MONARHIJI OKREĆU LEĐA: U mnogim zemljama Komonvelta nema suza za preminulom Elizabetom drugom

I. Stanojević

11. 09. 2022. u 10:15

KOMONVELT, savez 53 zemlje članice, od kojih je većina bila deo nekadašnje britanske imperije, mogao bi, posle smrti kraljice Elizabete Druge da pretrpi promene.

МОНАРХИЈИ ОКРЕЋУ ЛЕЂА: У многим земљама Комонвелта нема суза за преминулом Елизабетом другом

Foto: Tanjug AP

Od svih tih država, 14 je i danas u najtešnjoj vezi sa britanskom krunom, a među njima su i "džinovske" države - Australija i Kanada.

U Kanadi je agenda za dane posle kraljičine smrti spremna još od 2002. godine, navodi "Nešenel post". U skladu sa njom, izdate su crne kravate i trake za ruke svom osoblju generalnog guvernera Kanade, podguvernera i teritorijalnih komesara. I u drugim zemljama Komonvelta, na Pacifiku, Australiji, Novom Zelandu i Solomonskim Ostrvima, zastave su spuštene na pola koplja u znak počasti monarhu, piše "Gardijan".

Smena na britanskom tronu, otvara, međutim, pitanje budućnosti Komonvelta u sadašnjem obimu. U državama koje pripadaju savezu živi oko 2,4 milijarde ljudi i to u izrazito šarolikom okruženju, od najvećih do najmanjih, od najbogatijih do najsiromašnijih zemalja sveta.

Za razliku od država Komonvelta koje su, podjednako kao Britanci, pogođeni smrću suverena, u drugima samo što nisu objavljeni planovi za uklanjanje monarha sa mesta šefa države, to jest, napuštanje monarhije. Lane je to učinio Barbados, jedna od najstarijih kolonija na svetu, postavši prva zemlja koja se odlučila na taj korak za tri decenije, posle Mauricijusa, 1992. godine. U međuvremenu, 2016. Maldivi su, kao i Indija, stekli takozvani specijalni status.

Foto: Novosti

 

Sa kraljičinom smrću, moglo bi se desiti da i druga područja, koja su se uzdržavala iz poštovanja prema Elizabeti Drugoj, uskoro ponovo razmotre ideju nezavisnosti. Tako nešto nagovestila je Jamajka, a pored nje još šest zemalja.

Situacija nije sasvim sigurna ni u Australiji, koja se već bavila idejom da postane republika, održavši referendum 1999. Rezultati referenduma su bili relativno izjednačeni, pri čemu su republikanci, koji su zagovarali odbacivanje monarha kao šefa države, izgubili sa 45 prema 55 odsto.

- Postati republika, lakše je reći nego učiniti - ocenjuju u Australiji, dodajući da to podrazumeva promenu ustava zemlje. Slična situacija je i u Kanadi, gde je nemoguće promeniti ustav bez saglasnosti svih pokrajina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju