls Treći zvanično je proglašen za novog monarha u Kanadi.

ЧАРЛС ТРЕЋИ ПРОГЛАШЕН ЗА СУВЕРЕНА КАНАДЕ: Десетодневна жалост због смрти Елизабете Друге

Foto: Tanjug

Ceremonija proglašenja održana je u subotu u Rido Holu, zvaničnoj rezidenciji generalnog guvernera Kanade. Njemu su prisustvovali premijer Džastin Trudo, generalna guvernerka Meri Sajmon, kao i ministri iz kabineta.

Ceremoniju su prenosili kanadski TV kanali. Ranije u subotu, Čarls Treći je zvanično proglašen za novog monarha Velike Britanije na savetu za nasledstvo.

Kanadski mediji su ranije javili da je u vezi sa smrću Elizabete Druge u Kanadi proglašena žalost koja će trajati 10 dana. Zabeleženo je da će tokom ovog perioda, sa izuzetkom dana proglašenja Čarlsa Trećeg za kralja Britanije, zastave biti spuštene na pola koplja širom zemlje sve do zalaska sunca na dan kraljičine sahrane.

Bakingemska palata saopštila je 8. septembra da je kraljica Velike Britanije Elizabeta Druga koja je vladala zemljom više od 70 godina, umrla u Škotskoj u 96. godini. Princ Čarls je postao sledeći monarh, uzevši ime Čarls Treći.

BONUS VIDEO: SEDAM DECENIJA NA TRONU - Elizabeta druga preminula u 97. godini u zamku Barmoral

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (1)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)