OGORČENA BITKA ZA GRADIĆ BALAKLEJA: Oprečni izveštaji sa fronta o napredovanju dve strane

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

09. 09. 2022. u 18:30

UKRAJINSKA vojska je i u petak, u toku noći, pokušala treći put da napravi desant kod mesta Kamenko udaljenog desetak kilometara od grada Energodara gde se nalazi Zaporoška atomska centrala.

ОГОРЧЕНА БИТКА ЗА ГРАДИЋ БАЛАКЛЕЈА: Опречни извештаји са фронта о напредовању две стране

Foto Tanjug/AP

I sada su ukrajinski vojnici krenuli preko Dnjepra iz pravca Nikopolja. Po kazivanju Aleksandra Volgija, rukovodioca administracije Energodara, napad ukrajinske vojske je bio odbijen tako što su neprijateljski čamci potopljeni još dok su prilazili obali.

Žestoke bitke su se vodile na drugoj strani Ukrajine u Harkovskoj oblasti. Ukrajinske snage su napravile prodor nameravajući da osvoje grad Balakleja koji ima 27.637 stanovnika. Na ukrajinskim sajtovima objavljen je snimak kako se na nekoj zgradi viori ukrajinska zastava, ali se ne vidi o kom gradu se radi. Nesporno je, međutim, da su ukrajinske snage došle na prilaz Balakleje, što potvrđuje i rukovodilac Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

Ruski ratni reporteri pokazali su kolone tenkova i automobila koje su požurile da ojačaju taj deo fronta. Ukrajinci žele da zauzmu liniju Izjum-Balakleja-Kupjansk.Navodno da su u tom delu Ukrajinci koncentrisali oko 30.000vojnika. Komandant čečenskih specijalaca "Ahmat", Apti Alaudinov, kategorički tvrdi da je grad Balakleja pod njihovom kontrolom i da ukrajinske snage imaju velike gubitke jer ih stalno "pokrivaju" ruska artiljerija i avijacija.

Gančev tvrdi da ukrajinska vojska nije uspela da zauzme gradove Balakleja i Ševčenko bez obzira na više pokušaja. Iako su ukrajinske jedinice brojčano nadmoćne ne mogu brzo da napreduju, jer ih zaustavljaju ruska artiljerija i avijacija, kako tvrde vojni reporteri. Ukrajinska artiljerija gađa stambene zgrade ne samo Balakleje, već i Kupjanska, pa su vlasti odlučile da evakuišu žene i decu.

Vojska u okolini atomskog postrojenja, Foto AP

Moskovski vojni analitičari najavljuju da će se i narednih dana u tom delu Harkovske oblasti voditi žestoke bitke. Na drugoj strani ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdi pred TV kamerama da su povratili više od hiljadu kvadratnih kilometara. Američki Institut za izučavanje rata tvrdi da su ukrajinske jedinice osvojile oko 20 kilometara.

Kad se zna da Zelenskom treba po svaku cenu uspeh, da bi od Zapada dobio novac i vojnu pomoć, jasno je zašto on govori o "velikim vojnim uspesima". U Kijevu tvrde da su ubili 51.900 ruskih vojnika, i da su uništili 2.122 tenka. Ukrajinski vojni vrh tvrdi da su oborili 239 ruskih aviona i 211 helikoptera.

Lider SDA namerno uvezuje Srbiju i rat u Ukrajini, Foto AP

U te podatke malo ko veruje, jer služe u popagandne svrhe da bi se podigao moral vojsci i narodu. Ali, nijedna od zaraćenih strana ne govori o svojim gubicima, a oni nisu mali.

Ako se analizira karta teritorije na kojoj se vode ratne operacije lako se može zaključiti da bitnih i velikih pomeranja nema. Vodi se teška rovovska borba, a artiljerija "gruva" 24 sata. U takvim uslovima ratovanja, jasno je da od artiljerije i avijacije gine veliki broj vojnika. Tu ukrajinsku ofanzivu predsednik Čečenije Ramzan Kadirov nazavao je samoubilačkom.

"HAJMERSI"

NA sastanku saveznika u avio-bazi "Ramštajn", u Nemačkoj, američki general Mark Mili, hvalio je višecevne bacače "hajmers". Mili tvrdi da su Ukrajinci "hajmersima" (HIMARS), pogodili više od 400 protivničkih ciljeva.

Foto: Printscreen

NE PLANIRA SE SUSRET PUTINA I ZELENSKOG

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije saopštilo je juče da Vladimir Putin zasada ne planira da se, na samitu "Velike dvadesetorice" u novembru, susretne u Indoneziji sa Vladimirom Zelenskim. Da bi odobrovoljili Putina da dođe na samit, vlasti Indonezije su mu poručile da daju garancije da njegova bezbednost ničim neće biti ugrožena. Zelenski je više puta govorio da bi došao u Indoneziju samo ako Putin pristane na pregovore sa njime. Amerikanci su postavili uslov domaćinima da ako zovu Putina u Indoneziju mora biti pozvan i Zelenski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere